imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szabadalmi vitát vesztett az Apple


A német bíróság az Apple ellen ítélt, így a képernyő feloldása az ujjunk csúsztatásával nem fog a vállalat szabadalmai közé kerülni. A slide to unlock, vagy magyarosan csúsztassa el a feloldáshoz módszerek az első iPhone megjelenésével kezdtek rohamosan elterjedni.

A bíróság azzal érvelt az ítélet mellett, hogy a technika nem elég összetett és kifinomult ahhoz, hogy szabadalmi védelem alá vegyék. 2013-ban volt egy hasonló eset, amikor szintén a másik félnek, a Motorolának kedveztek a döntéshozók hasonló témában. Az indoklás szerint a felhasználóbarát érintőkijelző tálcán kínálta a lehetőséget, hogy ilyen vagy ehhez hasonló módon valósítsák meg a kijelző feloldását, így ez nem számít innovációnak.

Az iPhone-t megelőző időkben szinte kizárólag billentyűkombinációval lehetett feloldani a készülékeket, hiszen az egyetlen dolog ami a zsebünkben benyomódhatott azok a billentyűk voltak. Az érintőképernyők esetében fordult a kocka, és az érzékeny terület a gombokról a kijelző felé tolódott. Ha így vesszük, jogos a felvetés: a billentyűzárat billentyűkkel oldjuk fel, a képernyőzárat pedig a képernyőn.

IPHONE-LOCK
Az évek alatt sokat változott a csúszka kinézete

A swipe-to-unlock szabadalom több nagy jogi csata gerincét képezte, amit az elmúlt években az Apple különféle Androidos gyártók ellen folytatott. Más bírósági ítéleteket, például amikor tavaly a Samsung ellen döntöttek, azóta is sűrűn kritizálnak, miszerint az Apple nem szenvedett helyrehozhatatlan anyagi károkat a Samsungtól, azáltal hogy a swipe-to-unlock funkciót lemásolták.

Hogy milyen hatással lesz a mostani német ítélet a többi függő perre az még a jövő zenéje, mindenesetre azt látni, hogy a  felek egyre toleránsabbak egymással szemben. Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly az Apple és a Samsung közös nyilatkozatot juttatott el a Verge-höz, mely szerint a továbbiakban nem fognak pereskedni egymással az USA-n kívül.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!