imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Taptronome – A legjobb ingyenes metronóm alkalmazás


Az Apple termékek köztudottan nagyon sokat segítenek a zenészeknek. Ahogy a nagyobb stúdiókban is előszeretettel használnak Maceket, úgy az ismertebb zenészek is főként az Apple megoldásait részesítik előnyben. A hobbizenészeknek kíváló alternatívát nyújt a GarageBand az Apple hivatalos „stúdiószoftvere”, hála a könnyű kezelésnek és annak, hogy szinte minimális zenei ismerettel is lehet benne említésre méltó zenét alkotni.

A zenének az alapja pedig vitathatatlanul a ritmus, és éppen ezért a zenészek szinte folyamatosan fejlesztik a ritmusérzéküket, amihez egy metronómra van szükség. Tapasztalatból tudom, hogy ha nem otthon gyakorol az ember, akkor ez rendszerint hiánycikk. Ezért döntöttem pár éve úgy, hogy keresek egy olyan alkalmazást, ami tökéletesen pótolja a metronómot. Akkoriban csalódnom kellett, ugyanis az App Store kínálatában csak olyan alkalmazásokat találtam, amik nagyon pontatlanok voltak, vagy egyszerűen csak olyan undorítóan néztek ki, hogy nem mertem használni egy zenekari próbán. Arról már persze nem is beszélve, hogy basszusgitárosként azt is díjaztam volna, ha lehetett volna egy kézzel irányítani az ilyen appokat.

kep1

A tökéletes alternatíva pár napja érkezett meg, hiszen egy olyan alkalmazás került a kínálatba, ami a minimalista dizájn mellett, egyszerű, egykezes irányítást kínál, rengeteg beállítási lehetőséggel. A metronóm nem üt félre, legalábbis negyedóra próbálgatás alatt végig pontosan jelezte a negyedeket. A Taptronome ráadásul igény szerint a háttérben is elfut, tehát közben kottát is tudunk nézni az eszközünkön.

kep2

Az irányítás igazából három gesztusból áll, föl- és lehúzással a tempót változtathatjuk, jobbra és balra húzással az ütemmutatót állíthatjuk. Két koppintással indíthatjuk el és állíthatjuk meg a metronómot. A beállításokat a képernyő sarkában található fogaskerékkel érhetjük el. Itt változtathatjuk, hogy legyen-e kihangsúlyozva az első negyed, és állíthatjuk a csipogás hangját. Lehetőségünk van a negyedek felosztására is (nyolcadra, tizenhatodra, de akár triolákra is). Ebben a menüben vásárolhatjuk meg a reklámmentes verziót is, de igazából az oldal alján lévő bannerek egyáltalán nem zavaróak. Felugró hirdetéssel nem találkoztam.

kep3

Összességében ez egy remek alkalmazás, ami tényleg pont az nyújtja a felhasználóinak, amit egy ilyen alkalmazástól elvárunk. A maga 15 MB-os méretével egyáltalán nem foglal sok helyet, tehát minden olyan ember számára ajánlom az alkalmazás letöltését, aki belefutott már abba a problémába, amibe én is pár éve.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!