imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Szótárak testreszabása Macen


Minden Macen automatikusan megtalálható a natív Szótár alkalmazás. A Look Up funkcióval kiegészítve egész ütős párost alkotnak, ha idegen nyelvekről van szó. 

Szótár alkalmazás először az  OS X 10.4 Tigerbe került be 2005. Kezdeben csak a New Oxford American Dictionary-ből tudott kikeresni szavakat, ez az idők során több mint 30 más szolgáltatással bővült, úgy mint például a Wikipédia.

Extra szótárak aktiválása

Ha te is azon 3,5 milliárd ember szűk csoportjába tartozol, akik több mint egy nyelvet beszélnek, akkor elképzelhető, hogy igényed lenne több fajta szótárra is a Maceden. De ugyanígy, megfordítva, új nyelvek tanulásában is segíthet az ügyesen körbeíró szótár.

Ehhez nincs más dolgod, mint:

  • Nyisd meg a Szótár alkalmazást és a felső menüsoron válaszd A Szótár > Beállítások menüpontot
  • A nyelvek listájában pipáld ki azokat, amiket telepíteni szeretnél.
  • A bal alsó sarokban már el is indul a progress bar
  • Ha végig ment a telepítés, akkor már meg is jelenik az isntallált új nyelv a szótárak közt

Ha felraktad az összes nyelvet, amire szükséged van, akkor akár sorba is rendezheted őket, a legyakrabban használtak szerint. Ehhez ismételten a Beállítások menübe kell ellátogatnod és drag and droppal máris rendezheted a listát.

Egyedi szótárak hozzáadása

Megeshet, hogy olyan szótárra lenne szükséget, melyet nem találsz meg az Apple natív opciói közt. Ez esetben nem marad más, mint valamilyen harmadik fél szolgáltatását igénybevenni. Egyedi szótárakat bármikor importálhatsz az alkalmazásba, *.dictionary fájl formájában.

Már csak meg kell találnod a megfelelő forrást. Rábukkantunk egy nagyon hasznosra, Michel Clasquin-Johnson oldalán egy csomó lehetőség adott, a megfelelő formátumra konvertálva. Itt szinte mindenre találhattok megoldást.

Új szótár importálásához:

  • Indítsd el a Szótár appot
  • A felső menüsoron válaszd a Fájl menü > Szótárak mappa megnyitása lehetőséget
  • Dobd be a *.dictionary fájlodat a mappába
  • Indítsd újra a Szótár alkalmazást és a fent már leírt módszerrel válaszd ki és installáld az új elemet

Te használod egyáltalán a szótár appot? Ha igen, van ami hiányzik belőle?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!