imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szédületes parallax hatást keltő app készült iPhone X-re


A tavaly májusban kiadott ARKit megtette a hatását: előkerültek a kreatív fejlesztők is az App Store mély bugyraiból. A Parallax View nevű alkalmazás, ahogy a neve is mutatja egy régóta ismert optikai illúziót demonstrál, amihez nemcsak a kiterjesztett valóság keretrendszert használja, hanem a valós idejű arckövetést is.

A svéd Peder Norrby egy kevésbé hasznos, ám annál érdekesebb, mondhatni kísérleti jellegű alkalmazást készített, ami hamar végigsöpörte a nemzetközi sajtót. Az app, amin most mindenki pörög, jelenleg elbírálásra vár az App Store szerkesztői előtt: elég volt csak a rövid demót megnéznünk, azonnal beleszerettünk az ötletbe.

Ahogy a képen is látszik az iPhone X képernyőjén egy végtelennel tűnő, óriási mélységet látunk. Az embernek azaz érzése, hogy betudna nyúlni a telefonba, ahol egy másik dimenzióba csöppen. Ez egy nagyon érdekes jelenségnek, a parallax hatásnak köszönhető. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy valós időben az alkalmazás kiszámolja a szinteket, ahogy mozgunk a telefonnal, de tulajdonképpen nem erről van szó: ez nem csalás, tényleg valós parallaxról van szó.

A parallax technikát eredetileg a rajzfilmeknél kezdtek el használni, jobban mondva azt a kamerahasználatot amely során felfedezték ezt a jelenséget. Ebben az esetben a végtelennek tűnő mélységet a nézőpontunkkal változtatjuk, ezzel ugyanis egy virtuális kamerát mozgatunk, ami olyan szögben lát rá a különböző szinteken elhelyezett hasábokra, hogy azokat térbelinek látjuk.

Ezt a technika a filmipar egyik legősibb trükkje. Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy lélegzetelállító táj a filmekben valójában nem is létezik, hanem 2D-s képekből csupán a kamera ügyes használatával, illetve a rétegek közé becsalt természeti hatásokkal hitetik el velünk, hogy amit látunk az valódi. A szóban forgó app esetében a kamerát mi magunk mozgatjuk, azaz a tekintetünk, hiszen az iPhone X arcszenzora alapján mozog a kamera.

A videón látható app tehát semmilyen effektet nem használ, nincs valós idejű renderelés. Csupán egy mozgó kamerát látunk, minden a nézőponton múlik: ez okozza az optikai illúziót. A készítő felhívja a figyelmünket, hogy ez egy monoszkóp effekt. A hatás akkor az igazi, ha egy szemmel nézzük a telefont, hiszen a két szemünk közötti távolság miatt elcsúszhat a 3D-s érzet. Viszont mivel a kamerának egy szeme van, így videón keresztül tökéletesen látszik a végeredmény.

Forrás: 9to5Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!