imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Stream-harc: Apple Music


Teszteltünk, zenét hallgattunk és összevettetünk annak érdekében, hogy a végre járjunk a nagy kérdésnek: melyik a legjobb streamingszolgáltatás. Ezt persze nem lehet tényszerűen kijelenteni, viszont összeszedtük az egyes szolgáltatások előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a választásban.

Előre leszögezem, hogy egy ilyen kérdést természetesen nagyon nehéz, ha nem lehetetlen teljesen objektíven körbejárni. Mindenkinek megvannak a maga szempontjai, egyéni preferenciái, így értelemszerűen nekem is. Ettől függetlenül igyekeztem mindhárom szolgáltatásból kihozni a maximumot, megkeresni, miben erős, és hogy hol vannak a gyengeségei. A diszklémerem, ahogy minden fülhallgatótesztemre, úgy erre a kis minikutatásra is érvényes.

Disclaimer
Közepesen nevezném magamat audiofilnek. Igényes vagyok a zene minőségére, jobb kedvelem a tömörítetlen hangzást, van egy aránylag jó hangrendszerem és egy RHA MA750i in-ear fülhallgatóm. Viszont nem nézem le azokat, akik a Youtube-ról hallgatják a zenét, nem hallok ki minden apróságot a számokból, és nem fetrengek görcsben akkor sem, ha Spotify-ról vagy Apple Music-ról hallgatom a streamet.

vs

Felmerülhet a kérdés, hogy miért csak három szolgáltatást teszteltem (Apple Music, Tidal, Spotify), hiszen rajtuk kívül is van még piac. Erre szintén egy elég szubjektív választ tudok adni: egyszerűen azért, mert engem ezek érdekeltek, ezekben láttam potenciált saját magam számára. A Deezer sosem fogott meg, a Google Play Music-kal még az elején próbálkoztam, de annyira felidegesített akkor, hogy azóta messze kerülöm. A többi meg a nagyhalak mellett nem tudta megütni az ingerküszöböm.

A téma hossza miatt a cikket két részre osztottam. Az elsőben csak az Apple Music-ot járom körbe különböző szempontok alapján, és csak a később megjelenő második részben térek majd ki a Spotify-ra és a Tidal-re.

Apple Music

Az Apple Music a többi szolgáltatáshoz képest a legfiatalabb, 2015 június 30-án mutatták be. Mégis, tekintve az Apple-termékek népszerűségét, aránylag hamar hatalmas felhasználói bázist szerzett magának. Legutóbbi értesüléseink szerint az Apple Music már bőven 20 millió felhasználó fölött jár, és ebbe csak azokat számolták bele, akik ténylegesen fizetnek is a szolgáltatásért.

Merthogy az elején, köszönhetően a három hónapos gigahosszú próbaverziónak, ezt nem kell megtenni. Emiatt anno össze is rúgta a port az Apple a zenészekkel, különösképpen Taylor Swifttel. Akit azóta megvettek kilóra Aki azóta annyira megbocsátott a cégnek, hogy a szolgáltatás egyik reklámarca lett.

Egy ilyen hosszú trial pedig nem kis húzóerő, talán még jobb is, mint egy ingyenes, de reklámokkal megszórt párhuzamos verzió, lásd Spotify. Három hónap alatt pont tökéletesen megszokod a szolgáltatást, összeállítod a playlisteket, megszereted a kényelmes és egyszerű használatot. Aztán, amikor letelik az idő, már úgysem leszel képes otthagyni, inkább fizeted tovább a havidíjat. Nem rossz üzleti modell.

De ezen felül is papíron nekünk, Apple-felhasználóknak eleve ez a szolgáltatás áll(na) legközelebb a szívünkhöz, hiszen ha nem is tökéletes a kezelőfelület, de legalább már megszoktuk az évek során. Na meg nem kell külső gyártó alkalmazását letölteni, megvan a mothership faktor, ami valakinek fontos, valakinek kevésbé, de mindenesetre elég jó dolog.

Kezelőfelület

A kezelőfelületnek voltak és vannak is szépséghibái. A debütálás után rengetegen panaszkodtak az átláthatatlan elrendezésre, nem voltak egyértelműek a gombok funkciói, magyarul az egész pont olyan volt, mint az asztali iTunes. Sajnos a desktop verzió azóta se lett sokkal jobb, továbbra is egy gigantikusra hízott szörny az egész, de legalább a mobilos testvérét kicsit rendbe tették. Így se tökéletes, de fényévekkel kezelhetőbb, mint a korábbi változat volt.

