imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szerencsésebbeknek letölthető az iOS 8.3 nyilvános bétája


Igaznak bizonyultak a néhány hete felröppent pletykák, melyek arról szóltak, hogy az Apple az OS X után az iOS-ből is elkezd kiadni nyilvános bétaverziókat. Meg is érkezett az első: az iOS 8.3 béta, mely egyelőre ismeretlen szempontok alapján elérhető a bétaprogram néhány résztvevőjének.

Az iOS 8.3 béta tehát nem mindenki számára érhető el, még akkor sem, ha korábban már regisztráltunk az OS X Beta Programba (amit most át is nevezett a cég „Apple Beta Software Programra”). Ha azonban a szerencsések közé tartozunk, egyrészt kapunk egy e-mailt, másrészt bejelentkezés után elérhetővé válik számunkra a program iOS-es része is. A telepítéshez egy úgynevezett provisioning profile-t kell letöltenünk a telefonunkra az Apple weboldaláról, ennek telepítése után a készülékünk már töltheti is az iOS béta frissítéseit.

A program célja egyértelműen az, hogy a szoftverek végleges kiadása előtt minél több bugot irthassanak ki az Apple fejlesztői. Ha tehát azon – egyelőre úgy tűnik – kevesek közé tartozunk, akiket kiválasztott az Apple az iOS bétára, ne legyünk lusták, és bőszen küldözgessük a hibajelentéseket. Fontos szem előtt tartani, hogy a bétaszoftverek néha bugosak lehetnek, akár alapvető funkciók sem feltétlenül működnek bennük, így mindenképp csak vállalkozó kedvű kalandoroknak, vagy második, nem létfontosságú készülékkel rendelkezőknek ajánljuk a telepítést. Személy szerint én utoljára az iOS 7 fejlesztői bétájában vettem részt, az iOS 8 esetében inkább már kimaradtam a buliból.

iOS-bétaprogram

A biztonsági mentés készítésének fontosságára az Apple is felhívja a figyelmet a gyakran ismételt kérdésekben, illetve leírják annak a menetét is, hogyan állíthatjuk vissza az iPhone-unkat vagy iPadünket, hogy ismét csak a végleges verziókat kapjuk meg az iOS-ből:

Mindig készíts biztonsági mentést a béta szoftverek telepítése előtt. Ha az általad tesztelt iOS legújabb aktuális verzióját szeretnéd használni az iPhone-odon, iPadeden vagy iPod touch-odon, egyszerűen csak telepítsd azt, amikor megjelenik a Software Update menüpontban. Ha szeretnéd visszaállítani az egyik korábbi, nyilvánosan kiadott verziót, törölnöd kell a bétaszoftvert, majd újra kell telepítened a legújabb iOS-t, és vissza kell töltened a biztonsági mentésedet az iTunes-ból.

Egyszerűbben fogalmazva: egy teljes visszaállítással (restore) tudjuk ismét „normál állapotba” hozni a készülékünket, illetve érdemes az iTunesban csinálni a biztonsági mentéseket. És hogy mi az újdonság a hamarosan nyilvánosan is megjelenő iOS 8.3-ban? Természetesen ezt is elárulja az Apple:

Az iOS 8.3 javított teljesítményt, megnövelt stabilitást, hibajavításokat és újratervezett emoji-billentyűzetet tartalmaz. Ez a kiadás továbbá új támogatott nyelveket és országokat ad a Sirihez: angol (India, Új-Zéland), dán (Dánia), holland (Hollandia), portugál (Brazília), orosz (Oroszország), svéd (Svédország), thai (Thaiföld), török (Törökország). Ez a bétaszoftver folyamatos fejlesztés alatt áll, ami azt jelenti, hogy néhány alkalmazás és szolgáltatás nem a vártnak megfelelően működhet.

Közülünk egyébként senki nem kapott meghívót az iOS béta letöltésére, pedig az elsők között regisztráltunk annak idején az OS X Yosemite bétájára. Egyelőre úgy tűnik, senki nem tudja, mi alapján választanak ki embereket a programba, lehet, hogy teljesen véletlenszerű az egész, és az is lehet, hogy idővel mindenki számára elérhetővé válik. Ti hogy vagytok ezzel, sikerült hozzájutni az iOS 8.3 bétához?

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!