imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tegyük hasznossá a Touch Bart!


A Touch Bart sokan az utóbbi idők egyik leghaszontalanabb újításának kiáltották ki. Kétségtelen, eredeti formájában nem sokat segít a professzionális munkafolyamatokon, de ha szembemegyünk az Apple irányelveivel, kihozhatunk belőle egy egészen hasznos kis extra kijelzőt, aminek van is értelme.

A 2016-os MacBook Pro széria nem aratott osztatlan sikert a felhasználók körében. A dizájnt nem érte sok kritika, hiszen az a megszokott módon állati szép lett – egyedül talán a világító alma logó hiánya hagyott egy kis űrt maga után, de ezzel talán együtt lehet élni. Ellenben a portok hiánya, a közepes erős vas mellé tartozó magas árcímke, és a forradalmi újításként bemutatott, valójában a hasznavehetetlenség határát súroló Touch Bar már sokaknál lecsapta a biztosítékot.

A portok hiánya a mai napig gondot jelent, nem jött el olyan hamar az az USB-C korszak, mint ahogy azt az Apple remélte. Ettől függetlenül mostanra már számtalan alternatív megoldással tudunk élni, hogy kibővíthessük a csatlakozási lehetőségeket, a kedélyek kicsit lenyugodtak ezügyben. Az árcímkét is kezdjük már megszokni, valamint a hardver is izmosodott valamelyest az időközben befutó frissítéseknek köszönhetően.

Egy dolog azonban változatlan maradt: a Touch Bar funkcionalitása. Persze be lett ígérve, hogy „Na majd most! Az alkalmazásfejlesztők elengedhetik a fantáziájukat, és valami fantasztikus dolgot hozhatnak ki a dologból.“ – de ebből igazából nem lett semmi. Persze, sok app megkapta a támogatást, azonban csak kevés olyan van közöttük, ahol tényleg bővült volna a felhasználói élmény. Főleg a professzionálisnak kikiáltott munkafolyamatoknál.

Nincs az az ember a Földön (és nem csak a pro területen), aki mondjuk CMD + C helyett a Touch Bar ikont használná szövegmásolásra. Ennek nagyon egyszerű okai vannak. Egyrészt az izommemória, ami az évek során kialakult. Egyszerűen már annyit nyomogattuk a különböző billentyűparancsokat, hogy álmunkból felkeltve is le tudnánk őket nyomni egy zongorán is. Akkor meg minek néznék más alternatíva után. Másrészt az ember általában a monitort nézi, nem a kezét. Senkinek nincs kedve percenként nyaktornázni, hogy lelesse a Touch Barra kihelyezett ikonok kiosztását.

És pont ez az egyik legfőbb baj a dinamikusan változó funkciósorral: nem állandó. A billentyűkombinációkat azért tudtuk olyan jól betanulni, mert mindig, minden körülmények között ugyanott vannak, tekintve hogy – jó esetben – a billentyűzet gombjai is mindig, minden körülmények közt ugyanott vannak. Az, hogy a Touch Baron helyet kapó gombok folyamatosan változnak, egy zavaró ciklust indít.

A folyamatos változás folyamatos rátekintést igényel, ami folyamatos fel-le nézegetésben testesül meg, ami elég rövid időn belül folyamatos frusztrációban csúcsosodik ki.

A summázata az lett a dolognak, hogy a felhasználók jelentős rész egyszerűen teljesen leállt az újdonság használatával, és visszasírja az elvesztett, konstanst funkciógombokat. Nem állítom, biztos vannak olyanok, akik imádják, de azért nem ez az általános tendencia a visszajelzések alapján. A Touch Bar szép fokozatosan egy fekete báránnyá alakult, amellyel igazolni lehet az Apple minden bűnét és mulasztását a professzionális területen.

MacBook Pro 2016

És itt jön a DE!

Ha valahogy sikerül szembemennünk az Apple azon irányelveivel, hogy az OLED sáv egy dinamikus valami legyen, akkor sokat dobhatunk az élményen. Még azt is megkockáztathatjuk, hogy a Touch Bar végre tényleg hasznos lesz.

A megoldás

Vasily Zubarev litván fejlesztő és blogger weboldalán számolt be saját megoldásáról a problémára, amit esetleg ti is ki tudtok próbálni, ha már nagyon rángat az ideg a funkciósávtól. Mutatjuk!

