imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A stylus, ami még Steve Jobsnak is tetszene?


Nemrég röppentek fel a pletykák – vagyis egészen pontosan az Apple-jóslásban viszonylag jó mutatókkal rendelkező Ming-Chi Kuo indította el őket –, hogy az Apple nemcsak egy 12″-es iPad tervezésén dolgozik, de ahhoz majd egy stylus is érkezik majd.

Sokan hördültek fel persze a találgatás kapcsán, hiszen Steve Jobs annak idején, egészen pontosan az első iPhone bemutatásakor a tőle megszokott módon nem rejtette véka alá a véleményét ami a stylusokat illeti: szerinte gagyi az összes, és régen rossz, ha ilyenre van szükség. Abba most ne menjünk bele, hogy ha nincs rá szükség, csak opcionális kiegészítő, akkor lehet, hogy Steve is rábólintott volna egy ilyen ötletre, mert nem szeretjük különösebben a „bezzeg ha Steve élne” okfejtéseket.

Azt tudjuk, hogy a cég évek óta kísérletezik ilyesmivel, hiszen még 2012-ben egy szabadalmi kérelmet is benyújtottak egy stylusszal kapcsolatban, amit aztán el is nyertek. De mégis milyen lehetne egy Apple-stylus? A kérdésre a már régről ismerős Martin Hajek próbált választ adni. Igen, ő az az utrechti 3D-modellező, aki gyakorlatilag az összes Apple-lel kapcsolatos pletykát majdnem kézzel fogható valóságba önti – hogy aztán a modelleket jó pénzért árulja a neten.

Martin Hajek stylus-koncepció

Martin szerint egy Jony Ive által tervezett stylus kellőképpen letisztult lenne, természetesen az alumínium dominálna a megjelenésében, de fekete és fehér betétekkel is lehetne választani. Kicsit tovább is ment a hagyományos stylus-elképzelésnél, és a terveit telepakolta mindenféle plusz funkcióval.

Először is, pakolna rá egy kapacitív +/- kezelőszervet, amivel különböző dolgokat vezérelhetnénk, mondjuk gondolom a hangerő ebből a szempontból irreleváns. (Hm, bár távirányítónak végül is lehetne használni mondjuk prezentációk során…) Ezen kívül a stylus „bioszenzorokat” is kapna az ő elképzelése szerint, bármit is jelentsen ez – bár lehet, hogy néha nekem is praktikus lenne mondjuk vérnyomást mérnem miközben rajzolgatok valamit és előjön a jó öreg sorköz-Photoshop-bug, ami miatt bukom az elmúlt fél óra munkáját.

Martin Hajek stylus-koncepció

Végezetül pedig egy digitális koronát is képzelt a tetejére, amit gondolom a tekergetés mellett jól meg is nyomkodhatnánk. Mivel a stylus tetején lenne ezt nem lenne túl egyszerű használat közben kezelni, de hát Martin végül is renderekkel foglalkozik, nem termékfejlesztéssel. A digitális korona közepére egy pici világító Apple-logót képzelt el, így zseblámpának is használhatnánk az eszközt / hogy mindenki lássa milyen menő stylusunk van / aminek a funkciójára még nem jöttünk rá.

Mivel ezek erősen koncepcióképek, nehogy véletlenül bárki is azt higgye, hogy ilyen lesz az Apple-stylus, ha egyáltalán valaha ilyesmire vetemedik a cég. Íme pár további kép Martin elképzeléséről:

Martin Hajek stylus-koncepció Martin Hajek stylus-koncepció Martin Hajek stylus-koncepció Martin Hajek stylus-koncepció Martin Hajek stylus-koncepció

Martin Hajek stylus-koncepcióForrás és képek: Martin Hajek via Cult of Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!