imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szabadalom: az iPhone-tolvajok ujjlenyomatának rögzítése


Ismét egy érdekes Apple-szabadalomra bukkantak: a mostani levédett ötlet szerint a jövő iPhone-jai és iPadjei rögzíthetnék a tolvajok vagy illetéktelenek ujjlenyomatát, és le is fotózhatnák őket.

Az okostelefonok – akár csak elődeik – kedvelt célpontjai a tolvajoknak: viszonylag kicsik, észrevétlenül elemelhetők, az értékük viszont meglehetősen nagy, és könnyen eladhatóak. Az Apple korábban is próbált már küzdeni a lopások ellen, elég csak a Find My iPhone és az Activation Lock funkcióra gondolni. Ez utóbbit bekapcsolva ugyanis a telefon eredeti felhasználójának Apple ID jelszava nélkül még egy teljes visszaállítás után sem használható a készülék.

Egy most felfedezett, 2016 áprilisában beadott szabadalom szerint azonban az Apple gondolkozik a funkció további okosításán. A 20160248769 számú szabadalomban egy olyan eljárást írnak le, melynek során bizonyos események bekövetkezése – ez lehet például a Lost Mode bekapcsolása – után a telefon „biometrikus adatokat” rögzítene a tolvajokról:

A biometrikus adat lehet egy vagy több ujjlenyomat, egy vagy több fotó a készülék aktuális felhasználójáról, videó az aktuális felhasználóról, hangfelvétel a készülék környezetéből és információ a készülék használatáról. A készülék ezután megoszthatja az eltárolt biometrikus információkat, így segítve az illetéktelen felhasználók azonosítását.

Find My iPhone

A megoldás azonban több kérdést is felvet, melyek miatt valószínűleg nem találkozunk vele a gyakorlatban a közeljövőben. Először is, a jelenlegi Touch ID nem tudja azonnal tökéletes pontossággal rögzíteni az ujjlenyomatokat: a beállításakor többször, különböző szögekből kell az érzékelőre helyezni az ujjainkat. Persze az első változat óta is rengeteget fejlődött az Apple ujjlenyomat-olvasója, a pontossága pedig a jövőben valószínűleg tovább javul, így ez a technikai akadály előbb-utóbb elhárulhat.

A másik probléma sokkal inkább jogi aspektusú: a különböző országok jogi szabályozása meglehetősen eltérő, de az biztos, hogy kérdéseket vetne fel, ha egy eszköz beleegyezés nélkül rögzíti a felhasználója ujjlenyomatát – még ha adott esetben ez a felhasználó illetéktelenül próbál hozzáférni a készülékhez. A szabadalom fotózásról, videózásról és hangrögzítésről szóló része egyébként már korábban is le volt védetve, ezek a funkciók mégsem kerültek bele az iOS-be, így valószínűleg a Touch ID hozzáadásával is inkább biztonsági játékot játszik az Apple.

A felhasználók egy része által régóta áhított funkció megvalósításához azonban nem kellene semmiféle hasonló problémával szembenézni: arról van szó, hogy a telefont csak a jelkód megadása után lehessen kikapcsolni. Így a Find My iPhone segítségével mindaddig nyomon követhetnénk a készüléket, amíg le nem merül az akkumulátora és hozzáfér az internethez. Van aztán olyan is, amikor erre sincs szükség: nem egyszer hallhattunk már olyat, hogy a botcsinálta tolvajok vígan szelfiztek a lopott telefonnal, a képek pedig a jogos tulajdonos iCloud fotókönyvtárába kerültek.

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!