imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Teljesen megújul a Gmail webes felülete


A következő hetekben szép lassan az összes Gmail felhasználó egy alaposan újragondolt felületbe fog botlani, amikor meglátogatja fiókját. A dizájnváltás mellett számos hasznos funkcióval bővült a kliens tudása. Megmutatjuk, hogy fog kinézni!

Ha tippelnem kéne, olvasóink közül is legtöbben Gmail felhasználók. Nem véletlen, az egyik legnépszerűbb levelező szolgáltatásról van szó. 14 évvel ezelőtt, 2004-ben indult útjára, 2017 nyarán pedig már 1,2 milliárd felhasználót mértek – feltehetően ez a szám azóta csak tovább nőtt. Na most, ez az 1,2 milliárd+ felhasználó a következő hetekben egy meglehetősen új felülettel fog szembenézni, amikor meglátogatja az oldalt.

A Google a tegnapi nap folyamán a G Suite adminisztrátoroknak küldött levelével kvázi maga jelentette be az átszabás hírét, még ha nem is nyilvánosan. Az e-mailban az áll, hogy hamarosan útjára indul egy Early Adopter Program, amelynek keretei közt a felhasználók egy szűk csoportja tesztelheti majd az új felületet, ami a tesztkör után mindenkihez megérkezik majd.

Szerencsére (vagy nem) az internet korában ilyeneket nem nagyon lehet titokban tartani, és a The Verge máris megszerzett egy adag belsős képernyőképet a felületről. Ezekből jól látszik, hogy a dizájn lényegesen jobban fog illeszkedni a Google mai irányelveihez. Buborékok, kerek élek, lapszerű rétegződések, letisztult felület. Azért nem ég és föld a különbség, de kétségtelenül javára lesz a szolgáltatásnak.

A legfontosabb azonban nem is ez, hanem a régi-új funkciók érkezése lesz. Azért mondom, hogy régi, mert a Google-féle Inboxban ezek már mind megvoltak, a Gmailben viszont idáig még nem találkozhattunk velük. Ilyen például a Smart Reply, ami megpróbál gépi tanulásos alapon kiötleni valamilyen egyszerű, tömör válaszlevelet az adott beérkező e-mailre (a mobilis alkalmazásban már most is elérhető a funkció).

Személyes kedvencem a Szundi (Snooze) lehetőség. Ha tonnaszámra érkeznek a levelek, nem árt ha az ember priorizálni tudja, mit, mikor akar/tud megválaszolni. A Snooze pontosan ebben segít. Megadhatunk a beérkező emailnek egy tetszőleges jövőbeli dátumot, amikor újra lesz majd időnk foglalkozni a levéllel. A küldemény ezután teljesen eltűnik a Beérkező levelek közül, nem fog ott éktelenkedni olvasatlan levélként. De nem is fog elveszni a felejtés süllyesztőjébe, hiszen az általunk megadott időpontban újra visszatér, mintha csak akkor kaptuk volna meg.

Végül pedig egy másik szuper újítás. A felületen jobb oldalt helyett kapott egy oldalsáv, ahová mindenféle, sokak által használt Google alkalmazást helyezhetünk el, gondoljunk itt például a Google Calendarra, vagy a Keep jegyzetelő alkalmazásra. Ennek köszönhetően levelezés közben bármikor, kényelmesen meg tudjuk majd nézni naptárunkat, beírhatunk események; vagy lejegyezhetjük a legfontosabb információkat, amiket nem szeretnénk elfelejteni.

Az adminisztrátoroknak küldött levelében a Google belengette az offline támogatást, azaz a levelek internetkapcsolat nélküli olvasásának a lehetőségét. Ez a funkció azonban csak később, valamikor júniusban fog érkezni.

A Google május 8-án tartja az ezévre esedékes I/O fejlesztői konferenciáját – egészen biztos, hogy a Gmail is szóba fog kerülni, így talán hamarosan még több részlettel leszünk okosabbak.

Forrás: The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!