imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Swifty: tanulj meg gyorsan Swiftben programozni iOS-en


Nyilván sokunkkal előfordult már, hogy kerestünk valamilyen alkalmazást, amivel meg tudnánk könnyíteni a mindennapi életünket, de sajnos hosszas keresés után sem találtunk iOS-es vagy OS X-es eszközünkre. Ilyenkor már a programozó hajlamú emberek fejében el is kezdett járni a gondolat, hogy miként lehet egy ilyen alkalmazást kivitelezni, de sajnos nem tudták megvalósítani, mert vagy nem volt meg a kellő ismeret az Apple programozási rendszerébe, vagy egyáltalán nem volt efféle ismeret.

Többek között az ilyen embereknek segít a Swifty, amely egy teljesen új program az App Store-ban, és bármelyik támogatott iPhone és iPad eszközre elérhető. A lényege, hogy az Apple programozási nyelvét kezdi el tanítani, egészen az alapoktól. A tananyag leckékre van osztva, melyekben megtanulhatjuk többek között a Swift alapjait, a változók fontosságát, az If… Then… Else.. szerkezetek használatát, azt, hogy hogyan használjuk a tömböket, a funkciókat és struktúrákat, a periodikus ismétléseket és a Swiftben használt összes egyéb programozáshoz elengedhetetlen szerkezetet. A program több mint 200 leckéből áll, viszont ezek letöltéséért sajnos fizetni kell, de az alapleckéket a program keretein belül ingyenesen is elérhetjük. Persze az ember el tudja dönteni magában, számára mennyit ér meg, de egész jó befektetésnek tűnik, ha az App Store-ban egy-egy sikeres alkalmazás letöltésszámát megnézzük.

Mint azt már korábban is írtuk, a Swift rohamos sebességgel terjed; napról napra egyre több és több ember kezdi el használni. Erről bővebben itt lehet olvasni. A nyelv maga tulajdonképpen nem összetett annyira, mint ahogy azt egy ilyen nagy cégtől gondolnánk. Éppen ezért már minimális affinitással a téma iránt és sok szorgalommal bárki meg tudja tanulni és képes lesz saját maga is használható és jól működő programot készíteni. swift-screenshot (1)

Persze nem elég tudni a programozási nyelvet, kell hozzá az Apple hivatalos SDK-ja is, melyet itt tudunk beszerezni. Ebben az újonnan szerzett friss tudásunkat kamatoztathatjuk egy letisztult kezelőfelületen.

Nyilván érdemes kicsiben kezdeni, például egy számológép vagy egy random generátor leprogramozásával. Akik persze haladóbbak a programozásban, kezdhetnek bonyolultabb témával is. Minden saját fejlesztésű alkalmazást, amit olvasóink készítenek természetesen szívesen várunk az e-mail címünkre. Ha az alkalmazás tényleg egyedi és jól használható, akkor lehet, hogy később egy teszt keretein belül be is tudjuk azt mutatni.

• Swifty letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)

Forrás: iDownloadBlog. Borítókép: Swifty.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!