imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Távolról sem ért véget a titkosítás miatti harc az USA-ban


A terrorista Syed Farook iPhone-jának feltörése utána úgy tűnt, hogy elül az Apple vs. FBI harc. A Fehér Ház is kihátrált a mögül a törvényjavaslat mögül, ami büntetné a titkosítást, és a korábban érintett felek sem kóstolgatják egymást már annyira a médiában. Ez azonban csak a felszín, ugyanis a mélyben elindult változások azt mutatják, hogy egyes politikusok és rendészeti vezetők úgy gondolják, hogy nem lehet visszamenni a San Bernardinó-i támadás előtti időkbe.

Mint mi is megírtuk korábban, az FBI semmilyen érdemleges információt (üzenetet vagy kontaktot) nem talált Farook munkahelyi telefonján, ami alapján folytatni lehetne a nyomozást. Indirekt módon viszont az adatok hiánya is bizonyíték valamire: arra, hogy Farook és felesége teljesen egyedül hajtotta végre a támadást, nem léptek kapcsolatba másokkal. Ehhez képest a napokban az Apple és az FBI képviselői újra megjelentek a Kongresszusban bizottsági meghallgatáson, ahol Bruce Sewell, az Apple fő jogtanácsosa újra szót emelt az erős titkosítás mellett. Tagadta továbbá, hogy a cupertinói cég forráskódokat osztott volna meg a kínai kormánnyal, valamint azt is tagadta, hogy az Apple közleményt adott volna ki, hogy az iCloud következő változatait is end-to-end titkosítással fogják fejleszteni. Azért jegyezzük meg, hogy ezeket a kijelentéseket Sewell büntetőjogi felelősségének tudatában tette, úgyhogy ezek többet jelentenek, mint a kósza hírek. Ezek mellett az Apple, a Google, a Facebook, a Twitter, a Dropbox, a Twitter és a Microsoft is nyílt levélben tiltakozott az ún. Burr-Feinstein törvényjavaslat ellen. A két szenátor által benyújtott tervezet kötelezné a technológiai cégeket arra, hogy büntetés terhe mellett működjenek együtt a bírósági határozatokkal. Mivel választási év van az Egyesült Államokban, ezért előreláthatólag annak lezajlásáig nem várható szavazás a törvényjavaslatról.

Chip-A9X-iPad-Pro
A saját gyártású A-sorozatszámú chipek jelenthetik a jövő biztonságát?

Érdekes véleményt osztott meg Ben Bajarin, a Creative Strategies elemzője a Tech.pinions oldalán. Meggyőződése szerint, ha az Apple tényleg komolyan gondolja azt, amit a titkosításról és a magánszféra védelméről gondol, akkor elkerülhetetlen, hogy az ökoszisztéma összes darabját A-sorozatszámú, saját fejlesztésű processzorokkal szereljék fel. Nem nehéz kitalálni, hogy Bajarin itt a Macekre gondol. Pont a héten frissült a MacBook és a MacBook Air, amelyekben továbbra is Intel processzorok pörögnek. Előbbi megkapta az új Skylake CPU-kat, utóbbiban csak megduplázták a RAM mennyiséget, ami azt vetíti előre, hogy akár belátható időn belül ki is vezethetik a MacBook Airt. A 64 bites architektúrájú A-chipek lényege biztonsági szempontból a Secure Enclave koprocesszor, ami a Touch ID-t is működteti. Az Apple ujjlenyomat-olvasója nem tárol képet az ujjlenyomatodról, annak csak egy matematikai megjelenítését menti el, ami az Apple szerint visszafejthetetlen. Ezt a matematika képet titkosítja és védi a Secure Enclave, ami hitelesíti azt, hogy az ujjlenyomatod megfelel-e a tárolt matematikai képletnek. Ez teljesen elszeparáltan működik a chip többi részétől és az egész iOS-től, így az nem tárolódik el semmilyen szerveren vagy iCloudban. Bajarin szerint ez a Secure Enclave megoldás az egész titkosítás lelke az iOS-eszközökben, és ezt kéne átültetni a Macekbe is. Szerinte az Apple-nek megvan a kapacitása és a pénzügyi lehetősége, hogy legyártson annyi A-sorozatszámú chipet, hogy ellássa saját magát, és az elmúlt években történtek is törekvések, hogy növeljék a gyártókapacitást. Ez természetesen csak Bajarin kívánsága és reménye, de az Apple egyelőre semmi jelét nem adta annak, hogy meghozza ezt a lépést.

Források: 9to5Mac, AppleWorld.Today, iMore

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!