imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

T2 chip: a 2018-as MacBook Pro igazi nagy dobása


Átlagos felhasználóként talán semmit nem fogsz észrevenni belőle, pedig a chip megléte nagyon fontos a MacBookok jövőjére nézve. Mi ez a furcsa nevű chip, mire jó és mi a jelentősége?

A T-szériás chipekkel először a 2016-os MacBook Pro kapcsán találkozhattunk. A forráskódot rendszeresen átnyálazó ír programozó, Steven Troughton-Smith a TouchBar alaposabb szemügyrevétele során jutott arra a megdöbbentő következtetésre, hogy a lapka tulajdonképpen egy mini Apple Watch funkcionalitásával bír.

Mindent egybevetve úgy látom, hogy az új MacBook Prókban lévő T1 chip, tulajdonképpen az Apple Watch egylapkás rendszerének (SoC) egy variánsa. A watchOS futtatása ezeken chipeken lehetővé teszi, hogy a Mac kihasználja az iOS-be mélyen ágyazott biztonsági kapukat. A T1-nek hozzáférése van a Touch ID érzékelőhöz, és úgy tűnik az új gépek előlapi kamerájához is.

Újabb rivaldafényt az Apple által tervezett chip a második generáció megjelenésekor kapott. A T2-es változat egészen idáig csak az iMac Próban volt elérhető, a 2018-as MacBook Pro frissítéssel azonban tovább bővült a paletta. Szerencsére! A chipnek ugyanis igen nagy a jelentősége mind a jelenben, mind a jövőben. Jason Snell, a Macworld újságírója például egyenesen úgy fogalmazott, hogy:

A T2-es chip-nek köszönhetően az iMac Pro egy Mac forradalom kezdete lehet.

Nagy szavak ezek, de nem alaptalanok. A T2 tulajdonképpen egy meta-agy. Egy processzor, ami rengeteg apróbb, ám annál fontosabb rendszerfolyamatért felelős, mielőtt átadná a meló izmozós részét az Intel Xeonnak az iMac Pro, vagy a 8. generációs Coffee Lake-nek a 2018-as MacBook Pro esetében. A chip vezérli többek közt a hangszórókat, a beépített mikrofont, az előlapi kamerát, a ventillátorokat és úgy általában a System Management Controllerhez (SMC) kapcsolódó feladatokat, de ővé még az SSD kontrollálása is.

A ventilátorok működéséért is a T2 felel.

Ez pedig rengeteg lehetőségnek enged teret. Például a T2 képjel-feldolgozó processzora lehetővé teszi, hogy az előlapi kamera felismerje, ha arcot lát maga előtt és ehhez mérten állítsa be a fehér-egyensúlyt, az expozíciót és társait. Az SSD feletti hatalmának (és persze a Secure Enclave segédprocesszornak) köszönhető, hogy minden egyes bit adat, ami az iMac Pro, vagy az új MacBook Pro tárhelyére kerül, rögtön titkosítást kap.

A T2 által biztosított Indítási biztonság segédprogram lehetővé teszi, hogy a chippel rendelkező gép mindig a kijelölt rendszerindítólemezről induljon, és mindig legális, megbízható operációs rendszert indítsa. A firmware-jelszó segítségével megakadályozható, hogy a jelszóval nem rendelkező felhasználók el tudják indítani a gépet a kijelölt rendszerindító lemeztől eltérő lemezről. A Külső rendszerindítás funkcióval szabályozható, hogy a Mac indítható legyen-e külső merevlemezről, háttértárról vagy egyéb külső adathordozóról.

Mi több, a 2018-as MacBook Pro már képes a „Hey Siri“ parancs meghallgatására is. Érdekes módon ezt az iMac Pro nem tudja, annak ellenére, hogy szintán a T2-nek köszönhető funkcióról van szó.

Látható tehát, hogy a T2 rengeteg motorháztető alatti feladatért felelős. Az, hogy minden fentebb ecsetelt funkcióért egyetlen darab, saját gyártású chip felelős lényegesen leegyszerűsíti a folyamatok kontrollálását, a tervezést és nem mellesleg rengeteg lehetőséget nyújt a felhasználóknak. Örvendetes, hogy az Apple nem felejtette ki a chipet a legújabb MacBook Prókból, hiszen pont az ilyenek miatt lesz tényleg Pro az a Pro.

Forrás: Apple, Macworld

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!