imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tankjáték mindenkinek – Galaxy Zega


Megérkezett hozzánk a Galaxy Zega, ami egy mobillal irányítható játék tank. Itt most nem a virtuális térben fogunk pixeleket lövöldözni és rajzolt pályán közlekedni a textúrázott modellünkkel, hanem valós játékokat fogunk irányítani alkalmazás segítségével. És aprítani egymást. Na, hagy szóljon!

Mikor megtudtam, hogy legközelebb egy “autós játékot” kell tesztelnem, nem csigázott fel túlzottan a dolog. Gondoltam, valami előre megépített pályán kell majd körbe-körbe menni. Megint bele kell majd helyezkednem egy 6 éves gyerek fejébe és arra gondolni, hogy vajon anno én élveztem volna ezt a játékot.

Azonban az első tapasztalatok nem ezt mutatták. Teljesen le tudtam vetkőzni ezt a szerepet és átélni a játékélményt anélkül, hogy egy gyerek fejével gondolkoztam volna. Éppenséggel az is lehet, hogy csak én maradtam meg gyereknek. Ebben az esetben viszont az irodában csak nagyranőtt gyerekekkel dolgozom együtt.

Unboxing

Kicsomagolást követően a következőket találtuk a dobozban: kettő darab játék tankot és tartójukat (nem a szokványos tankokra kell gondolni, hanem annál futurisztikusabb modellekre), egy kirakható pálya elemeit, töltőt és matricákat.

Az összeszerelés egyáltalán nem bonyolult, minden magától értetődő. Maga az útmutató is csak pár pontban ír erről. A lényeg az, hogy alapzat és fal elemekből ki tudunk rakni egy teljesen egyedi pályát, amelyen a két tank megütközhet. Érdemes úgy építeni, hogy legyenek benne eldugott részek, minél több sarok, és így nagyobb lesz a kihívás, izgalmasabb a játékmenet.

Ha végeztünk az építéssel, jöhetnek a harckocsik! Meg kell jegyezni, hogy baromi jól néznek ki a tartók, amiben a kocsikat tárolhatjuk, ráadásul mivel bele kell őket pattintani, egyben töltőként is funkcionálnak. Töltsük le az App Store-ból a Galaxy Zega alkalmazást, majd kapcsoljuk be a kocsikat.

galaxy-zega-16-1500x1000

Az alkalmazás

Itt rögtön egy kis szépséghiba fogad minket: mielőtt játszanánk, természetesen be kell jelentkezni, de nem egy külön accounttal, hanem Facebookkal. Nincs más opció, csak a Facebook. Viszont ez az irodában valamiért mindenkinek csak hatodik kattintásra sikerült! Ha valaki nagyon ódzkodik a legnépszerűbb közösségi médiától, annak így van egy rossz hírünk, máshogyan nem fog tudni játszani.

Miután bejelentkeztünk, az app bemutatja önmagát, és elvégezhetünk egy kis tréninget is. Az irányítás rém egyszerű, bal oldalt két darab nyíl (előre-hátra), jobb oldalt két darab nyíl (jobbra-balra). Szerintem könnyen és hamar megszokható, valamint sokkal jobban kézre áll, mint például a múltkor bemutatott Ozobot esetében. Igaz, azt a játékot teljesen más célra fejlesztették. Jobb oldalt felül találunk egy “Shoot” gombot, amivel csökkenthetjük ellenfelünk életeinek számát, bal oldalt pedig a speciális képességeket előhozó gombot.

screenshot_20161119-095122-2560x1440

Fight!

A játék menete a következő: Bluetooth-on keresztül csatlakoztatjuk a két tankot a telefonokhoz (ez is nagyon menő, simán csak felé kell tartani, és az alkalmazás automatikusan felismeri). Ezután az egyik játékos lesz a host, a másik pedig csatlakozik hozzá. Miután beállítottuk, hogy hány pontig vagy mennyi ideig menjen a játék, rá is nyomhatunk a “Start” gombra.

Elindul a harci zene (nekem ez nagyon tetszett, tiszta háborús hangulat) és elkezdhetjük gyepálni egymást. A lényeg az, hogy ügyesen irányítva tankunkat az elején található ágyúból úgy lőjünk, hogy az irányban teljesen eltalálja az ellenfelet. Optikai szenzorok érzékelik a találatot. A lövéskor az ágyú villan is, valamint az egész játékot hangeffektek kísérik végig. Mindez izgalmasabbá teszi az élményt. Természetesen falon nem megy át a lövés, az ellenfelet viszont bármelyik oldalán eltalálhatjuk.

