imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Stylus is jön a 12″-es iPad mellé?


A nagyobb, 12″ körüli kijelzővel érkező iPadről évek óta pletykálnak, és pár hónapja egyre szaporodnak ezek a hírek, miszerint az Apple hamarosan bemutatja az iPad-család legújabb tagját. Maga a nagyobb iPad még nem is lenne ördögtől való ötlet, de Ming-Chi Kuo most valami olyat mondott, amitől Steve Jobs fordul egyet a sírjában: stylus is lesz hozzá.

Hogy előbb-utóbb jön az iPad Pro, vagy iPad Air Plus, vagy hívják majd bárminek, arra nagyobb összegben nem fogadnék, de egyébként simán elképzelhetőnek tartom. Sőt, ha lenne, valószínűleg a 12″-es modell lenne az amire lecserélném az egyébként mai napig vígan használt 4. generációs iPademet – amire csak a Lightning-csatlakozó miatt cseréltem a 3. generációsat. Szóval ez olyan újítás lenne, ami miatt hosszú évek után úgy érezném, hogy tényleg van értelme cserélni.

Ming-Chi Kuo, a KGI elemzője egyébként a véletlennél kicsit jobb tipparánnyal rendelkezik, ami az Apple-jóslás témakörét illeti, voltak dolgok, amiket szinte pontosan megjósolt, de persze tévedett elég nagyokat is az évek során – legutóbb pont az iPhone 6 Plus esetében, amiről azt mondta, hogy zafírkijelzővel érkezik majd pár hónappal az iPhone 6 megjelenése után. Szóval ne higgyük el minden szavát, inkább tűnik olyannak, aki elég jól kitalálja az Apple lépéseit, mintsem olyannak, aki belsős információkkal rendelkezik.

Ő mondja azt, hogy márpedig nemcsak, hogy lesz 12″-es iPad, de az Apple eddigi gyakorlatától, és Steve Jobs örökségétől gyökeresen eltérő módon tervez hozzá egy stylust is. Bizony. Egy pillanatra álljunk meg, és emlékezzünk vissza az első iPhone bemutatójára, amikor Steve elérkezett a Multi-Touch kijelzőhöz a prezentációban:

Persze a lépés ettől függetlenül valahol logikus lenne. Azt is pontosan tudni, hogy az Apple évek óta kísérletezik egy olyan stylus-megoldással, amit gond nélkül használhatunk a kapacitív érintőkijelzőn, még 2012-ben nyújtottak be egy szabadalmi kérelmet ezzel kapcsolatban, és sikerült is levédetniük az általuk kitalált technológiát.

Az Apple stylus-szabadalma. | Kép forrása: USPTO
Az Apple stylus-szabadalma. | Kép forrása: USPTO

Amikor teszteltük a Microsoft Surface-t, akkor igazából nekem a stylus tetszett a legjobban benne – oké, csak a stylus tetszett benne. Jegyzeteléshez, vázlatok készítéséhez, egyszerűbb skiccekhez tényleg jól jöhet. Természetesen az iPadhez is lehet különböző stylusokat vásárolni külső gyártóktól, de a legtöbb esetben ezek használata meg sem közelíti a toll+papír kombó által nyújtott kényelmet, gyorsaságot és pontosságot, hiszen a legtöbb ilyen megoldás elég ormótlan fejjel dolgozik, pont a kijelző érintésérzékeny technológiája miatt. Vannak persze kivételek, de azok sem tökéletesek.

Az Apple stylus-szabadalma. | Kép forrása: USPTO
Az Apple stylus-szabadalma. | Kép forrása: USPTO

Természetesen a stylus használata nem lesz kötelező, sőt Ming-Chi Kuo szerint nem is jár majd alapból egyik iPadhez sem, mivel jelentős mértékben megdobná az árat, az Apple ezért inkább külön megvásárolható kiegészítőként fogja árulni azt – akárcsak mondjuk a Smart Covert és Smart Case-t. Így egy picit lassabban forog a sírjában Steve Jobs, hiszen ő arra gondolt, hogy az a régen rossz, ha a kezeléshez feltétlenül szükséges egy stylus, na de akkor is. A megjelenés mindenesetre az elemző szerint 2015 második negyedévében várható. Meglátjuk.

Forrás: AppleInsider. Borítókép: FiftyThree.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!