imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Szerződéssel védené a webet annak feltalálója


Az internetre számos veszély leselkedik, hiszen másról sem hallani, mint az álhírekről és a személyes adatokkal való visszaélésekről. Az online tér sokak szerint rossz irányba tart, ám a világháló atyja talán rálelt a megoldásra.

A web működésének technikai részletei közel sem izgatnak annyi embert, mint ahányan használják. Az olyan szakmai eredetű kifejezések, mint a www, a http, vagy a html viszont mégis széles körben ismertek, hiszen gyakran találkozunk velük kedvenc oldalainkat böngészve. Az életünk szerves részévé vált fogalmakat a brit mérnöknek, Tim Berners-Lee-nek köszönhetjük, aki a kilencvenes évek elején kifejlesztette a mögöttük dolgozó technológiát, ezzel lényegében feltalálva a mai értelemben vett internetet. A 2004-ben lovaggá ütött férfi nevéhez fűződik a világ első weblapja is, melynek archivált változata ma is megtekinthető. A történetben érdekes Apple-szál, hogy az oldal eredetileg egy NeXT gépről futott, így vált Steve Jobs fekete masinája a világ első webszerverévé.

Tim Berners-Lee NeXT gépe

Berners-Lee jó apaként viszont nem csak a születés előtt aktivizálta magát, hiszen a World Wide Web Consortiumon keresztül ma is szerepet vállal az internet fejlesztésében. Emellett 2009-ben World Wide Web Foundation néven nonprofit szervezetet hozott létre, amely a világháló függetlenségéért és hozzáférhetőségéért küzd. Az alapítvány az utóbbi idők fenyegető kihívásait észlelve az elmúlt évet arra áldozta, hogy 80 szereplő bevonásával kidolgozza a nyerő formulát a net megvédésére. Ez lett a Contract for the Web, azaz a Szerződés a Webért.

Forrás: contractfortheweb.org

A szerződés célja, hogy megmentse az internetet a politikai manipulációktól, az álhírektől, és lényegében minden rossztól, amivel csak összefüggésbe hozható, legyen az a kisebbségek elnyomása, vagy éppen a személyes adatok etikátlan felhasználása. Az akcióterv kilenc irányelvből áll, melyek a kormányokra, a cégekre, és az emberekre fókuszálva rögzítik, hogy kinek mit kell vállalnia a világháló megvédéséért. Olyan intézkedésekről van szó, mint pl. a mobilinternet árának csökkentése, az átlátható működés megteremtése, vagy a net szabadságáért harcoló szervezetek támogatása.

Tim Bernes-Lee a Guardiannek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi irány akár egy „digitális disztópiához” is vezethet, az internet megmentéséhez pedig nem tízéves tervre van szükség, hanem most rögtön kell cselekedni. Ebben a legfontosabb szerep szerinte az emberekre hárul, mivel csak ők érdekeltek igazán kormányaik és a vállalati szektor elszámoltatásában.

A webet megmentő szerződéshez bárki csatlakozhat szervezetként és magánszemélyként is, az utóbbit ide kattintva teheted meg. Az egyezmény támogatói között olyan neveket találni, mint a Reddit, a DuckDuckGo, vagy a NordVPN, de az aláírók sorában már ott figyel a Google, a Facebook és a Microsoft is. A 9 pont betartását elvileg szigorúan ellenőrzik majd, így kíváncsian várjuk, hogy miként alakul a keresőóriás és Zuckerbergék szerződéses viszonya, hiszen talán e két céget éri a legtöbb vád a személyes adatok felhasználásával kapcsolatban.

Szerinted megmenthető még az internet, vagy végleg odalett az ártatlansága?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!