imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Techcégek lobbiznak az NSA ellen


A Consumer Electronics Association lobbizásba kezdett az Egyesült Államok szenátusánál annak érdekében, hogy egy új törvényben korlátozzák az National Security Agency (NSA) hozzáférést a felhasználók adataihoz, illetve hogy nyilvánosabbak legyenek az amerikai kormány adatkérései.

A CEA-nek több mint 2000 szórakoztató elektronikával és számítástechnikával foglalkozó cég a tagja (ők szervezik egyébként a CES-t is), köztük van például az Apple, a Microsoft, a Google, a Facebook és a Twitter is. Gary Shapiro, a Consumer Electronics Association elnök-vezérigazgatója egy levélben kéri a republikánus szenátor Mitch McConnellt, hogy a republikánusok szavazzák meg a három demokrata szenátor által július 29-én benyújtott USA FREEDOM Act törvénytervezetet.

A szenátus 2685. számú tervezete megakadályozná az NSA-at abban, hogy tömegesen gyűjtse be a különböző szolgáltatók felhasználóinak e-mailjeit és egyéb elektronikus kommunikációját, vagyis gyakorlatilag törvényileg korlátozná azt, hogy az NSA bármikor bárkit lehallgathasson az interneten. A levélben Shapiro az alábbiakat írja:

Sok cég veszített ügyfeleket […] amiatt, hogy a külföldi kormányok tartanak attól, hogy az Egyesült Államok Kormánya bármikor hozzáférhet a cégek által tárolt adatokhoz. Ez a bizalomvesztés piacvesztéssel jár a globális versenyben az amerikai cégek számára, és több ezer munkahely megszűnéséhez vezethet. Tény, hogy számos cég, köztük a CEA tagjai is több millió dolláros szerződésektől estek már el emiatt.

Mitch McConnell
Mitch McConnell republikánus szenátor. | Kép forrása: Business Insider.

Azért is fontos a törvény mielőbbi elfogadása, mert ketyeg az óra abból a szempontból, hogy a legutóbbi választásokat követően jövő januártól már többségben lesznek a republikánusok a Kongresszusban. Márpedig ők alapvetően támogatják az állam és különböző szervezeteinek, például az NSA-nek a „kémkedését”. A Forrester Research Inc. szerint 2016-ig akár 180 milliárd dolláros veszteséget is okozhat az amerikai technológiai vállalatoknak a globális piacon tapasztalt velük szembeni bizalomvesztés. A fenti okokból veszített el egyébként közbeszerzési pályázatokat nemrég a Microsoft és a Verizon Brazíliában és Németországban, valamint a Cisco is a külföldi megrendelések számának és összegének visszaeséséről számolt be.

Persze a másik oldalon a különböző kormányzati szervek támadják például az Apple-t és a Google-t azért, mert egyre jobban titkosítják az okostelefonjaik operációs rendszere által tárolt adatokat. Olyannyira, hogy azokhoz például az FBI sem fér hozzá. Ez ellen a gyakorlat ellen még szeptemberben kelt ki az FBI jelenlegi igazgatója, James Comey, aki azzal fenyegetett, hogy „egy nap nagyon nagy probléma” lesz abból, hogy a kormány nem tud belenézni egy „gyermekrabló vagy terrorista készülékébe”.

Forrás: Bloomberg. Borítókép: Wikipedia.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!