imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Telefonokat a zsebbe – Hawaiin már büntetnek a mobilozásért


Sokba kerülhet mostantól telefonnal a kézben átkelni a zebrán Hawaiin. A főváros mától büntetést szab ki azokra, akik telefonjukba merülve baktatnak az útkereszteződésekben. 

Zéró tolerancia ide vagy oda, azt valahol, legbelül magában mindenki tudja, hogy ittas állapotban vezetni nem szabad, mégha nagy is rá a kísértés, mert “csak egy sört ittam”, akkor sem. Ellenben a chatelés, telefonálás, Facebookozás, szelfizés már egy teljesen más kategóriába esik. Ugyan, mi történhetne, ha csak egy pillanatra ránézünk a telefonra? Sajnos elég sok minden.

Pár hónapja már lehetett arról hallani, hogy kisebb USA-beli települések (Fort Lee, New Jersey és Rexburg, Idaho) után Hawaii állam fővárosában, Honoluluban is szankcionálhatják azokat a járókelőket, akik telefonjukba merülve csörtetnek keresztül-kasul, át a zebrán, bár telefonálni lehet. A büntetések mától léptek életbe, az első két bírság 15-35 dollárba (kb. 4 000-9 000 Ft) fájhat, a harmadik eset után viszont már alkalmanként 99 dollárt (kb. 26 000 Ft) gombolhatnak le a figyelmetlen emberekről a rend éber őrei, akiknek valószínűleg bőven akad majd dolga.

Nem megalapozatlan az aggodalom. A Governors Highway Safety Association, mely az egyes államok közlekedési hatóságainak feje, úgy tűnik, talált kapcsolatot a megemelkedett adatforgalom/eladott mobilkészülékek száma, valamint a zebrán történő gázolásos balesetek gyakorisága közt, mely az összes közlekedési baleset 18%-át adja Amerikában éves szinten.

Telefonnal a kezünkben 61%-kal nagyobb az esélye, hogy hirtelen helyzetváltoztatással kell olyan dolgokra reagálnunk, melyek egyébként könnyen elkerülhetők lennének, és 13%-kal többször lépünk mellé. Egy kutatásban résztvevők 90%-a értékelte úgy, hogy ez valós problémát jelenthet, de alig 29%-uk gondolta úgy, hogy ebből tényleg baleset lehet.

Az App Store-ba a “type and walk” keresőszót beütve fizetős és ingyenes applikációk sora jelenik meg, melyek a telefon hátlapi kameráját használva “átlátszóvá” varázsolják a készüléket, így láthatjuk, mi van a lábunk előtt pötyögés közben. Az ötlet nem rossz, azonban a kivitelezés egyiknél sem az igazi. Ha az autós-gyalogos balesetek nem is, hiszen ott jóval összetettebb folyamatok zajlanak le, de egy-két hasraesés garantáltan megelőzhető lenne velük, ha kooperálnának a többi applikációval és szélesebb körben elterjedne a használatuk.

Addig is, vigyázzatok az utcán, hiszen egy üzenet sem ér meg egy balesetet!

Forrás: TIME, GHSAsafety.com

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!