imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Wozniak szerint béna az FBI


Steve Wozniak tegnap este az amerikai Conan showban szerepelt a tévében. A fő téma természetesen az Apple és az FBI közötti küzdelem volt, amiben nem túl meglepő módon Woz az általa alapított cég pártját fogja.

Az Apple társalapítója, a legendás Steve „Woz” Wozniak mindig is kiállt az emberi jogok tiszteletben tartása és a magánszféra védelme mellett, így várható volt, hogy a Conanben sem fog változtatni ezen a véleményén. Szerinte egyetlen kormánynak nem szabadna köteleznie a technológiai cégeket arra, hogy kiskaput építsenek a termékeikbe. Woz abban is kételkedik, hogy az FBI bármilyen hasznos információhoz juthatna a San Bernardinó-i merénylő által használt iPhone 5c-ből:

Elég béna ügyet választottak. A lehető legbénábbat. […] A merénylők saját telefonjairól származó híváslistákat és az összes SMS-t átadta a Verizon a hatóságoknak. Szóval van ez a telefon, amit a támadók a sajátjaiktól eltérően nem semmisítettek meg, ez egy munkahelyi telefon volt. Nagyon béna és értelmetlen, hogy arra számítanak, hogy bármi van rajta, és az Apple-nek ezért ki kéne nyitnia.

James Comey, az FBI igazgatója
James Comey, az FBI igazgatója

Az Apple a Kongresszus előtt is hangoztatott érvelése azon alapszik az ügyben, hogy ha egyszer készítenek egy módszert amivel felnyithatók a jelkóddal védett iOS-es készülékek, akkor nincs arra semmi garancia, hogy ezt a módszert csak az FBI használja és csak egyetlen alkalommal. Továbbá azt sem tudja senki 100%-osan garantálni, hogy ne jusson illetéktelen kezekbe ez a módosított iOS-verzió. Woz is rájött erre korábban, amikor vírust írt Macre:

Életem során néhányszor írtam olyan kódot, amiből akár vírus is lehetett volna, és terjeszteni tudta volna magát Macintosh-számítógépeken. Minden ilyen alkalommal a kód minden bitjét kidobtam, mert nagyon féltem attól, hogy kijut a nagyvilágba. És ha van egy ilyen kód, előbb-utóbb jó eséllyel hozzájutnak a hekkerek. Mi van akkor, ha Kína azt mondja, hogy »Hé Apple, adjatok nekünk egy kiskaput, hogy bejuthassunk bármelyik telefonotokba, például a kormányzati tisztviselőitek iPhone-jaiba, hogy bármikor belenézhessünk a tartalmukba.«

A beszélgetés végén Conan O’Brien megjegyzi, hogy most már sikerült őt is meggyőzni Woz érvelésével.

Wozniak egy korábbi nyilatkozatában kijelentette, hogy szerinte mindig is lesz terrorizmus, és az Apple egyáltalán nem védi a terroristákat, illetve más módszerek is vannak a nyomozásra. Szerinte a terrorizmus arra is jó hívószó, hogy a kormány ok nélkül belenézzen az életünkbe, egy állandó hátsó ajtó beépítése pedig csak még rosszabbá teheti az egész szituációt. Ugyanakkor Woznak az a megérzése, hogy sajnos idővel az Apple el fogja veszteni ezt a háborút, de nem tudja, hogy hogyan és milyen formában.

Forrás: iMore. Borítókép: APC News.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!