imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

[Frissítve] Te eladnád az adataidat a Facebooknak 20 dollárért?


És most nem a kapcsolati státuszodra gondolunk, hanem képekre, videókra, üzenetekre, böngészési adatokra, lokációra és még sorolhatnánk. Az Apple már reagált is tiltással, a Facebooknál kritikus helyzet alakult ki emiatt.

Újra összecsaptak az adatvédelmi hullámok a Facebook feje felett. A TechCrunch hosszabb leleplező cikket írt a vállalat egyik korábban nem ismert, kétes adatgyűjtő technikájáról. Ebben arról számolnak be, hogy a Facebook havi 20 dollárt fizetett felhasználóknak azért, hogy azok tulajdonképpen teljes kontrollt adjanak a személyes adataik felett.

Ha még emlékezetek, augusztusban írtunk róla, hogy az Apple törölte az App Store-ból a Facebook által „ingyen“ kínált VPN szolgáltatást, az Onavo VPN-t. Ennek nemes egyszerűséggel az volt az oka, hogy az app minden adatforgalmat a saját szervereire irányított, amiket ráadásul adatszerzés céljából fel is használt. Ez pedig erősen sérti az Apple szigorú adatvédelmi szabályzatát.

A Facebook magába szállt és a következő remek ötlettel állt elő: ha ingyen nem lehet, akkor majd pénzért megvesszük magunknak a felhasználók adatait. Annak érdekében, hogy maszkolja a tevékenységéét elnevezte a projektet Project Atlas-nak, és hogy véletlenül se lehessen hozzájuk kötni a dolgot, olyan bétateszter szolgáltatásokon keresztül szerzett magának résztvevőket havi 20 dollárért, mint az Applause, a BetaBound vagy az uTest.

Pedig a Project Atlas valójában a Facebook Research appot jelentette, ami tulajdonképpen az egyszer már kizárt Onavo VPN reinkarnációja. Sőt, még durvább is annál. A vállalatok ugyanis készíthetnek  belső használatra szánt – azaz az AppStore-t megkerülő – úgynevezett vállalati alkalmazásokat, amik lényegében teljes hozzáférest kapnak a telefonhoz. Márpedig a Facebook Research ilyen vállalati alkalmazásként települt, azaz elméletben MINDEN adathoz hozzáfért a telefonokon.

Értjük itt ezalatt a a chaten küldött képeket, videókat, üzenetekre, a böngészési adatokat, előzményeket, de még az aktuális helyzetet is. Sőt, a felhasználási feltételek egy sora még arra is figyelmeztet, hogy a titkosított alkalmazások adataihoz, és a titkos csatornán zajló űrlapkitöltésekhez is hozzáférhet az app. Lényegében tehát havi 20 dollárért minden adatot megszerezhettek, ami az adott telefonon történt.

Arra vonatkozóan nincs bizonyíték, hogy a Facebook élt is ezzel a lehetőséggel, mindenesetre ha akart, tudott. Márpedig pont a Facebook ne akart volna? A történet extra pikantériája, hogy a kutatásban 13 éves kórtól részt vehettek felhasználók, tehát az internetes veszélyeknek jobban kitett tinédzserek korcsoportja is ott volt a Facebook célkeresztjében.

Mi itt a szerkesztőségben kicsit megosztottak vagyunk a kérdésben. Én, anélkül, hogy a Facebook védelmére kelnék, úgy vagyok vele, hogy amennyiben a felhasználási feltételekből egyértelműen kiderül, hogy milyen adatokat akarnak megszerezni, akkor nem látom akadályát, hogy a felnőttektől juttatás ellenében adatokat gyűjtsenek. Ebben a formában ez nem lenne más, mint bármilyen más piackutatás.

Persze az adatgyűjtő fél valódi kilétének maszkolása, az App Store szabályzatának megkerülése és a tinédzser korosztály bevonása kutatásmódszertanilag nem éppen etikus. Majd kiderül, hogy mit fog hozzá szólni az Apple, ami nem éppen rajongója a Facebook adatgyűjtési megoldásainak…

Balra a projekt hirdetése; jobbra a Facebook Research kódja, ami tele van ONAVO VPN maradványokkal.

Frissítés: az Apple egész gyorsan reagált a sztorira, és megvonta a Facebooktól a vállalati alkalmazások lehetőségét. A tiltás pedig nem csak a további letöltéseket nem engedi, de az eddigi letöltéseket is leállítja. Egyes források szerint az alkalmazottak telefonjain még a Facebook, Messenger és Instagram appok megjelenés előtti béta verziói sem futnak.

A Facebook a helyzetet kritikus belső problémaként kezeli. Ez egy újabb nagy csörte lehet a Facebook és az Apple között az adatbiztonság kérdésben, ahol eléggé ellentétes véleményt képvisel a két techóriás.

Te hajlandó lennél eladni az adataidat a Facebooknak? Ha igen, mennyiért? Vedd figyelembe azt is, hogy az Egyesült Államokban a 20 dollár nem egészen azt jelenti, mint itthon 6 ezer forint…

Forrás: TechCrunch

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!