imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Retina MacBook Air

Teszteltük a méltó trónörököst!

Te mennyit költesz egy évben lézerre?


Az Apple csak az elmúlt napokban például 400 millió dollárt. Ráadásul papíron nem is befektetési céllal, hanem jutalomból adta ezt a temérdek pénzt a speckó lézereket gyártó Finisarnak. Persze azért sejteni lehet a valódi okokat is…

Számomra is új, de van az Apple-nek egy egymilliárd dolláros pénzügyi alapja, az Advanced Manufacturing Fund. A vállalat ebből az összegből támogatja “az amerikai manufaktúrák innovatív fejlesztéseit és a munkahelyteremtést”. Persze nem mindegyikét, csak azokét, akiket az Apple érdemesnek talál a “jutalomra”. Merthogy így hívja az Apple: jutalom.

A Finisar gyárában.

Legyünk reálisak, nem jutalom ez, sokkal inkább befektetés. Mint olyan viszont a jó ötletnek tűnő fajtából. A Finisar ugyanis VCSEL lézereket gyárt, amit már sokadszorra említünk, de még mindig nem találtam hozzá éppkézláb fordítást, szóval marad a “vertical-cavity surface-emitting lasers” rövidítése. A lényeg, hogy ez egy speciális lézertechnológia, amit az Apple több új fejlesztésében, például a Face ID-ban és az AirPods-ban is használ. Meg ha létezik az autós projekt akkor ott is biztosan.

Befektetés attól lesz belőle, hogy történetesen az Apple a jövőben 10-szer több ilyen VCSEL lapkát szeretne vásárolni – saját bevallása szerint. És hát milyen jól fog jönni egy olyan cég, akit megleptek már egyszer 400 millió dollárral, és pont VCSEL-t is gyárt…

A Finisar gyárában.

És hogy mire fel ez a nagy VCSEL igény? Valószínűleg nem azért, mert tízszer annyi AirPods-ot és iPhone X-et akarnak hitelen legyártani, mint eddig. Sokkal esélyesebbnek tűnik, hogy az elsősorban a 3D és térérzékelő szenzorokhoz használt lapkák az Apple AR törekvéseit fogják támogatni. Teszem azt, mondjuk egy okosszemüveget.

Persze ennek még a legoptimistább becslések szerint sem most van az ideje. Az Apple viszont már előre látni véli a jövőt: tudják, hogy az AR komoly piac lehet. Ennek feltehetőleg stratégiai okai vannak. Az Apple nyilván ebben is piacvezető akar lenni, így nem árt ha betáraz a kulcsalkatrészből és támogatja az olyan gyártókat, mint a Finisar.

Egy technikus tesztelésre készíti elő a lapkákat.

Ami most 400 millió dollár kiadás, a jövőben több milliárd dollár bevétel.

Forrás: Recode és Apple

Ha szeretnéd próbálgatni a VCSEL lézerek előnyös tulajdonságait, akkor add le most a rendelésed egy iPhone X-re. Elvileg már a gyártás is felpörgött, így talán nem is kell majd sokáig várnod a VCSEL-fürdőre.

Mac mini 2018

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!