imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Tanítsd meg Sirit a helyes kiejtésre


Bár Siri még mindig nem tanult meg magyarul (ejnye), nem kell perfektnek lenned angolból (vagy thaiból) ahhoz, hogy élvezhesd a digitális asszisztens előnyeit. Alap nyelvtudással is egészen jól ráveheted, hogy megtegyen neked dolgokat, ezzel is könnyebbé téve az életed. Sőt mi több, még tanulni is képes.

A Siri 2011-ben lett az Apple ökoszisztémájának része. Azóta már 41 különböző nyelvet és dialektust beszél, de azért még van hová fejlődnie. iOS-es első felbukkanása óta megtalálhatod már őt a macOS-ben, watchOS-ben és tvOS-ben is, egyszóval, mindenütt ott van.

Bár az algoritmus sokat fejlődött az elmúlt években, egyetlen óriási hátránya, hogy a nyelvek implementálása igen lassan megy. Addig, amíg arra várunk, hogy Sirihez már az anyanyelvünkön is beszélhessük, taníthatsz neki néhány trükköt, mely megkönnyíti a kommunikációt.

Tanítsd meg Sirit a becenevek használatára

Bár a Siri elég jól felismeri a neveket, azzal sosem foghatsz mellé, ha könnyen kiejthető beceneveket rendelsz hozzá egyes kontaktjaihoz. Még az Apple Health előtt időkben, amikor sokat utaztam, Édesanyám kontaktjához hozzárendeltem az “ICE Mom” (In Case of Emergency), hogy tudják kit kell értesíteni probléma esetén. A mai napig jó szolgáltatot tesz, ha azt mondhatom Sirinek: Hey Siri, call Mom!

Becenév hozzárendeléséhez

  1. Nyisd meg a Kontaktokat és válaszd ki azt, akihez becenevet akarsz hozzáadni
  2. Nyomj a szerkesztésre és alul add hozzá a Becenév mezőt
  3. Írd be a nevet és nyomj a Készre

Ez után, ha bármikor arra kéred Sirit, hogy hívja az adott illetőt, visszakérdez majd, hogy valóban xyz-t szeretnéd hívni és indítja a hívást.

Tanítsd meg Sirit a nevek helyes kiejtésére

Tsikosh, gulash, Bukhareszt… Ahhoz, hogy ne kelljen egész viccesen artikulálva bemondanod neveket, vagy egy elsőre időigényes, de bőven megtérülő lehetőség

  1. Varázsold elő sirit
  2. Kezdd a “Show contact” paranccsal, majd betűzd le neki a nevet, amit rosszul ejt ki (általános iskolában angolt tanulók előnyben az angol ABC-vel)
  3. Erősítsd meg, hogy valóban arra a kontaktra gondoltál egy “Yes” paranccsal
  4. Amikor kihozza a kontaktinfót, akkor mondd Sirinek, hogy “You pronounce it wrong!”
  5. Ekkor majd megkér rá, hogy mondd ki rendesen a nevet
  6. És a kimondott név meg is jelenik a lehetséges verziók közt
  7. Vissza is játszhatod vagy el is mentheted és egészen addig játszhatjátok ezt, amíg Siri meg nem érti a dolgot.

Nem állítjuk, hogy a legbonyolultabb nevekkel is problémamentesen működik, de mindenképpen sikkerel járhatsz, ha elsőre nem egy dr. Tóth-Horváth B. Hanna Anna névvel próbálkozol. (Ha éppen akadna dr. Tóth-Horváth B. Hanna Anna olvasónk tőle előre is elnézést kérünk!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!