Mindenek előtt azonban szükség lesz a BetterTouchTool nevezetű programra, amelyet a fejlesztő weboldaláról tudtok letölteni 45 napos próbaidővel; 6,5 dolláros 2 évig támogatott verzióban; vagy 20 dolláros élettartam licensszel. Értelemszerűen érdemes először a próbaverzióval tenni egy kört, hogy el tudd dönteni, megér-e neked az ügy egy ebéd árát. A továbbiakban pár szó Zubarev mögöttes koncepciójáról, majd megmutatjuk a telepítés menetét.

A fejlesztő elsődleges alapelve tehát az állandóság volt. Csak olyan dolgok legyenek a Touch Baron, amiket tényleg használ, és azok maradjanak is egy helyben. Nyilván eltérőek a felhasználói igények, de Zubarev módszere elég jól testreszabható, így akár te is előállhattok saját megoldással. Egyelőre azonban maradjunk a kiötlő elképzeléseinél, balról jobbra haladva.

ESC – szerintem fölösleges is magyarázni, miért van erre a gombra állandóan szükség. Igazából az az érthetetlen, hogy miért tűnik el időnként. Főleg olyankor tud ez különösen idegesítő lenni, amikor a Touch Bar görgetése valamiért megfagy egy kicsit, te pedig nem tudod elér az egyik legalapvetőbb funkciógombot.

Default – biztos, ami biztos, Zubarev az ESC mellé elhelyezett egy gombot, amely segítségével egy pillanat alatt visszatérhetünk a Touch Bar eredeti, Apple szerint megálmodott működéséhez. Ez azokban a kivételes esetekben jöhet jól, amikor tényleg van haszna a Touch Bar-nak, például a Final Cut Pro használatakor.

Finder – a Finder szép, jó, elengedhetetlen és szeretjük is. Az egyetlen rákfenéje, hogy nem mindig működik kiszámíthatóan. Például, ha fel akarsz tölteni egy képet a böngészőbe, és rákattintasz az ikonra, könnyen találhatod magad abban a helyzetben, hogy a rendszer átdob egy valahol már megnyitott ablakra, amiről nem is tudtál. Ez pedig elég frusztráló tud lenni.

Zubarev egy egyszerű Apple Srcipt segítségével elhelyezett egy Finder ikont a Touch Baron, ami minden esetben egy szép új, ropogós ablakot fog megnyitni, a Home mappát alapértelmezettnek véve és minden ablak fölé helyezve.

Gyakran használt appok – mivel a szerző alapvetően programozással foglalkozik, elég sokat használja a SublimeText és a Notes programokat. Adja magát, hogy ezeket kihelyezze a Touch Barra. Értelemszerűen, neked nem kell ugyanígy tenned, választhatsz más appot is, de akár teljesen ki is hagyhatod őket a felületről.

Most szól – emlékszem, az első koncepcióképek, amikor még a Touch Bar csak pletyka formájában létezett, pontosan ezt a funkciót, azaz az éppen szóló zeneszám kijelzését mutatták fel mint use-case-t. Érdekes módon ez végül nem valósult meg. Ehelyett alapértelmezetten egy nagy csúszka jelenik meg a lejátszás pontos idejével.

A BetterTouchTool és egy script segítségével azonban könnyen orvosolható a helyzet. Innentől kezdve pedig akár az iTunes, akár a Spotify szól, mindig láthatod a szám címét és előadóját. Az ikonra kattintva pedig érintéssel ugorhatsz a következő számra.

Egy korabeli koncepció.

YouTube – bár a YouTube az utóbbi időben igyekszik leszoktatni arról a felhasználóit, hogy ingyenes zenei straming szolgáltatásnak használják az oldalt, ez még nyilvánvalóan nem sikerült maradéktalanul. Ha már ez a helyzet, miért ne jelenhetne meg ugyanúgy mint a Spotify esetében, itt is az éppen játszott videó címe? Ehhez is csak egy script kell.

Emlékeztetők – manapság már elég nehéz meglenni to-do listák, naptárbejegyzések és emlékeztetők nélkül. Érthető tehát az igény, hogy folyamatosan láthassuk, mi lesz a következő feladatunk. Szintén egy script használatával lekérdezhetjük a Reminders legaktuálisabb napirendi pontját, amit kipakolhatunk a Touch Barra, hogy mindig a szemünk előtt legyen. Hasznos!

