imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szociológiai tanulmány az Apple új székeiről


Mi sem hittük volna, de az, hogy milyen székeket rendeltek az Apple Park új irodáiba tökéletes körképet ad arról, hogyan dolgoznak az emberek a Szilícium-völgyben. Érdekfeszítő fejtegetés következik egy irodaszékről.

Tegnap a nemzetközi Apple-hírek nézegetése közben még naivan azt hittük, hogy az Apple Park irodáiba vásárolt 1 200 dolláros szék története egy Shuffle hosszúságú posztot ér, így 50 szóban túl is estünk rajta. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat. Ma virradóra már egy több oldalas elemzés fogadott a FastCo oldalán arról a bizonyos székről. Mint kiderült, ez a szék nemcsak egy sima szék, hanem egy egész társadalmi változás indikátora. Vagy valami ilyesmi.

Kedves Olvasók, ismerjétek meg Aeron-t, a Herman Miller által készített 1 000 dolláros széket. Nézzétek meg alaposan! Mit láttok? Egy kényelmesnek tűnő irodai széket? Ugyan kérlek. Elmondom mit lát egy valamirevaló szilícium-völgyi bennszülött:

a pusztító ’90-es éveket, amikor az irodisták úgy éltek mint az állatok, amikor az alkalmazottak egy íróasztalnál dolgoztak, amikor még nem volt pulykabacon és mangós smoothie, amikor csak mogyoró járt ingyen a snack-ponton és nem kesudió.

A középkor lehelete.

Az Aeron ugyanis amellett, hogy a 1990-es évek szülöttje, az egyik legelterjedtebb irodai szék volt több évtizeden keresztül a magukra valamit is adó szilícium-völgyi irodákban. A FastCo tényfeltáró elemzésének hála megtudtam, hogy az Aeron kialakítása egy korábbi paradigmát képvisel: azt, amikor a dolgozók egész nap az íróasztaluknál ültek és egy kényelmes székre volt szükségük.

De az idők változtak, teljesen átalakult a felfogás a fiatal generációk fejében a munkáról. És ez a változás tökéletesen tetten érhető a mostani Apple-ös székvásárláson. Annak, aki esetleg nem olvasta a Shuffle-t: Jony Ive az Apple Park minden egyes íróasztalához (ez 12 ezer darabot jelent) egy 1 200 dolláros széket rendelt az egyedi bútorokat készítő Barber Osgerby-tól. Vajszínű, rozé és szürke színekben. Íme:

Ég és Föld a kettő ugye? Ez itt kéremszépen a Pacific Chair nevezetű újgenerációs irodistaálom. Látjátok a lágy íveket, a merész karfát? Feltűnik, hogy mennyivel kényelmetlenebbnek néz ki, mint az Aeron? Akkor jó úton jártok, hiszen ez is volt a tervezők célja, ebbe a koncepcióba szeretett bele Jony Ive. Ahogy a gyártó mondja, ez egy csendes szék.

A Pacific Chair arra lett teremtve, hogy a kreatív meetingről megérkező megfáradt lelkek egy perc csendre és otthonra leljenek mielőtt szaladnak a következő videókonferenciára. A jelen munkahelye csupa nyüzsgés. Meetingek, konferenciák, megbeszélések, rohanás és pörgés ezerrel. Már rég nem az íróasztalnál születnek az ötletek, hanem a közös brainstormingokon.

Nincs szükség többé kényelmes székre. Olyan székre van szükség, ahol a nagy nyüzsgés közepette otthonra lelsz.

Na ezért választotta a Pacific Chairt Jony Ive. Legyenek ezek a napindító gondolatok mára, remélem átjött az üzenet és mostantól teljesen más szemmel néztek majd a széketekre a munkahelyeteken.

Forrás: FastCo

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!