imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Te mennyit költesz egy évben lézerre?


Az Apple csak az elmúlt napokban például 400 millió dollárt. Ráadásul papíron nem is befektetési céllal, hanem jutalomból adta ezt a temérdek pénzt a speckó lézereket gyártó Finisarnak. Persze azért sejteni lehet a valódi okokat is…

Számomra is új, de van az Apple-nek egy egymilliárd dolláros pénzügyi alapja, az Advanced Manufacturing Fund. A vállalat ebből az összegből támogatja “az amerikai manufaktúrák innovatív fejlesztéseit és a munkahelyteremtést”. Persze nem mindegyikét, csak azokét, akiket az Apple érdemesnek talál a “jutalomra”. Merthogy így hívja az Apple: jutalom.

A Finisar gyárában.

Legyünk reálisak, nem jutalom ez, sokkal inkább befektetés. Mint olyan viszont a jó ötletnek tűnő fajtából. A Finisar ugyanis VCSEL lézereket gyárt, amit már sokadszorra említünk, de még mindig nem találtam hozzá éppkézláb fordítást, szóval marad a “vertical-cavity surface-emitting lasers” rövidítése. A lényeg, hogy ez egy speciális lézertechnológia, amit az Apple több új fejlesztésében, például a Face ID-ban és az AirPods-ban is használ. Meg ha létezik az autós projekt akkor ott is biztosan.

Befektetés attól lesz belőle, hogy történetesen az Apple a jövőben 10-szer több ilyen VCSEL lapkát szeretne vásárolni – saját bevallása szerint. És hát milyen jól fog jönni egy olyan cég, akit megleptek már egyszer 400 millió dollárral, és pont VCSEL-t is gyárt…

A Finisar gyárában.

És hogy mire fel ez a nagy VCSEL igény? Valószínűleg nem azért, mert tízszer annyi AirPods-ot és iPhone X-et akarnak hitelen legyártani, mint eddig. Sokkal esélyesebbnek tűnik, hogy az elsősorban a 3D és térérzékelő szenzorokhoz használt lapkák az Apple AR törekvéseit fogják támogatni. Teszem azt, mondjuk egy okosszemüveget.

Persze ennek még a legoptimistább becslések szerint sem most van az ideje. Az Apple viszont már előre látni véli a jövőt: tudják, hogy az AR komoly piac lehet. Ennek feltehetőleg stratégiai okai vannak. Az Apple nyilván ebben is piacvezető akar lenni, így nem árt ha betáraz a kulcsalkatrészből és támogatja az olyan gyártókat, mint a Finisar.

Egy technikus tesztelésre készíti elő a lapkákat.

Ami most 400 millió dollár kiadás, a jövőben több milliárd dollár bevétel.

Forrás: Recode és Apple

Ha szeretnéd próbálgatni a VCSEL lézerek előnyös tulajdonságait, akkor add le most a rendelésed egy iPhone X-re. Elvileg már a gyártás is felpörgött, így talán nem is kell majd sokáig várnod a VCSEL-fürdőre.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!