imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Támogatja majd az APFS a Fusion Drive-okat is


Csak kicsivel később. Ismét az Apple ügyeletes “jó-zsaruja”, Craig Federighi (alias Hair Force One) nyugtatta le a kedélyeket. A most bemutatott macOS High Sierra egyik legfontosabb újdonsága, a merőben újragondolt fájlrendszer mindenkinek elérhető, akinek van SSD a gépében – még ha csak nyomokban is tartalmazza azt.

Tegnap este végre megérkezett az Apple idei, friss, ropogós asztali operációs rendszere, a csodálatos fantázianévvel megáldott macOS High Sierra. A mérsékelt névváltozás teljesen indokolt, hiszen ezúttal kevesebb arcleszakítós, látványos újdonságot kaptunk. Cserébe történt egy annál fontosabb változtatás a motorháztető alatt: az aggastyán korba ért HFS+ fájlrendszert leváltotta a modernebb, SSD-kre szabott APFS. Ennek jelentőségéről korábban már részletesen írtunk.

Pár héttel a megjelenés előtt viszont kiderült egy kisebb korlátozás, melynek már kevésbé örülhettünk. Valamilyen oknál fogva az Apple úgy döntött, hogy az APFS megjelenésekor csak és kizárólag a teljesen SSD-vel szerelt gépek sajátja lesz, így például a nem támogatott kategóriába csúsztak át a HDD-SSD hibrid tárolók, Apple-ös nevén a Fusion Drive-ok. A gond ezzel csak annyi, hogy az iMacek jelentős része ide tartozik, még akkor is, ha a közel egymilliós árfekvésű csúcsmodellek közül vittünk haza egy példányt anno.

Szomorkodásra semmi ok, ismét jött Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke, és egy felhasználói kérdésre válaszolva megnyugtatott mindenkit, akinek emiatt álmatlanok voltak az éjszakái. A Macrumors olvasója, Michiel arról kérdezte Federighit, hogy ugyan tervezik-e a közeljövőben a Fusion Drive-os helyzet orvoslását. A válasz pedig elég egyértelmű volt:

Igen, tervben van a támogatás hozzáadása egy későbbi frissítéssel.

Ezt egyébként már a tegnapi hivatalos sajtóközlemény is kilátásba helyezte, sőt, ott még a HDD-s gépek támogatásáról is szó esett, de azért mégiscsak jobb Craig szájából hallani/tollából olvasni az ígéretet. A nagy kérdés persze – mint minden hasonló helyzetben – a mikor, mert hogy erről nem szólt a fáma. Erről egyelőre nincsenek további információink, csak bízni tudunk abban, hogy hamarosan.

Craig Federighi, aki mindig mindenkit megnyugtat

Addig is örüljünk a macOS High Sierrával, jött pár apró, viszont annál hasznosabb újdonság, például a Metal 2, az iOS 11-ből már ismert újfajta képtömörítési eljárások támogatása és egy intelligensebb, átgondolt Safari (igaz, ehhez nem kötelező az új rendszerre váltani). Aki még nem frissített, annak javasoljuk, hogy mielőtt belevágna, alaposan gondolja át a dolgot, hiszen közel sem biztos, hogy mindegyik napi szinten használt alkalmazása felkészült a High Sierrára. Telepítés előtt itt van 4 jótanács tőlünk, nektek.

Forrás: Macrumors

Ha elkapott a frissítési láz, de a géped már nem bírja úgy az iramot, ahogy azt szeretnéd, érdemes lehet körbenézned a webshopban, akad most pár nagyon kedvező árú modell. Ha rendelkezel felsőoktatási diákigazolvánnyal, akkor pedig csekkold le az idei Back to School akciót, jól jöhet az a 12% kedvezmény.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!