imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Színszűrők kikapcsolása iPhone-on


Az iPhone-okon számos lehetőségünk van egyénre szabni a kijelző beállításait. Azonban ha nem vagyunk figyelmesek könnyedén el is állíthatjuk a színeket. Mutatjuk mire érdemes figyelni.

Miután a családom nagy része olvasta Hordon cikkét arról, hogyan hatnak az agyunkra a színek és milyen befolyásoló tényezői lehetnek egész nap egy tökéletesre szaturált képet nézni, kipróbálták az írásában említett Szürkeárnyalatos beállítást. Persze gyengék voltak, hamar visszaállították (bevallom én is elbuktam a próbát), de akadt akinek csak hetek után tűnt fel, hogy valami nem oké a színekkel.

A panasz zöldes kijelző volt, és mielőtt a szervizbe vitte volna a készüléket megkértem, hogy hozza át, mert ez az ügy nagyon gyanús. Igazam is lett, egy egyszerű iOS beállítás volt a ludas. Ha tehát furcsa színekben pompázik az iPhone-od ezeket a beállításokat ellenőrizd, mielőtt a szervizbe sietsz vele:

A Beállítások alkalmazásban az Általános fül alatt találjuk a Kisegítő lehetőségek opcióit. Néhány apróságot leszámítva többek közt itt találjuk a kijelzőre vonatkozó haladó beállításokat. Koppints a Kijelzőbeállítások almenüre, majd a Színszűrők lehetőségre. Korábbi cikkeinkben itt állítottuk be a Szürkeárnyalatos képet, ha a kapcsoló aktív akkor meg is találtuk a hiba (egyik) forrását.

A bíboros megjelenést egyértelműen a Színárnyalat bepipálása okozza, a maradék három lehetőségen kívül ez a legszembetűnőbb. A vörös/zöld szűrő például nehezebben észrevehető. Persze, ha valaki sok képet nézeget a neten vagy a Facebookon, annak hamar feltűnhet a változás. Kapcsoljuk tehát ki a Színszűrőket. Ezen kívül érdemes azt is ellenőrizni, hogy az Automatikus fényerő, illetve a Fehérpont csökkentés aktív-e.

Előbbi, bizonyos szituációkban furcsa színtorzításokat produkálhat, például ha valaki iPaden rajzol vagy képet szerkeszt annak ez biztosan nem lesz jó. A Fehérpont csökkentése a fehér maximális értékéből csavar vissza, ezzel korrigálja a csúcsfényeket, illetve közvetve hatással van a kontrasztra is. Ha nagyon alacsonyra van állítva, akkor szélsőséges esetben az élénk színek intenzitását szembetűnően lejjebb veszi.

Átevezve a Kisegítő lehetőségekből a Kijelző és fényerő menüpontba további érdekességeket is találunk. A Night Shift mód például sárgás megjelenítést eredményez, ezt akár időzíthetjük is, így ha megfeledkezünk róla, akkor a nap csak bizonyos szakaszaiban vált ilyenre a kijelző. Eredetileg az esti órákra találták ki, papíron szemnyugtató hatása van, ugyanakkor ha a színhelyességre törekszünk akkor nem lesz a kedvenc funkciónk.

Ahogy az iPad Pro és az iPhone 8 / iPhone X TrueTone funkciója sem. Ez az adott fényviszonyokhoz igazítja a kijelző színhőmérsékletét, így elvileg mindig a lehető legpontosabban adja vissza a színeket a kijelző. A gyakorlatban viszont azt tapasztalom, hogy az agyunknak egyel ügyesebben megy ez. Szerintem kifejezetten zavaró fotózásnál, videózásnál: a Beállítások > Kijelző és fényerő menüpontban tudod kikapcsolni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!