imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Találd ki, mi az: jobb, mint az OLED, és az Apple már dolgozik rajta!


Miközben mindenki az OLED kijelzős iPhone-on pörög, aminek kijelzője valószínűleg tényleg több szempontból jobb lesz, mint a mostani LED-es készülékeké, az Apple már feltehetőleg egy lépéssel előrébb jár a tervezésben.

Arról, hogy mi is az OLED, és hogy miért lesz jobb (most már, hogy a technológia kiforrta magát), ebben a cikkben értekeztünk. A lényeg, hogy a LEDhez hasonlóan, az OLED esetében is fényt kibocsátó diódáról van szó, annyi eltéréssel, hogy a fénykibocsátásért felelős réteg szerves (azaz organic) anyagból készül. A ma használatos OLED panelek általában az AMOLED (aktív mátrixos) technológiát alkalmazzák, ennek értelmében az egyes képpontokat egy vékony tranzisztor-film (TFT) kapcsolgatja ki-be. Ezzel a megoldással nagyobb felbontás és kijelzőméret érhető el.

A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel háttérvilágítást. Emiatt olyan szép ezeknek a kijelzőknek a feketéje, és emiatt olyan jó kontrasztos a képük, hiszen ezeken a pontokon gyakorlatilag nem világít semmi. Ez pedig azzal is jár, hogy az OLED kijelzők jóval energiahatékonyabbak társaiknál a sötét színeket illetően. A másik fontos előny, hogy a panel alapját képező szerves vegyületréteget nagyon sokféle hordozóra fel lehet vinni. Akár még hajlékonyra is.

Ez mind szép és jó, de van még egy ennél is jobb technológia, ez a mai cikkünk tárgya is, a microLED (vagy mLED, esetleg µLED). Az elnevezés elég transzparens: lényegében mikro méretű LED-ekről van szó. A mikroszkópikus méretnek köszönhetően az ilyen kijelzőknek minden egyes pixele egy tömb ilyen microLED-ből áll. A fejlettebb technológiának köszönhetően sokkal fényesebb és energiatakarékosabb képernyők gyártására van így lehetőség, mint az OLED esetében, ami maga szintén energiatakarékosabb és világosabb, mint a sima LED.

A mostani értesülések szerint az Apple először kis mennyiségek gyártásával fog kísérletezni az észak-tajvani Taojüan megyében található üzemében valamikor 2017 második felében. Ehhez már minden szükséges tudással rendelkezik, hiszen még 2014-ben felvásárolták a microLED-ekben utazó LuxVue vállalatot.

Hogy milyen készülékekben láthatjuk viszont először a technológiát, az természetesen ismeretlen. Egy tavalyi találgatás szerint minden bizonnyal az Apple Watch (akár már idén, de erre én azért még nem vennék mérget) lehet az első microLED-es Apple készülék. A kijelzőgyártó Innolux nem tartja kizártnak azt sem, hogy az iPhone-ok és iPadek is a közeljövőben megkapják a fejlettebb kijelzőt, de a legtöbb elemző úgy gondolja, hogy tévéken előbb fog terjedni a technológia, mint az okostelefonokon.

Akárhogy is, az értesüléseket annyiban mindenképp érdemes fenntartásokkal kezelni – még ha teljesen reálisnak is tűnnek -, hogy azok forrása a DigiTimes, akik azért hajlamosak mellélőni. Ebben a konkrét esetben viszont könnyen igazuk lehet, már csak abból kifolyólag is, hogy a feltételezett gyártás Tajvant érinti, a DigiTimes pedig tajvani székhelyű, tehát közel vannak a tűzhöz.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!