imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A szemüvegedre sem lesz szükség a jövő Apple kijelzőihez


Egy érdekes technológiáról számolt be az AppleWorld Today. Ha az Apple integrálja termékeibe, lehetővé válna, hogy a gyengén látók is szemüveg nélkül olvashassák a kijelző tartalmát.

A technológia, ahogy az a kaliforniai Berkeley Egyetem lapjában részletesen olvasható, egy speciális algoritmust és egy vékony extra kijelzőréteget használ a cél megvalósításának érdekében. Az algoritmus megfelelő működéséhez a szemüvegeseknek meg kell adniuk, hogy milyen dioptriát használnak, majd a program a lyukacsos, műanyag kijelzőréteget úgy állítja be, hogy az minden egyes pixel fényét megfelelően módosítsa. A módosításnak köszönhetően a szemüvegesek retináján is éles kép fog kialakulni, bármiféle látást segítő eszköz nélkül.

A light-field kijelzőtechnológiát általában szemüveg nélküli 3D-s prezentációkhoz szokták használni, ugyanakkor a megfigyelők vizuális rendellenességeinek korrekciója is egy ígéretes új iránynak mutatkozik, amelynek előnyei közvetlen hatással lehetnek több millió ember életére.

Úgy hisszük, hogy a mi megközelítésünk az első, amely ilyen kijelzők készítésére irányul, úgy, hogy közben a magas felbontást és kontrasztarányt is biztosítjuk – két olyan tervezési kritériumot, amelyek az elmúlt évtizedben meghatározták a kijelzőipart.

A jövő kijelző rendszereit integrált rendszerekként képzeljük el, mely rugalmas optikai kialakításokat foglal magába. Ezt egy olyan kifinomult számítástechnikával kapcsoljuk össze, ami így különböző módokat hoz létre, például 2D, szemüveg nélküli 3D, vagy látáskorrekciós képmegjelenítés.

Sajnos egyelőre nem úgy néz ki a helyzet, hogy pár éven belül már minden kijelző szemüveg nélkül olvasható lesz. Ahhoz ugyanis még elég sok problémát kell kiküszöbölniük. Kezdve azzal, hogy a mostani verzió csak fix fókusztávolsággal képes operálni. Tehát, ha a néző elmozdítja a fejét, akkor bukik az egész. Ki kell tehát fejleszteni egy szem/fejkövető technológiát, amivel összhangban dinamikusan változhat a torzítás mértéke.

A másik fő probléma, hogy így csak egyetlen ember szeméhez képes igazodni a kijelző, kizárva ezzel, hogy többen nézzenek egy monitort párhuzamosan. Ezzel kapcsolatban viszont már most vannak kecsegtető fejlemények. Az MIT professzora, Ramesh Raskar szerint, ha elég magas a pixelsűrűség (körülbelül az Apple által jellemzően használt 326 ppi-nek a kétszerese), akkor elméletben megoldható, hogy egynél több személyhez is tudjon igazodni a képernyő.

Akárhogy is, bízzunk benne, hogy hamarosan elhárítják a nehézségeket és elterjed a gyártók körében a technológia, hiszen ez tényleg jelentős változást hozhat számtalan ember életébe. Nem beszélve arról, hogy az újítás komoly versenytény is lehetne. Ha például az Apple hozná ki először a szemüveg nélkül olvasható gépeket, az biztosan megdobná az eladásokat is.

Forrás: AppleWord.Today

Bár még nem olvashatóak szemüveg nélkül, az Apple gépeibe épített kijelzők így is az élvonalba tartoznak. Ráadásul most szinte a teljes Mac palettáról vannak nagyon akciós termékek, így nem is kell hozzá sokat költeni, hogy egész nap bámulhasd őket. Arról, hogy a jövőben milyen monitort várunk az Apple-től, itt írtunk. Most egy új ponttal bővült a kívánságlista.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!