imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tárhelyfelszabadítás, haladó szinten


Tárhelyből sosem elég, pláne ha kevés van belőle. Rengeteg lehetőségünk akad a megabájtok felszabadítására, mi most három olyat szeretnénk mutatni, amelyeket talán kevesen ismertek. Elsősorban haladó felhasználók számára ajánlott belefogni az efféle huncutságokba.

Fontos: biztos, ami tuti, mielőtt bármelyik alábbi műveletbe belekezdenél, készíts biztonsági mentést a gépedről!

Rendszeralkalmazások törlése

Szuper gyári alkalmazásoktól hemzseg a macOS, az alapcsomag szinte minden feladat elvégzésre elegendő. Mégsem használja ki mindenki őket, így eljöhet a pont, hogy akár tárhelyspórolás végett is, meg szeretnénk válni tőlük. Ebben segít a más célokra is kiváló apró kis alkalmazás, az App Cleaner. Nincs más dolgunk, mint az alkalmazás fogadóablakába behúzni a nem kívánt gyári appokat, majd rányomni az eltávolításra. Ehhez viszont előbb az app beállításainál vegyük ki a pipát a Protect default OS X apps menüpont mellől, illetve pipáljuk be a Show protected apps lehetőséget.

Fölösleges nyelvi fájlok és architektúrák törlése

A macOS aránylag sok, különböző specifikációkkal rendelkező gépen kell elfusson, illetve tartalmaznia kell számos nyelvi csomagot is, hogy a világ minden pontján használni lehessen. Legtöbben azonban egy-két nyelvnél nem használunk többet, illetve az architektúra is adott értelemszerűen. Akkor meg minek foglaljék a helyet fölöslegesen az egyéb csomagok?

Itt is egy faék egyszerűségű, ám annál hasznosabb app lesz segítségünkre, a Monolingual. Nincs más dolgunk mint megnyitni az alkalmazást, végigböngészni a listát, és kivenni a pipát azon csomagok mellől amelyeket valóban használunk, majd a Remove gomb segítségével legyalulni a fölösleget. Több száz megabájtot szabadíthatunk így fel, egyetlen gombnyomással…

Cache fájlok törlése

Talán ez a trükk tudja felmutatni a leglátványosabb eredményeket. Ahogy használjuk a gépünket, szépen lassan rengeteg cache fájl halmozódik fel. Akár több gigabájt is. Ezek eltávolítására persze sok program kínál lehetőséget, de olyan hatékonyan semmi nem végzi a dolgát, mint az Apple Jack nevű script, mely a Single User Mode erejével végzi a tisztítást.

Telepítsük a csomagot, majd kapcsoljuk ki a gépet. A bekapcsológomb megnyomása után rögtön tartsuk lenyomva a CMD és az S billentyűket egyszerre. Ezután felugrik egy elsőre talán ijesztő, a Terminálra hasonlító ablak. Aggodalomra azonban semmi ok. Gépeljük be a script elérési útvonalát a kurzor által megjelölt helyre (vigyázat, a billentyűleosztás angolra vált, a ‘‘ lesz a ‘/‘ jel, az ‘y‘ meg a ‘z‘):

/private/var/root/Library/Scripts/applejack.sh

Ezután elindul a script és megkérdezi, hol kezdjen a tisztogatásba. Ezen a ponton célszerű egy sima Entert nyomni, hogy a teljes merevlemezt/SSD-t átfésülje. Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint nyomni egy ‘a‘ billentyűt, az “autopilóta” üzemmódhoz és egy Entert. A script elvégzi a dolgát, újraindítja a gépet (nyomj ‘r‘-t és Entert ha végzett), te pedig jó esetben több giga értékes tárhellyel lettél gazdagabb.

Nota bene: Ha frissül a macOS, érdemes lehet az első két tipp megismétlése, hiszen ilyenkor a frissítéssel újra visszakerülhetnek egyes rendszeralkalmazások és nyelvi csomagok.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!