Music-2-1940x1091

Szolgáltatások

A kezdeti káoszos zűrzavar is némileg leülepedett. Már nem nagyon hallani olyan felhasználókról, akinek a szolgáltatás ledarálta volna a tömörítetlen zenegyűjteményét. Külön öröm, hogy épp a cikk írása közben érkezett meg a Beats 1 rádió a magyar közönség számára is, valamint érkezik az első Apple-sorozat is.

A zenekínálatot nagyon nem érheti panasz, minden előadót megtaláltam, akire rákerestem, bár igaz, ez érvényes volt az össze többi szolgáltatásra is. Bónusznak kapunk pár exkluzív előadót, például Drake-et, vagy a már említett Taylor Swift-et. Engem mondjuk ezzel nem tudtak meggyőzni, mindkét érdemes művész zenéjétől a falra tudok mászni, de elhiszem, ha valakinek ez sokat számít.

A Beats 1 rádiót sokáig nem tudtam tesztelni, tekintve, hogy csak pár napja érhető el itthon, de az első benyomások számomra kicsit csalódást okoztak. Túlságosan bepörgettek a marketinggel, alig vártam, hogy végre itthon is kipróbálhassam. Amikor meg végre megjött, rájöttem, nem való ez nekem. Ugyanolyan huszadrendűnek érzem a felhozatalt, mint bármelyik hazai kereskedelmi rádiónál, nincsen semmi kreativitás, nyomják ezerrel a populáris/fél populáris előadókat. De legalább tényleg zene megy 0-24, nincsenek reklámok és beszélgetős műsorok.

maxresdefault-1

Ha valaki jobban kedveli az automatizált rádióadásokat, természetesen azokat is van lehetőség hallgatni: körülbelül ugyanazt tudja az Apple megoldása, mint a konkurenciáé, nem éreztem egetrengető különbségeket.

A másik nagynak szánt dobás a Connect, ami az előadókat hivatott közelebb hozni a felhasználókhoz. Itt egyfajta zenész Facebook-ot kell elképzelni. De pont ez a fő gond vele: a számomra érdekes előadók minden percéről értesülhetek a többi bevált közösségi média platformon keresztül, nem adott semmi olyan extrát a Connect, ami miatt 2 percnél tovább időztem volna itt.

Egy streamingszolgáltatásnál nálam az egyik legfontosabb szempont az ajánlások. Nyilván mindenkinek megvan a saját ízlése, a kedvenc előadói, de néha olyan jó valami újat hallgatni, főleg ha az passzol is a gusztusunkhoz. Ezt a célt szolgálja a For You fül, aminek használatához először kicsit meg kell tanítani az algoritmusoknak az ízlésünket. Ezt egy elég furcsa felületen keresztül tehetjük meg, ahol rózsaszín labdákra nyomogatva adhatjuk meg, hogy egy adott stílust vagy előadót mennyire szeretünk.

Screen-Shot-2015-06-08-at-23.20.02

Ezután viszont már tényleg jönnek az ajánlások, amik nem mondom hogy rosszak, mert volt egy-két olyan előadó, amit ezen keresztül fedeztem fel magamnak; azonban egy idő után ellaposodik a kínálat, sokszor bukkan fel ugyanaz az album vagy előadó, és nem is mindig találja el az sem, hogy milyen zenét szeretek. Viszont amikben nagyon profi az Apple Music, az az egyes előadók mélyfúrásai (deep cuts). Tényleg tök jó válogatásokat állítottak össze, és nem csak a leghíresebb zenészek életművéből, hanem néha rá lehet bukkanni pár réteg művészére is.

Hangminőség

A hangminőség tisztázása előtt érdemes átbeszélni pár dolgot. Alapvetően a minőség mérésére a bitrátát szokás használni. Ez a szám megadja, hogy mennyi adatot tartalmaz egy másodpercnyi anyag, mértékegysége a Kbps (Kilobit per second). Minél alacsonyabb a bitráta, annál kevesebb adatot kódol egy másodpernyi hanganyag, magyarul kevésbé lesz részletes a zene. Fontos még ugyanakkor, hogy a digitális zene általában minden esetben tömörített, így az sem elhanyagolható tényező, hogy melyik megoldás milyen eljárással tömörít. Az Apple erre a saját megoldását, azaz az AAC-t (Advanced Audio Coding) használja.

