imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Wozniak nyilatkozott az új Steve Jobs-film előzeteséről


Múlt héten jelent meg az október 9-én érkező, Danny Boyle rendezésében készülő új Steve Jobs-film első hosszabb előzetese. A két és fél perces videóban feltűnik az Apple társalapítóját, Steve Wozniakot játszó Seth Rogen is, mégpedig egy olyan jelenetben, ahol keményen kritizálja Jobsot.

A Joanna Hoffmant, az Apple marketingfőnökét alakító Oscar-díjas Kate Winslet már elárult pár részletet a forgatásról és a történetről múlt héten, az „A Little Chaos” című új filmjének sajtókörútján. Winsletnek a nyilatkozat alapján nagyon tetszik a film, még ha a felkészülés meglehetősen nehéz is volt a sajátos történetmesélés miatt: a három termékbemutató hátterét ismertető filmben ugyanis gyakorlatilag csak párbeszédeket láthatunk, köztük olyannal is, mely 11 percen át tart.

A Bloomberg az előzetes megjelenése után megkereste Steve Wozniakot, hogy mondja el a véleményét a néhány másodpercre látható karakteréről. A Rogen alakította Wozniak ugyanis az alábbiakat vágja Jobs fejéhez a filmben:

Mit csinálsz te? Nem vagy mérnök. Nem vagy formatervező. Nem tudsz beverni egy szöget a falba. Én csináltam meg az áramköröket. A grafikus felületet elloptuk. Miért van az, hogy ennek ellenére naponta tízszer azt olvasom, hogy Steve Jobs egy zseni? Mégis mit csinálsz?

Erre válaszolja az előzetesben a Jobsot játszó Michael Fassbender, hogy vannak, akik hangszereken játszanak, ő a zenekart vezényli. A nyilvános szereplései, és egyéb történetek alapján valóban nem így képzelnénk el a jó öreg Wozt. A lapnak nyilatkozva el is mondta, hogy soha nem mondott olyanokat, amiket a filmben a jelek szerint a szájába adnak majd:

Én nem beszélek így. Soha nem mondtam volna azt, hogy a grafikus felületet elloptuk. Soha nem mondtam semmit azzal kapcsolatban, hogy elvette volna tőlem az elismerést. Szóval ezek a sorok nem olyan dolgok, amiket mondtam volna, de ettől függetlenül részben átadják az üzenetet. Éreztem az igazi Jobsot az előzetesben, igaz eltúlozva.

Seth Rogen és Steve Wozniak | Kép forrása: ABC News
Seth Rogen és Steve Wozniak | Kép forrása: ABC News

A film előkészületeivel először a Sony foglalkozott, majd a stúdiótól a Universalhoz került a produkció. A forgatókönyvet a Walter Isaacson-féle Jobs-életrajz alapján a Közösségi hálóért Oscar-díjat nyert Aaron Sorkin írta. Sorkin nem válaszolt a Bloomberg megkeresésére, de Wozniak elmondta, hogy egyszer ebédeltek a film forgatása előtt, bár nem akart belenézni a szövegkönyvbe:

Szerintem ez nem lenne helyénvaló. Ez a producer, az író, a színészek, a rendező és a többiek kreatív munkája.

Woz azt is hozzátette, hogy megtisztelőnek érzi, hogy egy olyan színész játssza el, mint Seth Rogen. Azt is elmondta, hogy a film újra felébresztette benne azokat az érzéseket, amiket akkor élt át, amikor Steve Jobsszal dolgozott az Apple-nél. Az egyik ilyen, amikor Jobs letagadta első lányát, Lisát:

Nagyon nehéz volt számomra, még ha csendben is maradtam, amikor Jobs nem ismerte el a gyermekét, amikor a pénz nem is számított, még most is majdnem sírok, ha visszaemlékszem.

Wozniak szerint az Apple-ről szóló filmek általában elég pontatlanok, ha az események történéseinek bemutatásáról van szó. Ettől függetlenül az általános mondanivalójuk összességében egész jó szokott lenni:

A pontosság általában másodlagos a szórakoztatáshoz képest egy ilyen film esetében.

Forrás: Bloomberg. Borítókép: Michael Bulbenko.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!