imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Súlyos biztonsági hibát találtak az Intel processzorokban


A kernelben tátongó biztonsági rés az összes Intel processzoros számítógépet érinti, ami az elmúlt egy évtizedben készült. A problémáról tudnak a gyártók, de a pontos leírás addig nem kerül nyilvánosságra, amíg nem sikerül megoldást találni.

Az Intel processzorok biztonsági hibája igen jelentős, és mindenkit érint, aki az elmúlt tíz évben ilyen alkatrészt, vagy ilyen komponenssel felszerelt számítógépet vásárolt. Az Intel messze felülmúlta az elmúlt években a konkurens AMD-t a CPU piacon, így a Windows és a Linux felhasználók nagy részét, a Macintosh tábor egészét érinti a kernelhiba.

A kernel vagy másként rendszermag a számítógép processzoraiban található, ami a hardveres erőforrások elosztásáért felelős. A felbukkant biztonsági hiba által a processzor memóriájában tárolt ideiglenes adatok, így például a jelszavak is, hozzáférhetőek rosszindulatú szoftverek által. Ehhez semmiféle hozzáférést nem szabadna adni. Ez egy hardveres hiba, amit nem lesz egyszerű szoftveresen javítani,

Azaz minél előbb rendszerfrissítésre lesz szükség a gyártóktól, ahhoz hogy a probléma minél hamarabb megoldódjon. Bár a hiba teljes egésze nem ismert, viszont a jellege potenciális veszélyt jelent az Intel gépek felhasználóira nézve. Akár egy webprogram is képes hozzáférni a kernelben lévő információkhoz, ami egyelőre csak azzal akadályozható meg, hogy az operációs rendszer folyamatait elvágják a kernelmemóriától. Ez az adatok folyamatos újratöltésével járna, így a kernelre több feladat hárulna, ebből fakadóan a processzorok lassabbak lehetnek.

Ez a hibáról először beszámoló Register becslései szerint körülbelül 5-30% közé tehető lassulást eredményezhet. De ez csak az elméleti része, hivatalos álláspont és a szoftveres foltozásra vonatkozó információ egyelőre sem az Apple, sem pedig a Microsoft részéről nem érkezett, habár a Windows és a Linux javításán már dolgoznak a fejlesztők. A hiba egy évtizede integrálva volt a számítógépekbe, ha nagyobb mértékű támadások történtek volna, akkor az Intel-gate hamar kibukott volna, amiből mostanság amúgy is akadt jócskán. Innentől csak az a kérdés hogyan tovább.

Több millió számítógép teljesítményét beáldozzák a gyártók a biztonság oltárán vagy sikerül hosszútávon fájdalommentes megoldást is találni? A Gizmodo szerint az átlagfelhasználó ebből csak nagyon keveset vagy semmit sem fog érzékelni, nem úgy, mint az üzleti területeken, különösen érintve a cloud computingot.

Bár a felhasználók jelenlegi problémáját nem oldaná meg az Apple, ha a jövőben saját processzorral szerelt számítógépeket dobna piacra, de a sorozatos Intel botrányok után akár be is dobhatnák a kulcsot. Nem kétséges, hogy papíron képesek lennének versenyképes desktop processzort készíteni, hiszen jelenleg a mobilprocesszorok gyártói közt piacvezetőek, ez pedig egyre közelebb hozhatja a céget az alacsony fogyasztású chipekhez. Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt években már minden komponenst maguk terveznek a telefonjaikba.

Az Intel processzorait sajátra cserélné az Apple? Hosszútávon még ez a lehetőség is fennáll, igaz komolyan hozzá kellene nyúlniuk az operációs rendszer alapjaihoz, de nem lenne példátlan lépés.

Forrás: The Register

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!