imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Swift Playgrounds: programozás mindenkinek játékos formában


A WWDC-n az Apple elsősorban a fejlesztőknek szóló bejelentéseket tesz, idén azonban nem csak a jelenlegi, de a leendő fejlesztőkre is gondoltak. A hétfői előadás utolsó témája a Swift Playgrounds névre keresztelt alkalmazás volt, mellyel ősztől játékos formában sajátíthatják el kicsik és nagyok az Apple nyílt forráskódú programnyelvét.

Az Apple szerint a Swift Playgrounds egy forradalmi alkalmazás a programozni tanulás területén, amivel interaktív és szórakoztató módon sajátíthatjuk el az alapokat. Tulajdonképpen egy játékról beszélünk, melyben a Byte nevű főhősnek kell segítenünk átjutni a pályákon. Ehhez azonban nem a jól megszokott multi-touch gesztusokat használjuk, hanem programkódokat kell írnunk. Ezek természetesen a Swift nyelv szintaxisát követik, vagyis ugyanazt a nyelvet használhatjuk, amiben a „nagyok” írják a komoly programjaikat.

Swift Playgrounds

A Swift Playgrounds egyáltalán semmiféle programozási előképzettséget nem igényel, és pont ez a lényege: azok is belekóstolhatnak a kódolásba, akiknek ez korábban eszében sem jutott. A megvalósításból pedig egyértelmű, hogy az igazi célközönséget a gyerekek jelentik, akik így egészen kiskoruktól otthonosan mozoghatnak a technológia világában.

Swift Playgrounds

A játék az Apple által tervezett, „A Swift alapjai” névre keresztelt fejezettel indul, ahol tehát Byte-ot vezethetjük végig a háromdimenziós pályákon. Először csak nagyon egyszerű kódokkal dolgozunk, aztán persze egyre összetettebb szintekre juthatunk el, ahol már az egyszerű parancsok mellett például változókkal, ciklusokkal, paraméterekkel, operátorokkal és hibajavítással is találkozhatunk.

Swift Playgrounds

Az első pályák után további extra kihívásokkal is találkozhatunk majd, ezek listája ráadásul a jövőben folyamatosan bővülni fog, így a tudásunkat is bővíthetjük és naprakészen tarthatjuk. Az alkalmazásban egy speciális billentyűzet is helyet kap, amivel könnyedén tudunk iPaden is programkódokat írni, mivel nagyon gyorsan érhetjük el az ehhez szükséges speciális karaktereket – hasonlóan például a magyar kiosztás esetén az ékezetes betűkhöz. Arról nem esett szó, hogy ezt más appokban is elérhetővé teszi-e az Apple.

Swift Playgrounds

A fentieken kívül továbbá sablonokkal is készül a Swift Playgrounds, ezeket felhasználhatjuk a későbbi fejlesztéseinkhez. Itt többek között a multi-touch interakciók, a gyorsulásmérő és a giroszkóp programozását sajátíthatjuk majd el. A kódunkat természetesen egyből futtathatjuk is, akár úgy, hogy az eredményt a kijelző egyik oldalán látjuk, akár teljes képernyős módban is. A programjainkat az ismerőseinkkel és a nagyvilággal is megoszthatjuk, és az Xcode-ba is átvihetjük, ha végül komolyabb céljaink vannak velük.

Swift Playgrounds

A Swift Playgrounds tehát egy nagyszerű alkalmazás lesz arra, hogy akár gyerekek is elsajátíthassák az Apple új programozási nyelvét. Az Apple ígérete szerint ősszel tölthetjük majd le az appot az App Store-ból iPadre, és szerencsére teljesen ingyenes lesz.

Forrás és képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!