imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Súlyosan visszaéltek a vállalati alkalmazásokkal, az Apple rendet tesz


A Facebook és a Google csak a kezdet volt. Kiderült, hogy rengetegen csinálnak még hasonlót, vagy rosszabbat is. Az Apple-nek komolyan szigorítania kell a szabályokon a visszaélések visszaszorításának érdekében.

Relatív nagy botrányt robbant ki pár hete, amikor kiderült, hogy a Facebook visszaélve az Apple Developer Enterprise Programja által nyújtott lehetőségekkel, és etikailag megkérdőjelezhető módon többek közt tizenévesek telefonhasználati adatait, szokásait vásárolja meg bagóért, ajándékkártyában fizetve. Aztán kiderült, hogy a Google is ugyanezt csinálja, csak egy fokkal etikusabban.

Az Apple válaszul mindkettejük jogosultságait visszavonta egy rövid időre, majd látszólag rendeződött a helyzet.

Az említett techóriások azt a kiskaput használták ki, hogy az Enterprise Program segítségével az App Store-t megkerülve úgynevezett vállalati alkalmazásokat telepíthetnek a cégek. Noha az Apple határozottan előírja, hogy ezeket a vállalati alkalmazásokat csak és kizárólag belső célokra szabad használni, ezzel láthatóan nem sokat foglalkoztak az említett vállalatok.

Miért is tették volna? Az Apple egészen idáig nem igazán felügyelte, hogy betartják-e az előírásokat, évek óta gond nélkül tudtak működni a szabályokat sértő, külsősök telefonjaira telepített enterprise alkalmazások. A gond az, hogy nemcsak olyan relatíve azért becsületes talajon mozgó, adathalászatnál nagyobb vétkekkel nem vádolható vállalatok éltek ezzel vissza, mint a Facebook vagy a Google…

Hanem olyanok is, amik nem az Apple szabályzatát, hanem egyenesen a törvényeket sértik…

Az állóvíz felkavarása a felszínre hozta a vállalti alkalmazások sötét világát. Felnőtt tartalmak, valós pénzre menő szerencsejátékok, hazardírozás és warez. Mint kiderült, temérdek – elsősorban Kínából eredeztethető – ilyen illegális szolgáltatást kínáló vállalati alkalmazás érhető el az interneten, ha megfelelő helyen kutakodik az ember.

Mindez elsősorban azért lehetséges, mert néhány hazugság, pár Google keresés és 300 dollár megfizetésével gyakorlatilag boldog-boldogtalan bekerülhetett az Entreprise Programba. Nem kell hozzá ugyanis mást tenni, csak kitölteni egy online kérelemet. Ebben ugyan kér az Apple egy úgynevezett D-U-N-S business ID-t, de mivel ez az azonosító nyilvánosan elérhető, elég egy Google keresés, az ellopásához.

Ezt egy 300 dolláros illeték megfizetése és egy egytől négy hétig terjedő várakozási időszak követ. Az adatok ellenőrzése után az Apple egyik munkatársa felhívja a megadott kontaktot, lelkére köti az illetékesnek, hogy csak belső célra használja majd az alkalmazásokat és csókolom. Szóval az egész körülbelül olyan, mint a viccben a medve halállistája, amiről kérésre lehúzza nyuszikát…

Nem csoda tehát, hogy sokan visszaéltek ezzel és komplett üzletágat húztak fel rá. A felhasználók havi vagy éves díjakért cserébe ingyenes tölthették a Minecraftot, reklám nélkül hallgathattak Spotify-t előfizetés nélkül is, kedvükre nézhettek pornót, játszhattak szerencsejátékokkal valós pénzben és még ki tudja milyen törvénytelen tevékenységeket folytathattak zavartalanul.

Most viszont a Facebook és a Google miatt rájuk borult a bili. Mivel az Apple gyakorlatilag két kattintással visszavonhatja az engedélyeket, amik nélkül azonnal elérhetetlenné válnak ezek az appok, hatékony veheti fel a küzdelmet a csalók ellen. Meg is kezdődött az alapos tisztogatás, sorra hullanak a fejek.

A fantáziátokra bízom, hogy kitaláljátok, milyen szolgáltatásokat kínálnak ezek az appok…

Persze a hosszútávú megoldást az fogja jelenteni, ha szigorítanak majd az Enterprise Program regisztrációs eljárásán, illetve ha jobban felügyelik majd, hogy milyen tevékenységeket végeznek a vállalatok a belső appokkal. Egészen biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan erre is sor kerül majd…

Forrás: TechCrunch

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!