imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szinte biztos, hogy vége a 32 bites korszaknak


Közeleg a 2017-es WWDC, ahol bemutatkozik majd az iOS 11, ami sok újdonságot hozhat a felhasználók számára, ugyanakkor olyan változásokat is, amire érdemes lesz figyelni. A 32 bites alkalmazásoknak végleg leáldozott, ezt már csak az Apple-nek kell szentesítenie egy szoftverfrissítéssel.

Minden évben nyár elején kerül megrendezésre a WWDC (Apple Worldwide Developers Conference), aminek alkalmával a cupertinói vállalat bemutatja a cég iránt érdeklődő fejlesztőknek, hogy milyen újdonságokra érdemes majd számítani a szoftverfrissítés során. A nyár folyamán már általában a bétás rendszer is megjelenik, így van idő az átállásra, mire az Apple élesíti a soron következő iOS-t az új iPhone bemutatásakor.Idén a legnagyobb változást a 32 bites appok leállítása jelenti majd. Steven Troughton-Smith fejlesztő Twitter üzenete szerint ideje felkészülni az új időszámításra, mivel az iOS 11 megjelenésével az Apple úgy ahogy van, kikukázza a jelenleg elérhető 32 bites alkalmazásokat. Bár a hír ijesztőnek tűnhet első hallásra, senkinek nem kell aggódnia: mindenki iPhone-ja továbbra is tökéletesen fog működni. Csupán annyi történik majd, hogy iOS 11-re frissítés után bizonyos alkalmazások már nem lesznek kompatibilisek az új rendszerrel, illetve akik ősszel új iPhone-ra váltanak, azoknak szintén nem lesz majd erre lehetőségük. cover17-746x419 Erre azért van szükség, mert 2013-tól kezdve az iPhone 5s megjelenésével az A7-es és újabb processzorok már 64 biten működnek, viszont ma is találhatóak még olyan alkalmazások az App Store-ban, amik 32 bites környezetre íródtak. Ezzel az a baj, hogy lassíthatja a mobileszközt egy elavult szoftver, ami jelentősen csökkentheti a felhasználói élményt. Egyébként is, ha van lehetőség újra, gyorsabbra, akkor miért ne használnák ki a fejlesztők is? Az App Store-ból természetesen nem fog egyetlen alkalmazás sem eltűnni, csupán a 32 bites változatok innentől kezdve inkompatibilissé válnak. A fejlesztőket sem fogja óriási meglepetés érni, hiszen az iOS 10.2-től kezdve az Apple értesítéseket kezdett feldobálni, amivel arra figyelmeztetett, hogy az éppen futó alkalmazás lassíthatja az eszközünket. Az iOS 10.3 első bétájától már egy fokkal keményebben fogalmaznak:

Ez az alkalmazás nem fog működni a jövő iOS verzióival. Az alkalmazás fejlesztőjének frissítenie kell a kompatibilitás elősegítése érdekében.

Steven tudni véli, hogy a következő iPhone generációk mostantól egyáltalán nem támogatják majd a 32 bit-es környezetet, ezzel pedig valamelyest növekedhet a teljesítmény, illetve tárhelyet is spórolhat a cég a felhasználóknak. Ez nem fog túlságosan nagy gondot okozni, hiszen a valamirevaló és folyamatos fejlesztés alatt álló, igényes appok továbbra is elérhetőek lesznek, az elavultak pedig szépen lassan kikerülnek a felhasználók telefonjaiból.


— Steve T-S (@stroughtonsmith) April 8, 2017

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!