imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Te hány napot bírnál az első iPhone-nal?


A Wall Street Journal újságírója elővette a fiókban porosodó iPhone 2G-t, és újra tesztelte az ikonikus készüléket, egy évtizeddel annak megjelenése után. Bár már lassúcska szegény, nem is felel meg a modern kor követeléseinek, azért még tud meglepetéseket okozni.

Joanna Stern, a Wall Street Journal munkatársa az iPhone 10. születésnapja alkalmából egy egyszerű, de nagyszerű ötlettel állt elő. Fogta a mindennapi használatban lévő iPhone 7-esét és elzárta egy kis széfbe, hogy még véletlenül se csábuljon el a teszt során, majd a fiók aljából előhalászta az iPhone 2G-t, hogy egy hétig újra a társa legyen a hétköznapok során. Az elhatározás talán kicsit túl merészre sikerült, így az egy hétből végül csak 12 óra lett, de ez a kevés idő is sok tanulságot tartogatott.

12 órát bírtam – 12 hosszú órát, tele frusztrációval és tele ámulattal. Hogy mit tanultam? 2007-ben az első iPhone egy valóságos technikai csoda volt. Ma valóságos borzalom. Amikor felhívtam anyukám, alig hallottam a hangját: azon gondolkodtam, hogy vajon éppen egy repülő mosdójából beszél-e 10 ezer méteres magasságban (nem, szia Anya!). De ami a legjobb része volt, hogy 10 évet visszarepültem az időben: tisztán látszott, hogy mennyit fejlődött az a mobiltechnológia, amit ma már alapvetőnek gondolunk.

Ebből a kis részletből is érezhető, hogy természetesen a kísérlet nem volt fenékig tejfel. Az első iPhone például csak 2G képes volt, ami ma már annyira elavultnak számít, hogy az újságíró mobilszolgáltatója nem is biztosított ilyen típusú mobilnetet, így egy másik szolgáltató kártyáját kellett használnia. Na meg persze az alkalmazások is lassúak voltak, több percig tartott a Twitter betöltése, és majdnem megette az ebédjét, mire a Maps találatot adott a pizza kifejezésre.

Ahogy azt az iOS történelem cikksorozatunk első részéből (vagy saját tapasztalatból) tudhatjátok, ezek kívül is rengeteg minden hiányzott. Se előlapi kamera, se videó, se Siri, se vaku, se streamelt zenehallgatás, se külső fejlesztők alkalmazásai. A kijelző pixeles, a színek halványak.

Mindezektől függetlenül egészen elképesztő, hogy egy tíz éves okostelefon állta annyira az idő vasfogát, hogy a kamerájával készült képek jó fényviszonyok mellett mai szemmel is egészen elfogadhatóak legyenek; hogy telefonálásra, SMS-ezésre, jegyzetelésre és egyéb alapvető műveletek elvégzésére alkalmas maradjon; arról már nem is beszélve, hogy a dizájnja még most is képes megdobogtatni a szíveket. Nem semmi terméket alkottak Jobsék, az egyszer biztos.

Forrás: Wall Street Journal és 9to5mac

Az első iPhone-t természetesen már évek óta nem árulja az Apple. Van viszont helyette egy csomó, hasonlóan klassz, modern készülékük, amelyek közül most nem is egy akciós áron szerezhető be.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!