Időjárás – Őszintén szólva személy szerint sosem értettem azokat, akiknek letbevágóan fontos tudniuk a külső hőmérséklet pillanatnyi értékét, de elfogadom, hogy ez egy létező tábor. Ha te is ide tartozol, akkor szerencséd van, ugyanis Zubarev is megszállott időjárás-rajongó. Készített is egy kis Touch Bar widgetet, amelyik mindig lekérdezi az aktuális lokációt az IP cím alapján, majd kiírja az aktuális külső hőmérsékletet a sávra. Ehhez azonban le kell tölteni és telepíteni kell a JSON Helper és a Location Helper bővítményeket.

Kávészünet – az irodai élet első és legfontosabb szabálya Zubarev szerint, hogy soha ne hagyd őrizetlenül a feloldott laptopodat az asztalon, mert könnyen érhetnek kellemetlenségek. Még akkor se ha csak kávézni vagy a mosdóba mész. Éppen ezért beépített egy „kávészünet“ gombot a Touch Barra, amit megnyomja a gép azonnal lezárja magát és lelövi a monitort. Végülis, egész praktikus…

Hangerő, csúszka nélkül – szegény fejlesztőnek hidegrázás van a csúszkáktól. Sok helyet foglalnak, nem intuitív a használatuk, és sosem lehet pontosan belőni velük a kívánt értéket. Pont mint a zuhanyzáskor a vízhőmérsékletet. Nem meglepő tehát, hogy amikor a hangerőszabályzó gombokra került a sor, azok tényleg csak gombok maradtak. Ráadásul kétszer olyan vékony formában, mint amit az Apple javasolt. Ebből még forradalom lesz!

Play – a macOS High Sierra lejátszáskezelés valami elképesztően, kitanulhatatlan katyvasz lett. Egyszerűen sosem azt indítjuk meg vagy állítjuk le, amit valójában szeretnénk. Erre szerencsére pár irgalmas külső fejlesztő már kitalált egy jól működő és használható megoldást, de a Touch Baron is elhelyezhető, egy valóban használható Play gomb.

Zubarev megoldása képes kapcsolgatni mind a Spotify, mind az iTunes lejátszását, ha pedig nincs megnyitva egyik sem, akkor automatikusan a Spotify-t kelti életre. Egyszerű, de nagyszerű, agyvérzéskímélő megoldás.

Óra – indokolatlannak tűnhet egy óra elhelyezése a Touch Baron, amikor a menüsávon is tökéletesen látható az idő, de van két jó érv is mellette. Egyrészt a Touch Bar jobb szélső területe pont a Backspace felett kapott helyet, így relatíva magas az esélye a félrenyomásnak. Célszerű tehát, olyan elemet elhelyezni itt, amelyiknek nincs különösebb funkciója.

Másrészt, amikor teljes képernyős módban vagyunk és elmélyedünk egy feladatban, akkor nincs a szemünk előtt a menüsáv órája. Magam is késtem már le emiatt dolgokat, szóval teljesen át tudom érezni az igényt a mindig látható időkijelzésre.

Telepítés

Szerencsére a BetterTouchTool rendelkezik importálás lehetőséggel, így a fentieket egyszerűen leszívhatjuk magunknak, utána pedig már csak saját igényeinkre kell szabjuk. Zubarev volt olyan jófej, hogy megosztotta saját elrendezését, mi több, egy GitHub oldalon más lelkes önkéntesek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így még válogatni is tudsz.

Nulladik lépésként kapcsold ki a beállításokban a „Show macOS Control Strip“ lehetőséget, és ha akarod használni az időjárást widgetet, ne felejts el letölteni az említett Apple Script bővítményeket. Ezután csak a BetterTouchTool Manage Presets lehetőségére kell nyomnod, majd az Importálást választani és betallózni a számodra kedves kiosztást, amelyek között itt böngészhetsz.

Ilyen egyszerűek az alapok, a többi már rád van bízva. Érdemes rászánni egy estét, hogy alaposabban is kitanuld a dolgot, elvégezhesd az egyedi beállításokat. Zubarevnek pedig jár a pacsi, amiért megmutatta: nem feltétlenül olyan hasznavehetetlen az a Touch Bar.

Részletes leírásért, és az Apple Scriptekért olvassátok el a fejlesztő blogbejegyzését.

Forrás: vas3K

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!