imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Strava – rajzolj T. rexet testmozgás közben


Igen, ha elég kreatív vagy, a Stravával akár egy Tyrannosaurust is odafirkanthatsz Óbudára. Vagy épp Darth Vadert. De ne szaladjunk ennyire előre.

Rengeteg futós, bringázós applikáció van, és mindegyik ugyanazt tudja: mész pár kilométert, eközben a telefonodon vagy az órádon keresztül az app rögzíti a megtett távot, eltelt időt, kiszámolja a sebességed. Az edzés után pedig akár etapokra bontva is elemezheted a teljesítményed.

Bár köztük is megtalálható néhány igazán jó verzió, amikor én kerestem a tekeréseimhez alkalmazást, valami többre volt szükségem. Egy olyanra, ami nem egy “szükséges nyűg” az edzés végén, egy olyan, ami tényleg hatással van rám, akár menet közben is. Ahol nem csak a száraz adatokat elemezheted, de egy teljes értékű programot kapsz, extra funkciókkal. Ez pedig: a Strava.

Valódi közösségi élmény

Az egyik legfőbb ok mellette, hogy itt valóban egy közösség tagja lehetsz. Bár többé-kevésbé a többi alkalmazásban is lehet lájkolni, megosztani, kommentelgetni, mégis a Strava az egyetlen, ahol ez nem erőltetett, és valóban használják is az emberek a gombokat. A főoldalon kapásból egy idővonal vár, ahol a barátaid, társaid edzéseit láthatod. Ez az, amit a testmozgás után, nyújtás helyett fogsz majd görgetni… Én szóltam előre!

A megszokott módon követhetsz embereket, hozzászólhatsz az edzésekhez, na meg persze mehet a lájkolás orrvérzésig. Az aktivitásod feltöltésével sokat nem kell vesződnöd: elég megnyomnod az elején a Startot, a végén meg a Finisht, és kész is.

A megszokott adatokon túl megadhatsz fotókat (anélkül úgysem történt meg), beállíthatod, hogy valódi edzést végeztél-e, esetleg ez csak egy délutáni bóklászás volt. Vagy akár egy egész posztot is írhatsz mellé, amiben megmagyarázhatod, miért is sikerült ma olyan rosszul az a kör.

Na de hol van itt a T. rex? – kérdezed joggal. A térképen! Ebben rejlik ugyanis a Strava másik előnye. No nem abban, hogy gyakorlatilag bármilyen alakzatot berajzolhatsz a térképre, ha van elég képzelőerőd, hanem abban, hogy a tracking során megszerzett információkat rendkívül okosan használták fel.

Történt már veled olyan, hogy futottál, tekertél valakivel, de nevet nem cseréltetek, így a közös sportolás után nem tudtátok felvenni a kapcsolatot? A Flyby módnak (csak desktopon elérhető) hála többé biztosan nem fog. Itt ugyanis megnézheted, hogy az adott köröd során egész pontosan kikkel és hol találkoztál. Persze, ha ők is Straváznak, és nem állították privátra a profiljukat.

Verseny nem csak önmagaddal

És a végére hagytam a legjobbat. Főleg, ha szeretsz versenyezni idegen, és kevésbé idegen emberekkel. A Stravában ugyanis létrehozhatók kisebb-nagyobb szegmensek, amiket a GPS alapú rögzítés miatt azonnal érzékel a rendszer, és már jelöli is be, pontosan melyik szakaszokon haladtál ál. Majd az itt kapott időeredményeket kielemzi, és persze sorrendbe is állítja. Meghozzá azok között, akik a Strava kezdete óta áthaladtak rajta.

Ennek köszönhetően a világ bármelyik pontján, bárkivel összevetheted a teljesítményed. A leghíresebb versenyek helyszínein több tízezer sportoló járt már, így itt elég nehéz bekerülni a TOP100-ba: ezek az eredmények gyakran profi versenyzőké. Egy hazai kisváros valamelyik utcájában viszont nagyjából 15-20 mérés született idáig, ott biztosan könnyebb elérni egy jó helyezést. Természetesen nem csupán a legjobbak ellen versenghetsz: a program akkor is megjutalmaz, ha az adott szakaszon az egyéni legjobb idődet javítod meg.

Mindez remek motivációs eszköz lehet azoknak, akik szeretnek egyre többet kihozni magukból. Sőt, ha kihívásokra vágysz, feliratkozhatsz a közösségi challengekre, amik általában havonta ugranak fel, és egy adott táv megtételére próbálnak sarkallni. Ezek teljesítésével akár ajándékot, valódi kitűzőt vagy kedvezménykupont is nyerhetsz.

Maga az alkalmazás használható ingyenes és prémium verzióban is, utóbbi többek közt olyan extrákat tartalmaz, mint a heatmap, a zónákhoz igazított edzésterv vagy a fittségi grafikon.

Töltsd le a Stravát az App Store-ból (iPhone, iPad, Apple Watch – ingyenes, alkalmazáson belüli vásárlásokat tartalmaz)

Kedvet kaptál a Strava használatához? Rendszeres felhasználó vagy? Esetleg mást ajánlanál inkább helyette? Oszd meg velünk tapasztalataid!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!