imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Te mit változtatnál a főképernyőn?


Az iPhone főképernyője minden egyes iOS verzióban változik egy kicsit. Az újítás viszont általában csak a kinézetet érinti, ténylegesen új funkciót igazából nem kapunk. Pontosabban eddig még nem kaptunk. Ez azonban az iOS 9-ben változni fog, hiszen az új rendszerben egy olyan módosítást foguk látni, ami később képes lesz az elektronikus eszközhasználatunkat gyökeresen megváltoztatni. 

Minden nap látjuk az iOS főképernyőjét, sokan például a felkelés utáni első pillantásukat is a telefonra vetik. A napi hírek elolvasása vagy a szociális hálókon való bóklászás azzal indul, hogy a telefon feloldása után megkeressük a használni kívánt alkalmazást. A főképernyő sikerét pedig az mutatja a legjobban, hogy milyen kevés ideig látjuk csak. Ez pedig az egyszerűségben rejlik. Mindenki számára érthetően működik, hiszen teljesen logikus mozdulatokkal tudjuk kezelni. Igényes és látványos animációk segítenek, hogy tudjuk mikor mit csináltunk az alkalmazás indító ikonokkal. Amikor megjelent a Spotlight, akkor egy óriásit fejlődött az iOS főképernyője, hiszen azóta egy kereséssel gyorsan elérünk bármit a telefonunkon.

kep1

Sokaknak nem tetszett az iOS 8 megjelenése előtt, hogy nem lehet widgeteket használni a rendszerben. A problémát az Apple fejlesztői pedig zseniálisan oldották meg. Ahelyett, hogy a főképernyőtől, vagy a zárolt képernyőtől vették volna el a helyet, a widgeteknek az értesítési központban adtak helyet. Ez azért nagyon jó megoldás, mert így ahelyett, hogy csak egy bizonyos helyen láthatjuk a widgeteket, bármelyik alkalmazásból el tudjuk érni őket.

Az iOS 9 első fejlesztői bétájában szerencsére az alkalmazások elhelyezése nem változott. Ennek már csak azért is jó örülni, mert sokan megszokott helyre tesznek bizonyos alkalmazásokat, amelyeket fura lenne már máshol látni. A widgetek se vándoroltak el az értesítési központból és a Spotlight is elérhető, ha lehúzzuk a képernyőt. Az újítás, hogy az iOS 5-höz hasonlóan lesz egy Spotlight keresés oldal is a főképernyőnél. Ez persze még nem tartogat semmi izgalmasat, de az új iOS figyelni fogja azt, hogy mikor és hogyan használjuk az eszközt, ami alapján ezen az oldalon alkalmazást ajánl majd nekünk. A dolgok pedig itt kezdenek érdekesek lenni.

kep3

Tegyük fel, hogy reggel mindig megnyitunk pár alkalmazást, hogy megnézzük, hogy mi is történt a világban. Ezt mivel felkelés után csináljuk minden nap, nagyjából mindig egy bizonyos időintervallumon belül történik. Ez már elég információ lesz az iOS 9-nek, hogy kövesse a szokásunkat. Ha tehát feloldjuk majd legközelebb a telefont, akkor a Spotlight résznél felajánlja majd a készülékünk, hogy ezeket az alkalmazásokat nyissuk meg. Az oldalon egyébként még több különféle szekció is helyet kapott, amelyek azt segítik majd, hogy mindent gyorsan és könnyedén elérjünk. Ez az oldal egyébként a későbbiekben egy hihetetlenül hasznos indulóoldal lehet, de jelenleg elég sok gyerekbetegségtől szenved. Az egyik ilyen, ami egyből szemet szúrt, hogy a közeli helyek keresése valószínűleg nem fog itthon működni. A másik ilyen, hogy nekem a felület nem elég letisztult, a hírek például teljesen fölöslegesek az oldal aljára. Az is feltűnt, hogy ha ez nem csak egy mellékoldal lenne, hanem a zárolás feloldása után egyből ezt az oldalt látnánk, akkor sokkal produktívabbak lehetnénk.

wwdc-ios-9-spotlight-home-screen

Valószínűleg ezzel az egész napos használat figyelés később még egy óriási durranás lesz. Mégpedig akkor, amikor kinövi a funkció az összes olyan gyerekbetegséget, amellyel most rendelkezik. A fejlesztéseknek az is egy jó utat mutatna, amit az Apple elért a Sirivel. Siri ugyanis nem csak alkalmazásokat nyit meg, hanem feladatokat végez el. Ahelyett, hogy megnyitná az Üzenetek alkalmazást, küld egy üzenetet egy ismerősünknek. Ez pedig kimaradt az új Spotlight oldalról. Egy olyan funkció például nagyon jó lenne, hogy ahelyett, hogy reggel felajánlja a Withings App megnyitását, azt ajánlaná fel, hogy megnézzem az alvásritmusomról készült diagramom.

Persze ezer más dolgot is ki lehet hozni a főképernyő adottságaiból, és egészen biztos vagyok benne, hogy ezt később meg is fogják tenni az Apple mérnökei. Te mit válaszolnál arra a kérdésre, hogy „te mit változtatnál a főképernyőn?”

Forrás és képek: iMore

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!