imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Stúdiózz a nappalidban! – Focusrite iTrack Dock teszt


A Focusrite iTrack Dock Studio Pack mindent tartalmaz, amihez egy professzionális otthoni hangfelvétel készítéshez szükséged lehet. Ha könnyen és gyorsan szeretnéd rögzíteni zenei ötleteidet, esetleg demó anyagra van szükséged és rendelkezel egy iPaddel, akkor ezt a stúdió csomagot neked találták ki!

A csomag tartalma:

1 db iTrack Dock iPad kompatibilis dokkolós audio interfész (hangkártya)
1 db CM25B nagymembrános kondenzátor mikrofon, tartóval
1 db HP60B zárt fejhallgató
1 db dizájnos, piros, 3 méteres XLR mikrofonkábel
1 db USB kábel

iTrackDockStu-xlarge

Ha nem rajongsz a bonyolult stúdióeszközökért, a kábelrengetegért és a megfejthetetlen zenerögzítő programokért, ezzel a felszereléssel akkor is tökéletesen boldogulni fogsz, mivel nincsenek fölösleges gombok és potméterek, de mindent tartalmaz, ami fontos. 2 egyidejűleg használható analóg bemenetére gitárok, basszusgitárok, szintetizátorok, elektronikus hangszerek, egyéb monó vagy sztereó vonalszintű jelforrások és mikrofonok csatlakoztathatóak. Az integrált USB MIDI port biztosítja különféle MIDI vezérlők használatát egyéb kiegészítők nélkül. Sztereó vonalkimenetei és fejhallgatókimenete átfogó monitorozási lehetőséget tesz lehetővé.
Ezzel együtt vagy éppen ennek ellenére azonban kristálytiszta minőségben, akár 24 biten és 96 kHz-en, 105 dB-t is meghaladó dinamikatartománnyal rögzíti a bemenő jelet. A dokkoló maga teszi professzionálissá iPad-ünket a beépített két Focusrite mikrofon előerősítőnek és a plusz funkcióknak köszönhetően. Ezzel egyidőben táplálja és tölti is az iPadet illetve a csatlakoztatott USB eszközöket. Nincs szükség Camera Connection Kit vagy egyéb ketyerék beszerzésére.

A Focusrite csomag újítása, hogy az iTrack Dock dedikált monitor és fejhallgató szabályzókkal is rendelkezik. A jelszinteket a gyűrű alakú LED kijelzőkön ellenőrizheted, melyek pirosan jelzik, ha túl hangos a bemeneti jel. A monitorozás egy erre tervezett áramkör révén késés nélkül történik.
A rendszer tartozéka az App Store áruházból ingyenesen beszerezhető “Tape by Focusrite” elnevezésű app, mellyel azonnal indulhat a felvételkészítés a hagyományos hangrögzítő programok bonyolultsága nélkül, az alapvetően szükséges funkciókkal. Az alkalmazásnak a mastering és a felvételek megosztása sem okoz gondot. Ettől függetlenül viszont a kedvenc programjaidat is használhatod, pl. GarageBand, Cubasis, Auria vagy amit szeretnél.
Kérdéseinkre most is Garas Péter válaszolt.

Hogyan kell használni az eszközt?

Az iTrack Dock Lightning csatlakozóját – a használni kívánt iPad méretétől függően – megfelelő pozícióba tolva, az iPad készülék dokkolóba csúsztatása után azonnal üzemkész. A “Tape by Focusrite” app az egyszerű felvételkészítés mellett lehetőséget biztosít alapszintű effektezésre is, továbbá az elkészült felvételek számos formátumban megoszthatóak.

Aksis, elemes, tápkábeles?

Saját hálózati adapter tartozik hozzá, amely nem hagyja lemerülni a csatlakoztatott iPadet, valamint biztosítja a csatlakoztatott MIDI kontrollerek tápellátását is.

Milyen a használata más hangrögzítő programokkal?

Egyszerűen csak működik – jó Apple szokás szerint. ☺ A használni kívánt bemenetek, a bitmélység és a mintavételi frekvencia könnyedén kiválaszthatóak az adott szoftver felületén keresztül.

Milyen típusú iPaddel használtad?

iPad mini 2, de sikeresen használtam iPhone 6 készülékkel is!

Mi jutott róla először eszedbe?

