imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szerintük lopott technológia az iPhone 6s akkumulátora, perelnek


Most már nem hogy hét, de nap alig múlik el úgy, hogy ne jönne egy újabb hír, hogy épp ki és miért perli szabadalomsértés miatt az Apple-t. Az Apple a világ legértékesebb, nyilvános tőzsdén jegyzett cége, így érthető, ha mindenki ott akarja őket megcsapolni, ahol tudja. A követelések között vannak jogosak – így például az egyetemi kutatóintézetek rendre leperlik a gatyát a nagy techcégekről –, és vannak égbekiáltóan abszurdak. Itt egy újabb, döntsétek el ti, ez hova tartozik.

Pár napja a Somaltus nevű cég keresetet nyújtott be egy texasi bíróságon, amiben egy 2010-es szabadalmuk megsértésével vádolják az Apple-t. A friscói székhelyű cég a komplex integrált akkumulátortechnológiáról szóló US 7657386 B2-es szabadalmára hivatkozva perli a cupertinóiakat – meg az Asust, a Lenovót, a Samsungot, a Sony-t, és a Toshibát. A szabadalmat egyébként 2002-ben nyújtották be, és 2010-ben hagyták jóvá. Honnan lehet tudni, hogy mégis egy szabadalmi trollról van szó? Onnan, hogy a Somaltus Kft-nek semmiféle releváns online elérhetősége és megjelenése nincsen, termékeket nem gyárt, szolgáltatást nem nyújt. Sok kritika is éri az amerikai szabadalmi jogot, amiért ezek a „trollok” meg tudnak abból élni, hogy gyakorlatilag semmi mást nem csinálnak, mint szabadalmakat adnak-vesznek, és másokat perelnek érte. Az ilyen cégek elsődleges célja a peren kívüli megegyezés, és minél több pénz leakasztása a nagyvállalatokról.

patent_troll-leiras

Korábban a Ford és a Nissan esetében is sikerült peren kívüli megegyezést kicsikarniuk, de nem is olyan rég az Apple is 25 millió dollárt fizetett egy szabadalmi trollnak, ami azt a szabadalmat birtokolta, hogy egy operációs rendszer időrendi sorrendben jeleníti meg a dokumentumokat…

A vád szerint a gyors töltés koncepcióját tőlük „lopta” az Apple és építette be az iPhone 6s-be. A töltés lényege, hogy az akkumulátor 80%-os töltöttségig gyors töltés üzemmódban van, utána viszont visszavesz. Ha a töltöttségi szint 80% alá esik, akkor újra bekapcsol a gyors töltés lehetősége. Ezzel a magasabb töltöttségű akkumulátorot „kíméletesebben” lehet tölteni, ami megnöveli annak élettartamát. A Somaltus egy egyelőre meg nem határozott összegű pénzügyi kompenzációt követel, vagy százalékot a jogsértő termékek eladásából. Végiggondolva, hogy mennyi iPhone 6s kelt el világszerte, egyik sem tűnik rossz megoldásnak.

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!