Ha találatot viszünk be, az ellenfél megpördül, kis ideig lebénul és veszít egy életet, amit jelez is nekünk a tetején található ledsor. Kettő lövés között el kell telnie egy kis időnek, így nem béníthatjuk teljesen le az ellenfelet sorozatlövéssel. Amint a találatot kapott jármű magához tér, mehet tovább a játék egészen addig, míg valakinek el nem fogy az élete, vagy le nem telik az idő.
A tankok nagyon masszívak, a gumi lánctalp felhúzza még a falon is, lehet aprítani rendesen. Mi az irodában igen jól szórakoztunk, valószínűleg elővesszük még magunktól is a játékot munka után.

unnamed

Fejlesztés

A játéknak nagyon fontos részét képezi a fejlesztői mód, melyben speciális képességekkel ruházhatjuk fel tankunkat. Ezeket a képességeket feloldhatjuk bizonyos pontszám megszerzése után. Így előhívhatunk extra erős lézer lövéseket, pajzsokat, és akár még a sebességünket is növelhetjük. A megszerzett skilleket aztán csata közben használhatjuk.

Én imádom az RPG játékokat, és valahol ez is az, csak itt az RPG elemeket érdekes módon átültették a valóságba. Minél többet játszunk, annál erősebb lesz a harckocsink, és annál több extra feature-t tudunk a játék során használni. Ebbe a részébe nem mélyedtem el úgy igazán, mert az sok játék órát igényelt volna, de ha valaki rákattan, biztos komoly dolgokat tud előcsalni pár élvezetes nap után.

unnamed (1)

A csatatér

A pályára építhetünk forgó elemet is, ezzel mozgó akadállyá varázsolva két falat. Szintén szuper funkció, hogy a saját elképzelésünk szerint alakíthatjuk ki a harcteret. Mi a videóhoz felvettünk jó pár kialakítást, de abszolút nem okozott gondot újabb és újabb módon felépíteni a pályát. Sőt, akár azt is lehet, hogy a szobában játszunk a földön, hétköznapi tárgyakból kialakítva a terepet.

Amit nem értettünk a teszt során, hogy hogyan lehet előhívni a második számú játékmódot, a “flag” módot. Ebben a területfoglalás a lényeg, és kérte az alkalmazás, hogy helyezzük a tankot az “X-base”-re. Na mi ilyet nem találtunk, és mint utólag kiderült, ez egy külön megvásárolható elem, melyet bele kell építeni a pályába. Világít és bluetooth-on kommunikál a harckocsival, ha az rajta áll. Rossz pont, hogy ezt nem kapjuk alapból a termékhez, így a játék másik fele nem elérhető.

DfUI6BM

Összegezzünk

Hiperaktív gyerekeknek tökéletes energialevezetés ez a játék, valamint kreatív faktor is van benne a pályatervezés miatt. Egyébként bármely kisebb, vagy már jóval nagyobbra nőtt gyerek elszórakozhat vele szerintem, persze csak párban. Sőt, egy nagyobb csata igazi családi programmá is válhat, mivel abszolút élvezhető a játék felnőttek számára is.

Összehasonlítva a múltkor tesztelt Ozobot Evoval, ez inkább könnyed kikapcsolódás, mint kreatív készségfejlesztő játék. Igaz árban ugyanott van, viszont ez a csomag már alapból két tankot tartalmaz, míg ha az Ozobottal többen akarnak játszani, akkor többet is kell vásárolni.

Nekem tetszett a termék, és tudom ajánlani mindenkinek, aki egy jót akar meccselni a gyerekkel, haverokkal, vagy éppenséggel a következő cikk sorsát akarja lejátszani a szerkesztőségben. A játékélmény szerintem egészen különleges a már említett háttérzenének és hangeffekteknek köszönhetően, melyek ugyan a telefonunkon szólnak, de mi mégis a valóságban játszunk. Érdekes a koncepció, és abszolút látok fantáziát az ilyen típusú játékokban, ahol összemosódik a digitális tér a realitással.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!