imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Stúdiózz egyszerűen, otthon! Focusrite iTrack Studio teszt


Akár tapasztalt zenész vagy, akár kezdő, a Focusrite iTrack Sudio-t remekül tudod majd használni otthoni felvételkészítésre. A terméktesztelést Garas Péter segítette.

A csomag tartalma:

1 db iTrack Solo audio interfész (hangkártya)
1 db CM25S kondenzátormikrofon, tartóval
1 db HP60S zárt fejhallgató, 3,5 mm-es és 6,3 mm-es csatlakozóval
1 db 3 méteres mikrofonkábel
1 db USB kábel
1 db device link kábel
Ableton Live Lite 8 és Focusrite Scarlett plug-in suite szoftver

A csomag lelke természetesen a Focusrite iTrack Solo interfész egy XLR csatlakozós mikrofon- és egy aszimmetrikus hangszerbemenettel, egy USB és egy iOS készülék csatlakozási lehetőséggel, egy nagy jack-es fejhallgató kimenettel. Az előlapon kapcsolható a fantom táp, valamint itt található egy direkt monitor kapcsoló és egy nagyméretű monitor szabályzó potméter is. A két előerősítő potméterével szabályozható a bemeneti jel, mely erősségét a gyűrű alakú LED kijelzőn ellenőrizheted. A hangot itt is a Focusrite-tól megszokott magas minőségben, maximálisan 96 kHz-en rögzíti, ami gyakorlatilag jobb, mint a CD minősége.
Bár a termék az iTrack sorozat része, nem csak iPad-del (vagy iPhone-nal!) és Macintosh géppel, de PC-vel is működik, akár Linux alatt is! A csomag tartalma még az Ableton Live Lite 8-as zeneszerkesztő program és egy Focusrite Scarlett plug-in gyűjtemény is, amely kompresszor, hangszínszabályzó, zengető és zajzár effekteket tartalmaz. Ide tartozik a “Tape by Focusrite” iOS app, ami ingyenesen letölthető az App Store áruházból.

Hogyan kell használni az eszközt?

Biztosítani kell az iTrack Solo tápellátását a mellékelt USB kábellel, számítógép USB portjához vagy – iPad és iPhone használatakor – USB hálózati adapterhez csatlakoztatva. Erre a célra természetesen iPad vagy iPhone töltő is használható. Windows esetén a teljes beüzemeléshez illesztőprogram telepítése szükséges, OS X és Linux alatt nem kell driver. iPad használatakor a “Tape by Focusrite” app az egyszerű felvételkészítés mellett lehetőséget biztosít alapszintű effektezésre is, továbbá az elkészült felvételek számos formátumban megoszthatóak. A támogatott operációs rendszereken bármelyik zenei program használata lehetséges. A CM25S kondenzátor mikrofon, ezért működéséhez külön tápellátást igényel, ami az iTrack Solo előlapján elhelyezkedő 48V gomb benyomásával biztosítható. Az eszköz vonalkimenetei csatlakoztathatóak hifi berendezésekhez, monitor hangfalakhoz, hangfelvevőkhöz. A vonalkimenetek és a fejhallgató hangereje egy közös potméterrel szabályozható.
Az iTrack Solo rendelkezik Direct Monitor kapcsolóval, mellyel a bejövő jel azonnal a kimenetre küldhető így késleltetés mentes belehallgatást tesz lehetővé felvétel közben, ami egy igen jól használható funkció.

Aksis, elemes, tápkábeles?

Tápellátása számítógépről vagy USB hálózati adapterről, USB kábelen keresztül történik.

Milyen hangrögzítő programokkal használható?

Mobil eszközökön, hordozható és asztali számítógépeken is rendkívül egyszerű a használata bármilyen zenei vagy hangszerkesztő programmal. Az esetleges beállításokat az egyéb hangkártyáknál megszokott módon kell elvégezni. Képességei bármelyik platformon teljesen kihasználhatóak.

itrack_front

Milyen típusú eszközzel használtad?

iPad 2, iPhone 4S, Apple Lightning–30 tűs adapter használatával iPad mini 2 és iPhone 6 készülékekkel iOS 6.x/8.x alatt. Kiválóan működött MacBook Air-en OS X operációs rendszerrel, valamint Windows és Linux alatt is laptopon és asztali PC-n.

