imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Te meg tudod mondani, hogy iPhone XS-sel, vagy egy 3 milliós kamerával készült a videó?


Nekem nem sikerült, bár a magyarázat után azért észrevehető volt a különbség. Egy professzionális filmkészítő elvitte magával letesztelni az Apple új telefonját…

Ed Gregory kereskedelmi célra szokott filmeket készíteni, ennek megfelelően pont akad a háztartásában egy 10 ezer dolláros Canon C200-as kamera. Gondolta, ha már itt vannak az új iPhone-ok, össze kéne hasonlítani egymással a profi kamerát és a telefont. A legmegdöbbentőbb, hogy laikus szemmel alig lehet megmondani a különbséget a kettő felvételei közt.

Ahhoz, hogy összehasonlítható legyen a két felvétel, Gregory fogott egy gimbalt, felszerelte rá a Canon vázát, rögtön fölé meg az iPhone-t. Felcsapott a kamerára egy Sigma Art 18-35/1.8 objektívet, hogy a fókusztávolság megegyezzen az iPhone széleslátószögűjével és már mehetett is a felvétel.

Alább a két videó egymás után, a lényeg 1:07-től indul. Nézzétek meg és próbáljátok kitalálni, hogy melyik felvétel melyik eszközzel készült, majd szavazzatok lentebb, és csak aztán nézzétek tovább a videót, ha érdekel.

Biztosan voltak közületek akik magabiztosan felismerték közületek a kakukktojást – Pat kolléga is egy tizedmásodperc alatt megmondta, hogy melyik az iPhone –, mindenesetre engem laikusként azért meglepett, mennyire hasonló a két felvétel. A teljes igazsághoz azért tegyük hozzá, hogy:

  • bár a váz tényleg elég profi, a használt Sigma Art lencse elég belépőkategória, ennél azért jobbat szoktak használni ezen a szinten (ezt Pattól tudom)
  • a természetes, jó fényviszonyok az iPhone erősségei, más körülmények közt hamar előjöttek volna a különbségek
  • nyilván az egyformára fényelés is sokat dobott a hatáson

Ettől függetlenül, akkor se semmi, mikre képes már egy zsebben hordható eszköz. Gregory külön méltatta a dinamikatartományt, ami szerinte kiemelkedő, illetve hozzátette, hogy míg egy Canonos felvétellel azért rendesen kell melózni (és érteni), mire az ember előhozza belőle a profi anyagot, addig az iPhone, már a gyári kameraalkalmazásával is teljesen használható videót lő laikusok kezében is.

Persze az örök igazság az, amit Gregory is említ:

a művész kreativitása az, ami igazán számít, nem a felszerelés, amit használ.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!