imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Teljes Dark Mode-ra utaló nyomot találtak macOS-en


Amolyan „alibi“ sötét téma egy ideje már elérhető az asztali rendszerhez, de ezúttal teljes, a macOS minden szintjét érintő megoldásra jeleire bukkantak a WebKit kódjában.

Sejtésem szerint, körülbelül amióta az Apple operációs rendszereket készít, azóta könyöröghetnek a felhasználók egyetlen apró kis funkcióért. Már mindent megígértünk. Mondtuk, hogy nem baj ha bugos a rendszer csak legyen fekete. Nem érdekel a szétcsúsznak az iMessage üzenetek, de hagy tegyék ezt sötét háttér előtt. Tőlünk aztán maradhat a root sebezhetőség, csak ne kelljen tovább Dark Mode nélkül élnünk!!!

 

Ennyi? Ez minden? Egy nyavalyás Dock és menü?

Erre mit kaptunk az Apple-től? Csak egy falat sötét árnyalatú Dock-ot és menüsávot macOS-re. Ez épp annyira volt elég, hogy a Dark Mode-ra éhes néptömeg ne bontsa vissza puszta kézzel az új Apple Parkot, de mindenki tudta, hogy a helyzet tarthatatlan. Előbb-utóbb a vállalat végre kénytelen lesz beadni a derekét és levetkőzve fekete-fóbiáját kiadni azt a nyomorult Dark Mode-ot.

Úgy tűnik, az új időszámítás a macOS 10.14 kezdődhet.

Guilherme Rambo fejlesztő barátunk és kollégánk (mostmár szó szerint is, mivel úgy tűnik, leigazolt a 9to5Mac-hez szerzőnek) a WebKit forráskódját nyálazgatva vett észre a rendszerszintű sötét téma irányába mutató nyomokat.

Aki esetleg nem ismerné, a WebKit az iOS-en és macOS-en is használt Safari böngésző motorja. A WebKit 2005 óta nyílt forráskódú, így bárki ránézhet a kódra, aki úgy kívánja. Már pedig Rambo úgy kívánta, hiszen abban reménykedett, így majd talán fülön csíphet pár korai információt a még csak készülőfélben lévő, június elején bemutatásra kerülő rendszerekről.

Aki keres az talál. Egy márciusban implementált kódrészlet értelmében a WebKit aszerint fogja kirenderelni az adott weboldalt, hogy milyen megjelenés (appearance) van beállítva az adott alkalmazásban. A megjelenések meghatározzák, hogy a macOS, a rendszerben elérhető UI komponensek, gombok, listák stb. közül melyik változatot használják – már ha több is van belőle, például világos és sötét.

Érdekes módón az El Capitan óta elérhető egy „dark mode“ megjelenés, de ez csak akkor használható, ha a fejlesztő kifejezetten erre megy rá, a felhasználó által nem váltogatható a dolog. Rambo abból, hogy bekerült a megjelenés lekérdezése a WebKitbe, arra következtetett, hogy hamarosan változni fog a módi, és a user maga választhat majd a megjelenések közt. Igen, akár sötétet is.

Persze ez még értelemszerűen nem egyértelmű jele annak, hogy érkezik a Dark Mode a macOS 10.14.-gyel, de Rambo szerint egy ilyen API meglétének ez lehet a legvalószínűbb oka. Sajnos az iOS 12-re vonatkozóan a fejlesztő nem talált ilyen reménykeltő jeleket, pedig ha valahol, akkor ott aztán tényleg könnyfakasztóan örömteli lenne egy szép sötét felület, főleg az OLED kijelzős iPhone X-en.

Azért bízzunk benne, hogy idén már végre tényleg-tényleg látunk is valamit a Dark Mode-ból. Nagyon nem szeretném visszabontani azt az Apple Parkot…

Forrás: 9to5Mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!