imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Így méri szívverésedet az Apple Watch


Ma az Apple nyilvánosságra hozott egy angol nyelvű oldalt, ahol az Apple Watch szívritmus szenzoráról tudhatunk meg többet. A működési elven kívül néhány tippre is felhívják a figyelmet az Apple munkatársai, melyek segítenek, hogy a lehető legtöbbet tudjuk majd kihozni a készülékünkből.

Mint azt már korábban is tudhattuk, az Apple Watch egy egészen különleges technikai vívmánnyal képes megállapítani a szívritmusunkat, attól a perctől számítva, hogy rákerült a készülék a csuklónkra. Ezek az adatok pedig az előre beleépített alkalmazásoknak segítenek pontosabb adatokat számolni. Vegyük példának egy átlagos napot. Az óra a pulzusunk folyamatos mérése mellett a lehető legpontosabban meg tudja mondani, mennyi kalóriát égettünk el aznap. Az idősebbeknek igencsak hasznos lehet, hogy bármikor meg tudják nézni, mennyi a pulzusuk éppen az adott pillanatban, illetve ezeket grafikonon ábrázolva is megtekinthetik. De mi a technológiai háttere az egésznek? Hogyan képes az Apple Watch ezeket az adatokat megállapítani?

watch-measure-sensors

A most megjelentetett információk szerint az óra 10 percenként fogja mérni a háttérben a pulzusunkat. A mért adatok pedig az iOS 8 Egészség alkalmazásában lesznek tárolva, ahol később azokról áttekintést kaphatunk, vagy a mért adatokat más alkalmazásokkal vagy kiegészítőkkel megoszthatjuk. Ami pedig magát a hardveres mérést elvégzi, az egy zöld színű LED.

A szívritmus szenzor az Apple Watch-ban egy úgynevezett Photoplethymográf technológiát alkalmaz. Ez a technológia – annak ellenére, hogy nehéz kimondani – egy igazán egyszerű tényt használ fel: a vér vörös színű, mert vörös fényt ver vissza, és elnyeli a zöld fényt. Az Apple Watch éppen ezért zöld LED-et használ, fényérzékeny fotodiódákkal, hogy megállapítsa, mennyi vér folyik át éppen a csuklónkon. Amikor a szíved dobban egyet, vér árasztja el a csuklódban lévő ereket, ezáltal több zöld fény nyelődik el. A szívverések között ez az elnyelődés jóval kevesebb. A zöld LED másodpercenként több ezret villog, és ezáltal tudja kiszámolni, hogy egy perc alatt milyen ritmusban és mennyit vert az ember szíve. A szenzor másik működési alternatívája, hogy tud infravörös fényt is használni. Alapbeállítás szerint az Apple Watch ezt használja minden 10 percben. Persze amennyiben úgy érzékeli az óra, hogy az infravörös rendszer nem megfelelő adatokat mér, akkor átvált a zöld LED-es mérésre. A szenzorok egyébként megnövelt fényerővel és felvillanási gyakorisággal dolgoznak, ezáltal kis energiaszint esetén is pontos mérést kaphatunk.

Apple Watch szíjbeállítás

A cég természetesen arra is felhívja a figyelmet, hogy mint minden szívritmusmérő eszköz, az Apple Watch is képes mérési hibát ejteni. Ugyanakkor ha helyesen viseljük az óránkat, akkor a lehető legpontosabb értékeket kaphatjuk. A kezünkön a szenzoroknak olyan közel kell lenniük a bőrhöz, hogy az óra viselése még kényelmes legyen. A méréseket az éppen végzett tevékenység és egyéb külső dolgok is befolyásolhatják. Hideg időjárásban végzett sport esetén például elképzelhető, hogy a csuklón lévő erek az óra számára nem jól láthatóak, emiatt esetleg nem képes mérni a készülékünk. Azt is fontos tudni, hogy periodikus mozgás esetén (pl. futás, biciklizés) az óra pontosabban mér, mint nem periodikus mozgás esetén (pl. tenisz).

Természetesen nem kell aggódni, az Apple Watch így is nagyon pontos mérési adatokat produkál majd, ami által az ember követni tudja a mindenkori sporttevékenységei intenzitását. Az oldal végén az Apple felhívja a figyelmet arra, hogy több ezer emberen tesztelték az órát, és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező emberek tervezték, azért, hogy minden felhasználónak a lehető legpontosabb adatokkal szolgáljon az Apple Watch. Ezt el is hisszük, hiszen nemrég írtunk arról, hogy az Apple titkos tesztlaborjában tesztelte egy csomó emberrel az Apple Watch fitnesz képességeit.

Forrás: Apple via 9to5Mac. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!