imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Szuper iOS 10 koncepció


Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha arra tippelünk, hogy kevesebb mint két hónap múlva láthatjuk az iOS 10-et: június 13-án kezdődik ugyanis a WWDC. Évek óta itt, az első előadáson mutatják be a soron következő iOS-t és OS X-et.

Nem kell tehát sokat aludni addig, amíg kiderül, hogyan képzeli el az Apple a mobil operációs rendszerének ezt a szép kerek verziószámát. Vajon ismét hatalmas újdonságokkal készülnek, vagy csupán néhány apró új funkcióval találkozunk, valamint néhány hibajavítással? Egyelőre nem tudni. Ez persze nem tartja vissza a koncepciógyártókat attól, hogy megosszák azt, ahogyan ők elképzelik az iOS jövőjét.

Vannak nagyon elnagyolt vagy túlzó koncepciók, a MacStories főszerkesztője, Frederico Vittici, valamint a koncepcióiról ismert Sam Beckett azonban nem ilyennel állt elő most. Éppen ellenkezőleg: Frederico egy főleg apróbb változtatásokból álló listát írt össze, Sam pedig az iOS jelenlegi megjelenéséhez igazította az ötleteket. Az eredmény nagyszerű lett, főleg a koncepciót összefoglaló cikk, de egy rövid videó is készült, íme (érdemes a YouTube weboldalán vagy az appban nézni, legalább 1080p felbontásban, linkért katt ide):

Mit is látunk? Először is, apróbb finomításokat kapott a Control Center, vagyis például átrendezhetjük a legfelső sorban található kapcsolókat, de akár ki is cserélhetjük azok más, általunk gyakrabban használt funkciókra. Ha már megjelent a 3D Touch – és ősztől már várhatóan két generáció lesz a piacon, ami támogatja – használhatná itt is az általa nyőjtott előnyöket az Apple. Még egy érdekes elképzelés: az alsó sorba külső fejlesztésű alkalmazásokat is elhelyezhetnénk, hogy bárhonnan gyorsan elérhessük azokat, természetesen szintén 3D Touch támogatással.

Az OS X-ben már egy ideje (félig-meddig) elérhető a Dark Mode, de a telefonunkat valószínűleg gyakrabban használjuk például elalvás előtt az ágyban. Persze, itt a Night Shift mód, de az alapvetően fehér színre épülő kezelőfelület sokszor még így is túl világos. Ezen segíthetne az iOS Dark Mode-ja, ami az OS X-hez hasonlóan főleg fekete színnel operálna. Ez persze rengeteg munkával járna az Apple részéről, gyakorlatilag a teljes operációs rendszert újra kéne rajzolni.

iOS 10 koncepció

Egyre több mindent oszthatunk meg iMessage-ben, de a képeken kívül nem sok mindenhez látunk előnézetet. Pedig ez egy szép és hasznos funkció lenne, és számtalan más üzenetküldő alkalmazás használja már – Fredericóék a technikai hátteret is vázolták az eredeti cikkben. Az emoji-kereső is jópofa ötlet, ahogy egyre több piktogram kerül a Unicode-szabványba, úgy lesz egyre nehezebb eligazodni közöttük.

A Document Picker elsősorban iPaden lehetne hasznos, és tulajdonképpen egy Finder-szerű nézetet kapnák, ahol a fájljaink között böngészhetünk. Érdemes megnézni a dizájnt, tökéletesen illeszkedik az iOS megjelenésébe, Sam Beckett nagyszerű munkát végzett. Szintén az iPadhez kapcsolódik a multitasking finomhangolása, és nagyon ügyesen oldották meg a két alkalmazás közötti drag-and-drop lehetőségét is.

iOS 10 koncepció

A Proactive okosítására valószínűleg az Apple is gondolt már, az írott szöveggel vezérelhető Siri azonban nem is értem, miért nem került még bele a rendszerbe, annyira magától értetődő – nagyon jó szolgálatot tehetne ha például zajos, vagy épp csendes helyen vagyunk. A Siri API-ra valószínűleg régóta fenik a fogukat a fejlesztők, ennek segítségével külső fejlesztésű alkalmazásokkal is tudna műveleteket végezni az Apple digitális asszisztense.

A videóban látható fő funkciókon kívül rengeteg apróságot írt még össze Frederico Vittici, érdemes tehát megnézni a gazdagon illusztrált cikket a MacStorieson.

Forrás és képek: MacStories.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!