imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szabadalmi pert vesztett az Apple, sokba fájhat nekik


Akár 862,4 millió dolláros vagy nagyobb bírságot kell fizetnie az Apple-nek szabadalomsértés miatt, a most született első fokú ítélet után. A hírek általában fordítva szoktak szólni, hogy épp kit és miért perel be a kaliforniai cég, ill. hol tart a Samsunggal folyó adok-kapok, de most egy amerikai egyetem nyert ellenük.

A napokban Wisconsin állam fővárosában, Madisonban William Conley bíró bűnösnek mondta ki az Apple-t, miszerint megsértette a Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF, azaz a wisconsini egyetem kutatási alapítványa) egy 1998-as szabadalmát, amivel a processzorok hatékonyságán lehet javítani. Az már egész biztosnak tűnik, hogy fizetniük kell, azonban a számla még nőhet, ha bebizonyosodik, hogy tudatosan használták fel (ha tetszik: lopták el) a szabadalom nyújtotta előnyöket.

University of Wisconsin | Madison, Wisconsin, USA
University of Wisconsin | Madison, Wisconsin, USA

Még tavaly januárban nyújtott be keresetet az egyetem az Apple ellen, azonban eddig kellett várni az első fokú ítéletre. Érdekesség, hogy a WARF 2008-ban az Intelt is beperelte hasonló okokból, azonban ott peren kívüli megegyezés született.

Állításuk szerint az A7, A8 és A8X chipekben olyan energiahatékonyság-fokozó algoritmus dolgozik, amit ők fejlesztettek ki, az Apple pedig jogtalanul használta ezt fel. Csak hogy érezzük a dolog súlyát: ezek a chipek hajtják az iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3 és iPad mini 4 készülékeket.

Apple-A8-mockup-001

Az Apple jogászait sem kellett félteni, akik először kérvényezték az amerikai szabadalmi hivatalnál (U.S. Patent and Trademark Office) az említett szabadalom felülvizsgálatát és törlését, azonban ezt elutasították.

A történet itt még egész biztosan nem ért véget, ugyanis szeptemberben a WARF újabb keresetet nyújtott be, immáron az A9 (iPhone 6s, 6s Plus) és A9X (iPad Pro) chipek ügyében. Korábban a Business Insider úgy írta le őket, mint a szabadalmi perek egyik legnagyobb trolljai, úgyhogy ha így folytatódik a történet, akkor Tim Cookéknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Gyorsan tegyük hozzá: abból a 200 milliárd dolláros készpénz tartalékból azért valahogy csak kiköhögik ezt.

Források: Reuters, The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!