imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Szinte duplázta a teljesítményét az új MacBook Pro


Az Apple a héten nagy csendben frissítette a termékpalettáját. Technikailag a legnagyobb boostot a belépő szintű MacBook Pro kapta. Na de mit mutatnak a tesztek?

Az idei MacBookok fejlesztése nem csak a két likvidált modellt érintette, hanem a MacBook Prókat is, nem is akárhogy! Mostantól az alapmodelltől kezdve mindegyik verzió rendelkezik TouchBarral, azonban a nagy durranás nem ez, hanem az új 8. generációs Intel processzorok, amik brutális teljesítménynövekedést okoztak.

Ahogyan az a frissítések alkalmával lenni szokott, azok a statisztikahuszárok akik korán hozzájutottak az új szériához, már el is kezdték méregetni a különböző Benchmark programokkal a 2019-es MacBook Pro teljesítményét. Várható volt némi javulás az előző generációhoz képest, azonban a teszt végén igencsak tátva maradt a szájuk az értékek láttán. Nézzük meg, mik is a fejlemények!

Kedd óta a belépőszintű MacBook szíve egy 8. generációs négymagos, egyenként 1,4 GHz-en pörgő Intel Core i5-ös processzor. A Geekbench 4-ben kapott eredmények (8 mérés adatait összegezve) alapján a single-core (egymagos) teljesítmény 6,8%-ot emelkedett a 2017-es modell 7. generációs, 2,3 GHz-es, kétmagos Intel Core i5-ös processzorának értékéhez képest. A nagy durranás viszont nem ez, hanem a multi-core (többmagos) teljesítmények közötti differencia.

A mérés során a MacBook Pro mintegy 16 665 pontot ért el, ami számszerűsítve nem mindenkinek mond sokat, viszont az előző modell 9 084 pontjához képest ez mindössze 83,4%-os növekedést jelent! Kicsit nagyvonalúan fogalmazva a frissített MacBook Pro megduplázta a teljesítményét az előző generációhoz képest.

Az Intel valószínűleg egyedileg az Apple számára gyártotta a Core i5-8257U sorozatszámú processzort, ami a Coffe Lake család tagja, a frekvenciája pedig Turbo Boost technológiával elérheti a 3,9 GHz-et is. Az alapmodell egyébként kérhető a nagytestvér i7-es egyenként 1,7 GHz-es négymagos CPU-val is (109 200 Ft felár ellenében), ami maximális teljesítményen futtatva 4,5 GHz-es frekvencián pörög. A nagyobbik konfigurációval sajnos csak egyetlen nyilvános mérés született, ami során 4 835 és 15 515 pontot ért el, ami egymagos teljesítményben magasabb, többmagosban pedig hangyányit alacsonyabb, mint az i5-ös társa, de egy próbálkozás értékeire nem érdemes releváns adatként tekinteni.

A belépőszintű modell esetében maga az Apple is kétszeres sebességről nyilatkozik. Nos, a szintetikus mérések szerint ez egészen pontosan 83%. Természetes, hogy abszolút felhasználófüggő, hogy az aktuális teljesítménynövekedés egyénenként mennyire lesz szembetűnő, azonban annyi szent, hogy 83% differencia rettentően nagy. Igaz ugyan, hogy a cég 2 év után frissítette a modellt, azonban ez a tény mit sem csorbít a lenyűgöző értékeken.

Mit gondoltok,ha már az alapszintnél ilyen nagy a növekedés, mi lehet a helyzet a nagyobb konfigurációk esetében?

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!