imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Te mennyire lennél jó UI dizájner?


Egy rövid, de kifejezetten szórakoztató játék során megtudhatod, mennyire van jó szemed a felhasználói felületek tervezéséhez. Vajon észreveszed a legapróbb hibákat is?

Manapság egy alkalmazásnak, egy weblapnak vagy bármilyen másik digitális felületnek legalább olyan fontos része a külalakja, mint a tartalma. Ahhoz, hogy kényelmes és intuitív legyen ezeknek a felületeknek a használata, komoly szakismeretre és nem mellesleg érzékre van szükség. Azokat pedig akik mindkettővel rendelkeznek, úgy nevezzük, hogy UI (azaz user interface) dizájner. Az ő feladatuk a felhasználói felületek tervezése.

A szakismeret természetesen tanulható. Megvannak az aranyszabályok arra vonatkozóan, hogy a felhasználó milyen térközöket, színeket, felületeket, éleket részesítenek előnyben, egy jó UI dizájnert ezeket alkalmazza munkája során. Az érzék viszont más kérdés. Ahhoz, hogy valaki igazán jó legyen, a kreativitáson túl szépérzékkel, esztétikai intuíciókkal is kell rendelkezzen.

A Can’t Unsee játék során pont ezt tesztelheted. Azaz, hogy mennyire áll rá a szemed a harmóniákra, egyenletes elrendezésre, vonalakra, mintázatokra, és hogy mennyire tudsz észrevenni apró, objektív tervezési hibákat. Mindezt az iOS dizájnnyelvével szemléltetve, így iPhone-osok előnyben lesznek, bár a legtöbb feladatban tényleg teljesen egyértelmű hibákat kell észrevenni.

Összesen három körből (+ 3 bemelegítő kérdésből) áll a feladvány (könnyű, közepes és nehéz), amelyekben 18-18 feladat van. Mindegyik feladatban két, látszólag hasonló felhasználói felület látható, de csak egy egyik az, ami helyesen van tervezve. Neked pedig meg kell mondanod, hogy melyik az. Ha válaszoltál, az oldalon rögtön láthatod azt is, hogy mire kellett volna figyelni és össze fogod tudni hasonlítani a két képet. Onnantól pedig – ahogy a játék neve is sugallja – többet nem tudod majd nem észrevenni a hibát…

A Can’t Unsee játék innen indítható.

Noha az oldal nem írja az elején, de méri a szintidőt is. Nekem 6880 pontot sikerült összehalásznom 12 perc alatt, amivel a top 25%-ba jutottam, jelentsen ez bármit. Nektek hány pontot sikerült elérnetek?

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!