Összehasonlításképpen a CD-n tárolt adatok általában 1411 Kbps-on ketyegnek, míg az MP3 elterjedésének elején a legtöbb fájl csak 128 Kbps-t használt. Természetesen az audiofilek egyből felszólaltak ez ellen, jogosan teszem hozzá. Manapság azt szokás mondani, hogy az átlagos felhasználó, átlagos felszereléséhez a 320 Kbps passzol a leginkább, ez az a határvonal, amitől fölfelé már nem hallják ki a magasabb minőséget. Nyilván vannak olyan hangrendszerek, amik visítani kezdenek, ha nem tömörítetlen zenével eteted őket, de ezek a különbségek nem a telefon + 10 ezres füles kombónál fognak előjönni.

Apple-Music-cover

Éppen emiatt mi is egyetértünk azzal, hogy ha csak a metrón akarsz zenét hallgatni, akkor a 320 Kbps-nál tényleg nem fog több kelleni. Az Apple Music ennél kicsivel alacsonyabb bitrátát tud csak produkálni, 256 Kbps-mal sugároz, de az Apple-féle tömörítésnek hála az alacsonyabb minőség nem igazán hallatszik ki.

Summa

Nagyon megörültem, amikor az Apple is belépett a streamingszolgáltatók közé, hiszen mégiscsak a kedvenc hardvergyártóm adott ki egy új szolgáltatást. Előtte pár próbálkozást leszámítva soha nem éreztem rá a streaming műfajra, így az Apple Music-kal próbáltam ki először, mi fán is terem a dolog. Márpedig az mindenképpen egy szolgáltatás javára írandó, ha passzív felhasználókat tudnak behúzni.

Apple-Music-4-99-euro-cover-2

Sajnos kapcsolatunk kis idő múlva szakítással végződött. Azok az extraszolgáltatások amiket nyújt, számomra teljesen érdektelenek. Nem érdekel a Carpool Karaoke, nem hallgatok Drake-et se Taylor Swift-et, a Beats 1 nem az én stílusom, a kedvenc előadóimat pedig máshol is követem. A legnagyobb baj, hogy ajánlásokkal sem voltam maradéktalanul elégedett, és a kezelőfelület továbbra is kicsit átláthatatlan.

Ezektől függetlenül van sok erénye is a szolgáltatásnak. Nekem fontos, hogy a hardvergyártóm által kiadott szoftvereket használjak, az előadók életműve itt volt a legjobban különböző playlistek formájában összefoglalva, illetve a hosszú próbaidőszak is korrekt. Tök szuper az is, hogy a dalszövegeket egy pillanat alatt betölthetjük, valamint hogy a többi Apple-eszközünket használhatjuk távirányítónak is. Az Apple Watch-csak kezelhetjük a telefonos lejátszást, a telefonnal pedig az asztalit (ha letöltöttük az iTunes Remote alkalmazást). Az Apple kivételesen nem zárkózott el a többi platformtól sem, az Apple Music Androidon és PC-n is egyaránt elérhető.

apple-music-android-02311

Külön pluszpont, hogy az árakkal sem szálltak el, pedig valljuk be, egy Apple szolgáltatás esetén ennek megvan a reális esélye. Az egyéni előfizetés 4,99 euróba kerül itthon (ami egyébként olcsóbb, mind külföldön), a családi csomagért, amit 6 felhasználó használhat, pedig csak 7,99 eurót kell kicsengetni. Kis matekkal pedig egyenesen következik, ha már csak egy családtagot be tudunk magunk mellé szervezni, akkor máris olcsóbb ezt a csomagot választani.

Pro és Kontra

1.) Mothership faktor vs. Nem túl jó ajánlások
2.) Legjobb Deep Cuts-ok vs. Kevésbé érdekes extraszolgáltatások
3.) Extrém hosszú próbaidőszak vs. Kicsit még mindig bugos app, és a kezelőfelület sem lett tökéletes

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!