imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Teljesen megszűnhet a jövőben az iPhone kamerakivágása


A koreai ET News kismadarai jó híreket csiripeltek azok számára, akik nem kedvelik az iPhone X előlapjának jellegzetes szenzorszigetét. Először jön a fogyókúra, aztán a teljes felszámolás…

Szó se róla, elég megosztó jelenség lett az iPhone X előlapja. Van, akit egyáltalán nem zavar, sőt szereti, hogy egyedivé teszi a telefonon megjelenését; sokak viszont nevetséges dizájnbaklövésnek tartják, amiért jár a körmös Jony Ive-nak. Inkább nem is vállalkoznánk a feladatra, hogy megpróbáljunk igazságot tenni a két tábor között, annyi viszont objektíven elmondható, hogy tudvalevőleg több Androidos gyártó is elkezdett kacérkodni a sziget gondolatával, és itt nem a kínai copycat vállalatokra kell gondolni, hanem olyanokra, mint az Asus, az LG vagy a Huawei.

Ez persze önmagában nem igazolja a kivágás létjogosultságát, annyit viszont biztosan sejtet, hogy egy időre meg kell majd szoknunk a látványt, függetlenül attól, hogy melyik gyártó mellett tesszük le a voksunkat. A notch azonban elsősorban nem a dizájn, hanem a technológiai kényszer szülötte. Az Apple be merte vállalni, értékes játékteret nyerve ezzel magának a kísérletezésre (Face ID). Most, hogy a világ túltette magát az első sokkon, jöhet a többi gyártó is, hiszen a megoldás nyújtotta lehetőségekre nekik is szükségük lenne, és így még a rizikófaktorral sem kell számolniuk.

A verseny tehát nem a kivágás meglétéről, hanem annak méretéről fog szólni. A Verge Klónok háborúja: iPhone X majmolók harca a kivágás elsőbbségéért című cikkben alaposan körbejárja a témát. Szerintük a harc egyértelműen a notch méretének minimálisra csökkentéséről fog szólni a következő időszakban. A végső, megközelítendő cél ugyanis továbbra is a 100%-os, kávamentes kijelző elérése marad, csak erre még épp senki nem képes maradéktalanul (nem, a Samsung sem kávamentes).

Amire számíthatunk tehát, az egy egyre szűkülő sziget. Ezt erősíti meg a korai ET News is, amikor belsős forrásokból származó információkra hivatkozva azt írják, a 2018-as iPhone-ban már vékonyabb lesz a kivágás.

Az Apple két OLED kijelzős és egy LCD kijelzős készüléket tervez bemutatni az ősszel. Úgy tudni, hogy az OLED-es modellek 5,85“-es és 6,46“-es kijelzővel érkeznek, míg az LCD-s változat 6,04“-el. Mindhárom modell megkapja a Face ID funkciót, illetve információink szerint vékonyabb kávákkal és kisebb kamerakivágással rendelkeznek majd.

Ez tehát a rövid távú terv. Ami a hosszabb távot illeti, a lap értesülései szerint a szenzorsziget teljes felszámolása a terv 2019-re.

Az Apple úgy döntött, hogy megszabadul a kivágástól a 2019-es modellekkel kezdődően, és megkezdte a tárgyalásokat a releváns vállalatokkal. Úgy tűnik, az Apple a full-screen kijelző implementálását tervezi, amivel beteljesednének az új iPhone-ok.

Az ujjlenyomatot ne nézzétek, az tuti nem lesz.

A jelentés szerint ez a 100% kijelzős iPhone is a Face ID-t használná biometrikus azonosításra, de arról már rendelkeznek információval, hogy ez milyen módon lenne megvalósítható. A találgatások között felmerült például az úgynevezett Black Matrix szabadalmaztatott technológia, ami elvben több kijelzőréteg és egy sor speciális eljárás felhasználásával lehetővé tenni az egész szenzorsziget kijelző alá süllyesztését.

Majd meglátjuk…

Forrás: MacRumors

Addig is, az iPhone X-zel megkezdheted a barátkozást a szenzorszigettel. Hidd el, jó mulattság lesz!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!