imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyílik az iSTYLE adventi naptára

Bomba jó karácsonyi ajánlatok az iSTYLE-tól!

Szociológiai tanulmány az Apple új székeiről


Mi sem hittük volna, de az, hogy milyen székeket rendeltek az Apple Park új irodáiba tökéletes körképet ad arról, hogyan dolgoznak az emberek a Szilícium-völgyben. Érdekfeszítő fejtegetés következik egy irodaszékről.

Tegnap a nemzetközi Apple-hírek nézegetése közben még naivan azt hittük, hogy az Apple Park irodáiba vásárolt 1 200 dolláros szék története egy Shuffle hosszúságú posztot ér, így 50 szóban túl is estünk rajta. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat. Ma virradóra már egy több oldalas elemzés fogadott a FastCo oldalán arról a bizonyos székről. Mint kiderült, ez a szék nemcsak egy sima szék, hanem egy egész társadalmi változás indikátora. Vagy valami ilyesmi.

Kedves Olvasók, ismerjétek meg Aeron-t, a Herman Miller által készített 1 000 dolláros széket. Nézzétek meg alaposan! Mit láttok? Egy kényelmesnek tűnő irodai széket? Ugyan kérlek. Elmondom mit lát egy valamirevaló szilícium-völgyi bennszülött:

a pusztító ’90-es éveket, amikor az irodisták úgy éltek mint az állatok, amikor az alkalmazottak egy íróasztalnál dolgoztak, amikor még nem volt pulykabacon és mangós smoothie, amikor csak mogyoró járt ingyen a snack-ponton és nem kesudió.

A középkor lehelete.

Az Aeron ugyanis amellett, hogy a 1990-es évek szülöttje, az egyik legelterjedtebb irodai szék volt több évtizeden keresztül a magukra valamit is adó szilícium-völgyi irodákban. A FastCo tényfeltáró elemzésének hála megtudtam, hogy az Aeron kialakítása egy korábbi paradigmát képvisel: azt, amikor a dolgozók egész nap az íróasztaluknál ültek és egy kényelmes székre volt szükségük.

De az idők változtak, teljesen átalakult a felfogás a fiatal generációk fejében a munkáról. És ez a változás tökéletesen tetten érhető a mostani Apple-ös székvásárláson. Annak, aki esetleg nem olvasta a Shuffle-t: Jony Ive az Apple Park minden egyes íróasztalához (ez 12 ezer darabot jelent) egy 1 200 dolláros széket rendelt az egyedi bútorokat készítő Barber Osgerby-tól. Vajszínű, rozé és szürke színekben. Íme:

Ég és Föld a kettő ugye? Ez itt kéremszépen a Pacific Chair nevezetű újgenerációs irodistaálom. Látjátok a lágy íveket, a merész karfát? Feltűnik, hogy mennyivel kényelmetlenebbnek néz ki, mint az Aeron? Akkor jó úton jártok, hiszen ez is volt a tervezők célja, ebbe a koncepcióba szeretett bele Jony Ive. Ahogy a gyártó mondja, ez egy csendes szék.

A Pacific Chair arra lett teremtve, hogy a kreatív meetingről megérkező megfáradt lelkek egy perc csendre és otthonra leljenek mielőtt szaladnak a következő videókonferenciára. A jelen munkahelye csupa nyüzsgés. Meetingek, konferenciák, megbeszélések, rohanás és pörgés ezerrel. Már rég nem az íróasztalnál születnek az ötletek, hanem a közös brainstormingokon.

Nincs szükség többé kényelmes székre. Olyan székre van szükség, ahol a nagy nyüzsgés közepette otthonra lelsz.

Na ezért választotta a Pacific Chairt Jony Ive. Legyenek ezek a napindító gondolatok mára, remélem átjött az üzenet és mostantól teljesen más szemmel néztek majd a széketekre a munkahelyeteken.

Forrás: FastCo

Karácsony 2018

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!