imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Telepítsd gyorsabban a macOS frissítéseket!


Te is utálod hosszasan nézegetni a Maced képernyőjét, várva hogy végre végigszaladjon az a nyomorult progress bar egy-egy frissítés során? Mutatunk egy trükköt, amellyel akár értékes percekkel rövidítheted le a telepítésre fordított időt.

Frissítéseket telepíteni melegen ajánlott, nemcsak az új funkciók, hanem a biztonsági foltozgatások miatt is. Mac esetében azonban még a kisebb update-ek is elég nagyra tudnak hízni, így értelemszerűen a telepítés sem mindig megy olyan gyorsan, mint ahogyan azt az ember szeretné.

Egy kis Terminal ügyeskedéssel azonban a folyamat egy részét elvégeztethetjük a háttérben, amivel bizonyos esetekben jelentősen lecsökkenhet a tétlenül töltött idő.

  • Nyiss egy Terminalt
  • Másold be a következő parancsot: softwareupdate -l
  • Nyomj Entert

A gép ezután lekérdezi az összes rendelkezésre álló frissítést, ha nincs ilyen, akkor csak simán visszadob egy üres parancssorhoz.

Ha talált valamit, akkor szépen listába szedve látnod kell a frissítések felsorolását. Minden egyes frissítéshez két sor tartozik a Terminal ablakban. Az első az úgynevezett identifier, ez az adott frissítés azonosítója.

Közvetlenül alatta, beljebb szedve olvashatjuk a frissítéshez tartozó bővebb információkat, például a verziószámot, a fájlméretet kilobájtokban megadva, a prioritást, illetve azt, hogy szükségeltetik-e újraindítás a telepítés befejezéséhez.

Ha úgy döntünk, belekezdünk valamelyik update letöltésébe és installálásába, akkor a következő parancsot írjuk egy új sorba, ahol a NÉV helyére az adott identifier kerül:

softwareupdate -i NÉV

Figyeljetek oda, hogyha az azonosító tartalmaz szóközöket is, akkor mindig két egyvonalas aposztróf közé kell bemásolni. Így például:

softwareupdate -i ‘macOS High Sierra 10.13.3 Supplemental Update-‘

Ha nem érzel ingerenciát arra, hogy végigvárd a telepítés, de előre le szeretnéd tölteni a csomagot, hogy legközelebb azzal már ne kelljen szórakozni, akkor a fenti elvek mentén a következő parancsot használd:

softwareupdate -d NÉV

Az ilyen módon letöltött frissítések a ~/Library/Updates mappába landolnak. A telepítésükhoz vagy a feljebb megadott telepítőparancsot kell használnod, vagy a Mac App Store felületét, attól függően, melyik a szimpatikusabb. Ha több frissítés is elérhető és mindent le szeretnéd rántani egyszerre, akkor lényegesen megkönnyítheted az életed a

softwareupdate -i -a

paranccsal.

Pár megjegyzés a végére:

  • Az, hogy mennyi időt spórolhatsz ezzel függ az aktuális frissítéstől és a gépedtől is. Ha úgy nézzük, az ormótlanul lassú Mac App Store kihagyása a történetből már önmagában sokaknak megérheti.
  • Ha újraindítás szükséges a telepítés befejezéséhez, arról a Terminal a folyamat végén tájékoztatni fog. Ilyenkor alkalmas időben manuálisan célszerű pontot tenni az ügy végére.
  • A fenti procedúra során csak és kizárólag az Apple gyári rendszeralkalmazásai (és persze maga a rendszer) frissíthetők. Nem fog tehát működni a Mac App Store-ból származó programokkal, még akkor sem, ha az történetesen Apple gyártmányú (pl. Xcode).
  • A folyamat során szükség lehet az adminisztrátori jelszavadra.
  • Komolyabb frissítések előtt ez esetben is célszerű biztonsági mentést készíteni.

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!