imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szabd testre iPaded billentyűzetét!


Mára az iPad egy igazán sokféle felhasználási móddal rendelkező eszközzé nőtte ki magát. Éppen ezért a billentyűzetét is többféleképpen használhatjuk munkára, vagy épp szabadidős tevékenységekre. Néhány trükkel sokkal testhezállóbbá tudod alakítani.

Bevallom, nincs napi használatban az iPadem. Ennek többnyire az az oka, hogy üzenetküldésre és e-mailezésre egyáltalán nem használom; inkább csak böngészek, olvasok vagy YouTube videókat nézek rajta, amire meg nem mindig van lehetőségem. Az utóbbi időben alaposan átalakult az iPad billentyűzete: sokat okosodott, ami bizonyos esetekben akár zavaró is lehet. Én pont olyannak szerettem volna az iPadem billentyűzetét, mint az iPhone-omét, ezért körbenéztem az Általános beállítások közt.

Billentyűparancsok

Ha ezt a beállítást engedélyezzük, akkor alkalmazás specifikusan fog változni az iPad billentyűzetének felső sávja. Például a Jegyzetekben megjelenik a ceruza eszköz, bedobhatunk egy táblázatot és megjelenik a plusz gomb is, amiből elérjük a dokumentum szkennert vagy megnyithatjuk a fotótárat.

Osztott billentyűzet

Az Osztott billentyűzet nem újdonság, de úgy érzem, az Apple egy kicsit eldugta a felhasználók elől ezt a funkciót. Az Egykezes billentyűzet elvén működik, csak itt két részre szakad a kiosztás, így nagyobb iPadeken is kényelmesen lehet gépelni fektettet nézetben. De akár porté módban is két kézzel pötyögve hüvelykujjainkkal könnyen elérünk minden billentyűt. Ehhez az Osztott billentyűzet menüpontot kell bepipálnod, majd előhívni a billentyűzetet és középről, két ujjal, oldal irányban széthúznod.

Csereszöveg

Bár emlékeim szerint volt már róla szó, ennek ellenére még mindig sokan nem ismerik a Csereszöveg erejét. Arról van szó, hogy beállíthatunk rövidítéseket, amiket a rendszer kiegészít teljes szavakká. Sima üzenetek küldésekor gyakran használok rövidítéseket, amik annyira rám ragadtak, hogy máskor is hajlamos vagyok ezeket használni, például egy e-mail megfogalmazása közben is, na ilyenkor remekül jön.

Ennek segítségével emojikat is beállíthatunk shortcutokra, ha valakinek éppen erre lenne igénye. A módszer nem csak iOS eszközökön működik, hanem Macen is.

Billentyűpöccintések

Ez is tipikus példája annak, amire átlag használat mellett nincs szükség. Ugyanakkor a Billentyűpöccintések rendkívül intuitív módon tesznek lehetővé teljes értékű billentyűkiosztást, és még shortcutokra sincs hozzá szükség. Ha aktiválod, rengeteg új írásjel fog megjelenni a billentyűzeten, amiket egy lefelé pöccintéssel érhetsz el.
Apropó, ha már az iPadnél tartunk, érdemes ránézned az Üzenetek beállításaira is, főleg ha többen közösködtök az otthoni iPaden.

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!