imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szuper, ingyenes DNS szolgáltatás iOS-re


A Cloudflare jelentősen leegyszerűsítette a biztonságos, gyors netezést iOS-en. Töltsd le az ingyenes 1.1.1.1 appot és élvezd a digitális magánszférát.

Körülbelül fél évvel ezelőtt írtunk a Cloudflare szolgáltatásáról és annak előnyeiről. Röviden egy kis felzárkóztatás azoknak, akik nem olvasták azt a cikket. Alapvetően, ha biztonságos netezésre vágyik az ember fia, akkor valamilyen VPN szolgáltatáshoz fog fordulni először.

Ezeknek a virtuális magánhálózatoknak a lényege, hogy a felhasználó gépe nem közvetlenül „lép ki az internetre“ (ezzel beazonosíthatóvá téve magát), hanem egy VPN szolgáltató szerverén keresztül. Mivel a felhasználó és a szolgáltató közt a kapcsolat titkosított, és biztonságos, ezért a felhasználó és annak adatforgalma nem válik beazonosíthatóvá a netsztyeppén.

Igen ám, de a megbízható VPN bizony nincs ingyen.

Ha viszont mégis vágyunk valamilyen mértékű biztonságra, de nem igazán szeretnénk fizetni, jó megoldás lehet egy DNS szolgáltató használata. A DNS elsősorban azért felelős, hogy fordítson ember és a hálózat között, azaz megmondja, hogy milyen IP cím tartozik az adott domainhez és fordítva, leegyszerűsítve ezzel az interneten való szörfözést. Igen ám, de ezek a DNS-válaszüzenetek titkosítatlanul és aláíratlanul cikáznak az internet vadregényes tájain, így például a szolgáltatók gond nélkül olvashatják, listázhatják, hozzáférve ezzel a böngészési adataidhoz.

Ezt elkerülendő, megbízhatsz más, külső szolgáltatásokat is a DNS-ügyletek intézésével, akik jó esetben nem hallgatóznak. Ilyen többek közt az ingyenes Cloudflare is, akik rendszeres külső auditokkal biztosítják a felhasználókat arról, hogy tényleg nem élnek vissza az adataikkal. Azt, hogy hogyan állíthatod be a szolgáltatás 1.1.1.1-es DNS szerverét macOS-en a cikkben megmutattuk.

Mutattunk iOS-t is, de az csak WiFi-re vonatkozott. Most viszont még ennyit sem kell szöszölni iOS-en. A Cloudflare ugyanis kiadott egy végtelenül egyszerű, szuper-felhasználóbarát alkalmazást, amely egy VPN profil telepítése után mindent elintéz helyetted, úgy, hogy a WiFi-s és a mobilnetes kommunikáció is védett marad.

Nem is ragoznám tovább a szót, töltsétek, használjátok!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!