Kompakt, kényelmes, ötletes, tetszetős, ugyanakkor átfogó megoldás az iPad nyújtotta stúdiózás lehetőségeire. Meglepően könnyű és hordozható.

Könnyűnek érezted a használatát?

Használata végtelenül egyszerű. Funkcióit ennél intuitívabban nehéz lenne megvalósítani.

Tetszettek a vele elkészített felvételek?

A felvételek minősége kitűnő! A CM25B mikrofon, a díjnyertes Focusrite előerősítők és az átlagon felüli minőségű analóg-digitális átalakítók részletgazdag, nagyfelbontású, utómunka során jól kezelhető felvételeket produkálnak. Hangminőség tekintetében is, ilyen ár-érték arányban ez az összeállítás az erősen javasolt kategóriába tartozik.

Milyen a fejhallgatója? Kényelmes, “szép a hangja”?

A fejhallgató fület körülölelő kivitelű, nagyon kényelmes és rendkívül jól izolál. A külső zajokat nem engedi be, ugyanakkor a hallgatott anyag sem szűrődik át rajta keresztül a mikrofonba, ezért ideális választás ének és beszéd felvételéhez. Erős, strapabíró felépítésű, fejpántja automatikusan illeszkedik, kényelmes és tartós fülpárnákkal rendelkezik. Egyoldali kábele nincs útban. Hangja kiegyensúlyozott, részletes, frekvenciaátvitele alkalmassá teszi stúdió felhasználásra.

Tetszik a termékek megjelenése?

Az iTrack Dock kényelmes pozícióban tartja az iPad készülékeket. Ötletes, méretfüggetlen kialakítása és elcsúsztatható Lightning csatlakozója révén használható bármilyen méretű iPad-del. Igazán jól sikerült, korszerű, dokkolós audio interfész, átgondolt, ergonómikus kialakítással. A beépített Kensington záraljzat segítségével az eszköz biztonságosan rögzíthető és lopásbiztossá tehető szükség esetén. A CM25B egy merőleges tengelyű mikrofon, amely a nagymembrános kondenzátor mikrofonoknál megszokott formavilágot kapta. A HP60B fejhallgató kényelmes viselet, használata huzamosabb ideig sem fárasztó.

Van-e még valamire szükség a kényelmes használathoz?

Mikrofonállvány beszerzése javasolt. Komolyabb felvételek készítésénél a mikrofon nagy érzékenysége miatt szükség lehet pop filter, rezgéscsillapító mikrofonfogó és izolációs mikrofonernyő használatára.

Tapasztaltál valamilyen hátrányt a termékhasználat során?

Használat során arra érdemes odafigyelni, hogy az iTrack Dock beépített USB elosztóval rendelkező MIDI kontrollerek, USB elosztók és egyéb USB eszközök csatlakoztatását nem támogatja, csak “Class Compliant” USB kontrollerekkel működik. Részletek a gyártó oldalán. Régebbi, 30 tűs csatlakozóval rendelkező iPad készülékekkel nem kompatibilis.

Kinek ajánlod?

iPad tulajdonosoknak, akik végtelenül egyszerűen, a lehető legkompaktabb módon, de professzionális minőségben szeretnének felvenni éneket, beszédet, gitárt, basszusgitárt, billentyűs hangszereket, stb. Akár hangfelvételek digitalizálásához is használható. Egyéb számítógép alapú felvételi rendszerekkel szemben nagy előnye a teljesen csendes működés, mivel nem tartalmaz zajos aktív hűtést. Az iTrack Dock kitűnő megoldás hangfelvételek bejátszására rendezvényeken, mivel saját, minőségi digitális-analóg átalakítóval, szimmetrikus vonalkimenetekkel és nagy dinamikatartománnyal rendelkezik, így kiváló minőségben illeszthető hangosítási rendszerekhez. Rendkívül hasznos lehet zenészeknek színpadon is vagy DJ-knek live act közben, virtuális hangszereket és MIDI kontrollereket használva. Az iTrack Dock önálló termékként, mikrofon és fejhallgató nélkül is megvásárolható és használható egyéb gyártók ilyen jellegű termékeivel. Különlegessége, hogy ha éppen nem áll rendelkezésre iPad, akkor Lightning csatlakozós iPhone készülékkel is működtethető!

Az iTrack Dock-ról, és az iTrack Dock Studio Pack-ról a gyártó oldalán tájékozódhatsz további technikai részletek után.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!