Mi jutott róla először eszedbe?

Talán ez a létező legegyszerűbb, komplett, platformfüggetlen stúdió csomag, amely egyszerre kínálja kondenzátor mikrofon és gitár felvételének lehetőségét stúdió szinten.

Könnyűnek érezted a használatát?

Az interfész használata nem igényel bonyolult beállításokat, kezelhetősége egyszerű, intuitív. Kezdő felhasználók is könnyedén elboldogulnak vele.

Tetszettek a vele elkészített felvételek?

A felvételek minősége kitűnő! Jól megmutatkozik itt a Focusrite előerősítők gyártása során szerzett, több mint 25 évnyi tapasztalat. A mikrofon- és a gitárbemenet jele egymástól független hangsávokra rögzíthető. A CM25S mikrofon, a Focusrite Scarlett és Saffire sorozatú hangkártyáitól örökölt, híres előadóművészek körében is sokat bizonyított előerősítők és a minőségi analóg-digitális átalakítók részletgazdag, nagyfelbontású, utómunka során jól kezelhető, dinamikus felvételeket produkálnak.

Milyen a fejhallgatója? Kényelmes, “szép a hangja”?

A fejhallgató fület körülölelő kivitelű, nagyon kényelmes és rendkívül jól izolál. A külső zajokat nem engedi be, ugyanakkor a hallgatott anyag sem szűrődik át rajta keresztül a mikrofonba, ezért ideális választás ének és beszéd felvételéhez. Erős, strapabíró felépítésű, fejpántja automatikusan illeszkedik, kényelmes és tartós fülpárnákkal rendelkezik. Egyoldali kábele nincs útban. Hangja kiegyensúlyozott, részletes, frekvenciaátvitele alkalmassá teszi stúdió felhasználásra.

Tetszik a termékek design-ja?

Az iTrack Solo a Focusrite legegyszerűbb hangkártyája. Kompakt, strapabíró egyben tetszetős kivitelű. Kellemes tapintású unibody alumínium háza jól illeszkedik az Apple termékekhez. A beépített Kensington záraljzat segítségével az eszköz biztonságosan rögzíthető és lopásbiztossá tehető szükség esetén. A CM25S egy merőleges tengelyű mikrofon, amely a nagymembrános kondenzátor mikrofonoknál megszokott formavilágot kapta. A HP60S fejhallgató kényelmes viselet, használata huzamosabb ideig sem fárasztó.

Van-e még valamire szükség a kényelmes használathoz?

Mikrofonállvány beszerzése javasolt. Komolyabb felvételek készítésénél a mikrofon nagy érzékenysége miatt szükség lehet pop filter, rezgéscsillapító mikrofonfogó és izolációs mikrofonernyő használatára.

Tapasztaltál valamilyen hátrányt a termékhasználat során?

A fejhallgató hangereje nem szabályozható a főkimenettől függetlenül, ami bizonyos monitorozási körülmányek közt kényelmetlen lehet. Az aszimmetrikus RCA kimenetek helyett szimmetrikus jack csatlakozással a kimenő jelet nagyobb távolságra lehetne eljuttatni zavarmentesen, ami hangosítási vagy stúdió környezetben jelenthetne előnyt. Ha a csomag a 30 tűs device link kábel mellett Lightning csatlakozós változatot is tartalmazna, akkor nem lenne szükség adapter használatára Lightning csatlakozós iOS készülékek esetében.

Kinek ajánlod?

Zenészeknek ének, elektromos vagy elektroakusztikus gitár, basszusgitár stúdió szintű felvételéhez, kezdőtől a profi szintig. A CM25S mikrofon hangalámondáshoz, hangoskönyvek készítéséhez és számos akusztikus hangszer hangjának rögzítéséhez is kitűtő választás lehet. Az iTrack Studio hatalmas előnye a platformfüggetlenség, ami azt jelenti, hogy működik iOS, OS X és Windows operációs rendszereket futtató készülékekkel is. Az iTrack Solo önálló termékként, mikrofon és fejhallgató nélkül is megvásárolható és használható egyéb gyártók ilyen jellegű termékeivel.

Az iTrack Studio termékcsomagról bővebben a gyártó oldalán tájékozódhattok.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!